Annonce

23. august 2011 - 15:30

Farvel til en rød lejesvend

Kunstneren, skuespilleren og fredsaktivisten Jesper Klein er død.

Det sker efter en populær og prisbelønnet karriere på mere end 40 år på teater, i film, på TV og i radio.

Læs Anne Marie Helgers nekrolog »Jesper Klein var stor« hos Modkraft

Og efter et helt liv på den danske venstrefløj, hvor han i mange år et af fredsbevægelsen mest kendte ansigter, når der skulle protesteres mod dansk krigsdeltagelse.

Siden 2003 var han talsmand for Kunstnere for fred.

JPEG - 150.3 kb
I otte år var Jesper Klein formand for Kunstnere For Fred. Foto: Mette Kramer Kristensen

Læs mere på Kunstnere For Freds hjemmeside

»Vi meddeler med dyb beklagelse at Jesper Klein forlod denne verden mandag den 22. august 2011. Han var foreningens formand igennem otte år. Den resterende bestyrelse vil i den grad savne ham, og tænker på de efterladte med sorg i sindet. Må han hvile i fred«, skriver Kunstnere For Fred.

To gange har Jesper Klein modtaget Gelsted-Kirk-Scherfig-Prisen, Danmarks Kommunistiske Partis årlige kulturpris. Første gang i 2007 sammen med Kunstnere For Fred og anden gang i 2009 sammen med Kirkeasyl.

På Erhards sorte liste

Med sit ungdomsprogram Peberkværnen blev Jesper Klein i 1969 årsag til et omdiskuteret begreb, der stadig bruges flittigt af diverse kommentatorer i den danske mediedebat.

Læs artiklen »Jesper Klein er død - 66 år« hos DR

JPEG - 215.1 kb
På barrikaderne for Fredsbevægelsen. Foto: Mette Kramer Kristensen

Det skete, da politikeren Erhard Jakobsen, stifteren af Centrum Demokraterne, anklagede børneværten for at være en af tv-monopolets mest forkætrede »røde lejesvende«.

En titel han bevarede i hele »Aktive Lyttere og Seere« levetid. En anti-kommunistisk lytterforening som Centrum Demokraternes stifter oprettede i 1969 som en del af sin kamp mod »socialistisk indoktrinering af den danske ungdom«.

Hør Jesper Klein tale om røde lejesvende i radioprogrammet Besøgstid hos DR

Erhard Jakobsens forening døde dog hurtigt ud igen, for i 2002 kortvarigt at blive genoplivet af Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti under navnet Kritiske Licensbetalere.

Jesper Klein kunne nu ikke selv genkende propaganda-anklagerne.

- Vel var vi da ej politisk bevidste, for vi tænkte overhovedet ikke på, hvad der var politisk. Vi sagde bare det, vi mente, sagde han til DR.

Læs artiklen »Jesper Klein: Det er for frygteligt med krig« hos Arbejderen

Se uddrag af hans tale ved en antikrigsdemonstration i 2008

Jesper Klein døde på Diakonissestiftelsens hospice på Frederiksberg i en alder af 66 efter kort tids kræftsygdom i leveren og bugspytkirtlen.

Efter lejesvendens ønske skal mindehøjtideligheden foregå på Arbejdermuseet, da det, ifølge de efterladte, er meget mere i hans ånd end hvis det var foregået fra nogen kirke. Den vil finde sted søndag 4. september kl. 14.00.

Læs også Anne Marie Helgers nekrolog, »Jesper Klein var stor«, på Modkultur.

Se links om Jesper Klein på Tidslinjen, 22. august 2011

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce