Annonce

13. oktober 2011 - 21:56

»Højrepropaganda og peberspray gør os kun stærkere«

– Jo mere bullshit, der kommer fra toppen jo stærkere bliver flertallet på bunden. Vi skal fucking ingen steder før de begynder at lytte til os.

Læs artiklen »It’s the Inequality, Stupid« hos bloggen Mother Jones

Ordene kommer fra 31-årige socialarbejder Nathan Lee, der i de sidste par uger har boet på i demonstranternes teltlejr i den smalle Liberty Park, der ligger mellem højhusene i finansdistriktet mellem Liberty Street, Broadway og Wall Street i New York.

Læs artiklen »Wall Street-protester spreder sig trods masseanholdelser« hos Modkraft

Han er en del af den gruppe, som kalder sig de »99 procent af befolkningen«, der vil sætte stopklods for den rigeste ene procents kontrol af samfundet. I den seneste måned har de besat parken i protest.

Læs en række menneskers grunde til at protestere på bloggen »We are 99 percent«

»De råder over størstedelen af landets indkomst« og »tager for sig af bankpakkerne, men glemmer den befolkning hvis skatter betalte det«, som talerne på parkens lille talerstol formulerer det.

JPEG - 215.9 kb
Foto: Charlotte Lund

»Vi kan bombe den halve verden i demokratiets navn, men demokratiet stopper ved medbestemmelsen over vores egen økonomi«, lyder en af de badges som bliver uddelt i parken.

– Det er et sygt demokrati, der udvikler magtstrukturer som tvinger folk til at gå til yderligheder for at få sin stemme hørt. Du kan betale dig til alt her. Skærmtid, straffrihed og stemmer i kongressen. Det lyder ikke særligt demokratisk på mig, siger Jamilla F. Mustapha, der er en af de frivillige i madboden midt i parken.

Sammen med de omtrent 3000 andre - primært folk, der er rejst til New York fra andre byer for at deltage i protesterne - som har boet i parken i de seneste uger, er hun klar til at blive, hvor hun er.

Adskillige hundredetusinde folk skønnes at have deltaget i de mange demonstrationer, som dagligt afholdes i New York, og i de omkring 40 andre amerikanske byer, som efterfølgende har fulgt trop.

Se links om Occopy Wall Street på Tidslinjen hos Modkraft

Højrefløj i oprør

Demonstrationerne har medført voldsom kritik fra de amerikanske politikere, ikke mindst højrefløjen, hvor den republikanske præsidentkandidat Mitt Romney revser demonstranterne for at være voldsforherligende anarkister, der ikke »står vagt om deres land og kongres i disse svære økonomiske tider«

JPEG - 245.1 kb
Pressen beskyldes for at være mod protesterne, eksempelvis her. Foto: Facebook

Også Tea party-bevægeslen går på barrikaderne, ikke mindst fordi en del medier betegner Occopy Wall Street for et »venstreorienteret Tea party«. De tager skarp afstand fra at sammenligningen med, hvad de kalder »fagforeningsorganiserede bøller og professionelle ballademagere«.

– Vi beder en bøn, og vi reciterer altid troskabseden til det amerikanske flag og synger nationalsangen, inden vi går i gang. At sammenligne os og vore metoder med dem er dybt misvisende, siger den administrerende direktør for the Tea Party Express Amy Kremer ifølge Information.

Læs artiklen »USA’s højrefløj angriber Occupy Wall Street« hos Information

Den politiske fordømmelse af protesterne er også en del af forklaringen på den hårdhændede behandling, som demonstranterne har fået af ordensmagten, mener de protesterende selv.

I de sidste par uger har aviserne bragt en række historier om voldsomt brug af massearrestationer og peberspray mod demonstranter - episoder der i mange tilfælde er blevet filmet og hurtigt er endt på internettet.

Læs artiklen »Politiet stormer Wall Street-besætterne« hos Modkraft

JPEG - 310.6 kb
Foto: Charlotte Lund

– Mindst 800 folk er arresteret, men ingen er dømt for de voldshandlinger som mainstream-pressen bliver ved med at beskylde os for. Men vi er mange flere, og de kan ikke tage os alle sammen. Deres vold og hatespeach gør os kun stærkere, forklarer Jamilla F. Mustapha.

Hun tilføjer at de nu så vidt muligt at koordinere protesterne så de folk der ikke har permanent opholdtilladelse ikke risikerer forvisning ved eksempelvis at sidde i første geled.

Se oversigten over de internationale protester her

Fra Kina til København

De amerikanske demonstranter skriver på deres hjemmesider, at de er vokset ud af forårets mange demonstrationer for bedre vilkår i blandt andet Latinamerika, Sydeuropa og ikke mindst de arabiske lande. Men de har også selv inspireret til protester rundt omkring i verden.

JPEG - 337.6 kb
Foto: Charlotte Lund

Eksempelvis den kinesiske millionby Zhengzhou, hvor en række unge, primært studerende, har trodset de forholdvis strikse kinesiske love og gået på gaden i solidaritet.

Læs bloggen »Occupy Wall Street protests in greater China« China Study Group

Også i Danmark planlægger man demonstrationer. Lørdag den 15. oktober indkalder initiativet Occupy Denmark til demonstrationer i København og Aarhus for at støtte bevægelsen.

»Presset af de finansielle magthavere, arbejder vores politiske ledere til gavn for blot nogle få, uden hensyn til de sociale-, menneskelige- og miljømæssige omkostninger dette måtte medføre! Ved at fremme krige for profit og forarme hele befolkninger, er vores herskende klasser effektivt i gang med at berøve os vores ret til et frit og retfærdigt samfund«, skriver arrangørerne i Modkrafts kalender.

Læs mere på demonstrationens facebookside

Nobody Can Predict The Moment Of Revolution from ivarad on Vimeo.

»Verdens mægtigste land, men for hvem?«

Lige bag parken er Ground Zeros nye bygninger ved at rejse sig mod skyerne, de skal hedde Freedom Tower. Hvis ikke det var så tragisk ville det være en kæmpe vittighed efter Nathan Lees mening.

– Frihed for hvem? De, der der må tage deres børn med ud for leve på gaden. De, hvis boliggæld vokser lige meget hvor mange nattevagter, de arbejder over. Eller måske alle os uden sundhedsforsikring, der bare må krydse fingre for at armen vokser rigtigt sammen af sig selv, hvis den brækker?

Læs mere på Occopy Wallstreets facebookside

Han tilføjer at langt de fleste folk på pladsen efter han vurdering er ’almindelige mennesker,’ der ikke har den store erfaring med at protestere imod systemet. Det giver Ritá Sindelar fra Connecticut ham ret i.

– Jeg blaffede hertil for et par dage siden og bliver her så længe det er muligt i forhold til mit arbejde. Det er første gang jeg protesterer offentligt, men denne gang er det simpelthen for vigtigt ikke at blive hjemme. Det er jo ikke kun min fremtid, men også mine børns og børnebørns det handler om, forklarer hun.

JPEG - 250.2 kb
For mange demonstranter, blandt andre Ritá Sindelar, er det første tur på barrikaderne. Foto: Charlotte Lund

Det er frustrationen over den økonomiske struktur, der holder dem sammen. Ikke konkrete politiske krav. De er stadig til diskussion blandt folkene i parken, på gaderne og på de mange netfora.

For demonstranterne er det meget vigtigt at beslutningerne bliver taget så demokratisk som overhovedet muligt, ligegyldigt hvor lang tid det kommer til at tage.

Underskriv støtteerklæring på Avaaz.org

»No fucking Tea party«

Bevægelsen lægger stor vægt på at være divers. Det bliver mange gange understreget at de, på trods af solidaritet fra en lang række fagforeninger og studenterbevægelser, i bund og grund er en masse forskellige mennesker med forskellige liv og ambitioner, der forenes om det fælles mål at kæmpe for et mere demokratisk samfund.

Læs Naomi Kleins tale til demonstranterne hos Information

Det mål har også en række kendte samfundsdebattører tilsluttet sig, blandt andre filminstruktøren Micheal Moore, klimaaktivisten Naomi Klein og filosoffen Slavoj Žižek.

»Demokrati har aldrig været en tilskuersport, og som amerikanere der påstår at elske vores land, er vi forpligtede til at bygge seriøs og meningsfuld forandring op fra bunden«, fremgår det af de flyers som uddeles med rund hånd til de forbipasserende.

Læs mere på occopywallstreet.org.

Ambitionen om direkte demokrati tages meget alvorligt af de folk i Liberty Park, som Modkraft taler med. Retten til at leve frit med økonomisk og social retfærdighed kan ikke opnås på andre måder, efter deres mening.

Demonstranterne lægger dermed op til en langvarrig og gennemgribende forandring af det amerikanske samfund, hvis det lykkes dem at komme igennem med deres protester.

CONSENSUS (Occupy Wall Street) from meerkatmedia on Vimeo.

»Vi er en modstandsbevægelse uden ledere bestående af alle farver, køn og forskellig politisk overbevisning. Det, vi har til fælles, er, at vi er de 99 procent, som ikke længere vil tolerere den ene procents grådighed og korruption. Vi benytter os af den revolutionære taktik fra Det Arabiske Forår«, står i bevægelsens officielle uofficielle manifest.

Det er afgørende ikke at gentage det nuværende »såkaldte demokratiske system, hvor eliten tromler de andre«, som Nathan Lee udtrykker det.

– Vi er ikke et opkog af Vietnamprotesterne, vi hader ikke vores land og vi er ikke en flok skrupskøre reaktionære Tea party-goers med omvendt fortegn. Vi er det overvældende flertal af amerikanere som er alt for længe blevet røvrendt af et bundråddent system og som nu siger stop! Som jeg ser det har vi absolut intet at tabe, det er måske den eneste fordel ved at tilhøre USAs 99 procent tabere.

Se livestreamingen af New York-protesterne her

JPEG - 301.1 kb
Bankpakkerne er et af de primære kritikpunkter. Grafik: Occupy Wallstreet
Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce