Annonce

5. september 2011 - 20:02

Jesper Klein mindet med røde faner og fred

»En pladderhumanist i ordets absolut bedste betydning«.

Sådan definerede Fleming Jensen sin ven Jesper Klein i mindetalen ved hans kiste ved mindehøjtideligheden under de røde faner på Arbejdermuseet søndag den 4. september.

Læs artiklen »Farvel til en rød lejesvend« hos Modkraft

- Det interessante ved dét udtryk er, at det kun bliver brugt af folk, der ikke selv er humanister, tilføjede han til de flere hundrede venner, kolleger og fredsaktivister, som var mødt op for at vise skuespilleren, musikeren og krigsmodstanderen en sidste ære.

Læs Anne Marie Helgers nekrolog »Jesper Klein var stor« hos Modkraft

JPEG - 244.2 kb
Foto: Mette Kramer Kristensen

»Ingen ølkasse var for lille«

Netop modstanden mod den danske krigsførelse var et omdrejningspunkt i flere mindetaler.

– Han så med stor sørgmodighed over vores lands beslutning om at drage i krig uden overhovedet at vide hvorfor. Ingen ølkasse var for sølle og ingen demonstration for lille, når han prøvede at tale anstændigheden tilbage.

Det gav præsten Flemming Pless ham ret i i sin mindetale. Af hensyn til Jesper Kleins glødende ateisme var salmesangen i dagens anledning skiftet ud med »Når jeg ser et rødt flag smælde«.

– Han insisterede på at blive ved med at sætte fred, ordentlighed og andre samfundsomstyrtende ting på dagsordenen. Til stor gene for især Erhard Jakobsen. Det har betydet meget for anstændigheden og retfærdigheden i Danmark, sagde han

JPEG - 259.1 kb
Foto: Mette Kramer Kristensen

Flemming Jensen roste også Jesper Kleins manglende evne til kassetænkning, når det kom til hans kunst.

– Jesper tænkte aldrig i segmenter, han mente at seertal er ligeså irrelevante som meningsmålinger er gift for demokratiet, sagde han.

Jesper Klein døde den 22. august på Diakonissestiftelsens hospice på Frederiksberg efter kort tids kræftsygdom i leveren og bugspytkirtlen. Han blev 66 år.

To gange har Jesper Klein modtaget Gelsted-Kirk-Scherfig-Prisen, Danmarks Kommunistiske Partis årlige kulturpris. Første gang i 2007 sammen med Kunstnere For Fred og anden gang i 2009 sammen med Kirkeasyl.

Se uddrag af Jesper Kleins tale ved en antikrigsdemonstration i 2008

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce