Onsdag den 21. september spærrede den danske internetudbyder Surftown for adgang til hjemmesiden redox.dk, hvor der siden 2006 er blevet publiceret artikler og analyser af udviklingen på den ekstreme højrefløj.
Det sker efter en henvendelse fra Datatilsynet, som mener, at folkene bag hjemmesiden har overtrådt persondataloven.
Den direkte årsag til påbuddet er offentliggørelsen af rapporten »ORG – Logen bag det ekstreme højre« den 12. august i år.
I rapporten bliver en lang række personer fra det danske erhvervsliv, militær og politi sat forbindelse med en hidtil ukendt organisation på højrefløjen.
Læs artiklen »Datatilsyn lukker venstreorienteret side« hos Politiken.
Læs artiklen »Hemmelige højreekstremister har penge og våben« hos Modkraft.
Læs artiklen »Journalist, soldat og chef i kommune blandt medlemmer« hos Politiken.
Datatilsynet har på eget initiativ taget det utraditionelle skridt, efter at tilsynet igennem pressen blev opmærksom på offentliggørelsen af den mere end 100-sider lange rapport.
Det oplyser kontorchef i Datatilsynet Lena Andersen til Modkraft.
Hun betegner desuden sagen som »usædvanlig«.
– Jeg kan ikke erindre, at det nogensinde er sket før, at vi har måtte bede om at få en hjemmeside lukket. Det er en meget usædvanlig situation, siger Lena Andersen til Modkraft.
Kontorchefen fortæller, at Datatilsynet mener, at der er sket en overtrædelse af persondatalovgivningens paragraf 59 stk. 1, som lyder:
»Datatilsynet kan påbyde en privat dataansvarlig at ophøre med en behandling, der ikke må finde sted efter denne lov, og at berigtige, slette eller blokere bestemte oplysninger, som er omfattet af en sådan behandling.«
Da researchgruppen Redox ikke har svaret på henvendelser fra Datatilsynet, så har man henvendt sig til researchgruppens net-udbyder efter samme paragrafs stk. 4, der fastslår, at tilsynet »i særlige tilfælde meddele databehandlere påbud eller forbud« mod at give adgang til en hjemmeside.
Læs Datatilsynets begrundelse her.
Læs artiklen »Datatilsynet: Ulovligt at offentliggøre rapport om højreradikale« hos Berlingske.
Ifølge kontorchefen, så er loven blevet overtrådt, fordi Redox har omtalt personers politiske observans i ORG-rapportens uden deres samtykke.
– Når det gælder omtale af folks politiske tilhørsforhold, der ikke tidligere har været kendt, så er dataloven meget snæver, siger Lena Andersen.
Dermed gentager hun budskabet fra direktøren i Datatilsynet, Janni Christoffersen, som den 16. august meldte Redox til politiet for »alvorligt brud på persondataloven« på grund af samme forhold.
Læs artiklen »Højreekstremisters navne bliver politisag« hos Politiken.
Læs artiklen »Enhedslisten undrer sig over politianmeldelse af Redox« hos Modkraft.
Også hos Surftown er det et utraditionelt skridt, at lukke for adgangen til en hjemmeside.
– Der er aldrig sket før i min tid. Men vi gør hvad vi får besked på fra myndighederne, siger kommunikationschef i Surftown, Kresten Bach Søndergaard, til Modkraft.
Læs rapporten »ORG – Logen bag det ekstreme højre« her.
Læs artiklen »Højreekstremister undersøges efter ORG-afsløring« hos Modkraft.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96