Annonce

10. oktober 2011 - 17:16

Politiet undersøger klimaanholdte inden retssag

I forbindelse med en erstatningssag anlagt af 178 personer, der blev anholdt ved COP15-topmødet, har politiet lavet en omfattende opgørelse over sagsøgernes Facebook-venner og tidligere sigtelser.

Det sker i et forsøg på at forklare anholdelsen af næsten 1.000 personer ved en klima-demonstration i København i december 2009.

Byretten afgjorde sidste år, at indgrebet var i strid med menneskerettighederne, da ingen af anholdte blev hverken tiltalt eller dømt for noget ulovligt, og derfor berettiget til erstatning på mellem 5.000 og 9.000 tusind kroner.

Læs artiklen »Masseanholdelse i strid med menneskerettigheder« hos Modkraft.

De anholdtes advokater er ligesom eksperter og venstrefløjen rystede over politiets registrering.

– Det er jo ikke rimeligt, at ens liv bliver endevendt, fordi man klager over politiet over en uberettiget anholdelse – og i øvrigt får erstatning. Det er et angreb på demokratiet, siger professor i straffeproces, Eva Smith, til Politiken.

Læs artiklen »Demonstranter og deres bekendte granskes af politiet« hos Politiken.

Enhedslisten og SF kræver undersøgelse

Politiets særlige »COP15 Efterforskningsenhed« har blandt andet noteret, at én af sagsøgerne har Facebook-venner, der er »profesionelle demonstranter«, ligesom andre sagsøgere tilsyneladende er registreret i politiets interne »demonstrationsregister«.

– Det, som begyndte som et civilt søgsmål, hvor demonstranterne sagsøgte politiet for at få erstatning for masseanholdelserne, har politiet vendt til en strafferetslignende sag, hvor de har indsamlet alt, hvad de overhovedet har kunnet finde for at retfærdiggøre frihedsberøvelserne, siger advokat Knud Foldschack til dagbladet Information om sagen.

Læs artiklen »Politiet har foretaget omfattende registrering af klimademonstranter« hos Information.

JPEG - 63.6 kb
Foto: Mark Knudsen/Monsun.

Enhedslisten vil nu have undersøgt sagen.

– Jeg vil med det samme indkalde ministeren i samråd, så vi kan få afklaret lovligheden af politiets ’demonstrant-register’, og så vi kan få en afklaring på, hvordan politilovens bestemmelser skal forstås, siger partiets retsordfører Pernille Skipper.

Læs artiklen »Enhedslisten kalder politi-registrering skræmmende« hos Politiken.

Også hos SF undrer man sig over politiets fremgangsmåde.

– Man hører, at politiet mangler ressourcer. Så bør de tænke over, hvordan de bruger dem. Hvis vi har at gøre med hardcore-terrorister, så er det i orden. Men mange af de her mennesker har blot været det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, siger den politiske ordfører for SF i København, Ninna Thomsen.

Læs artiklen »SF-leder vil have forklaring på politiets undersøgelse af masseanholdte« hos Politiken.

Læs artiklen »Historisk højt antal anholdte ved klimademonstration« hos Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce