Annonce

13. maj 2011 - 12:10

Folkets Hus skal have orden i papirerne

Københavns Kommune og aktivister fra Folkets Hus er kommet et skridt nærmere en normalisering af det brugerstyrede kulturhus, der siden en fredelig besættelse i 1971 har været et samlingspunkt for den udenomsparlamentariske venstrefløj på Nørrebro.

På en ekstraordinær generalforsamling den 26. april gav husets brugere en forhandlingsgruppe mandat til at lave en samarbejdsaftale, der for første gang i husets 40-årige historie, skal putte husets formål og aktiviteter på kommunalt brevpapir.

– En aftale er i høj grad noget kommunen ønsker i deres behov for at
have pæn orden i kommunens papirer. Den er ikke et krav fra os. Men
hvis vi kan komme frem med en løsning, der ikke betyder forringelser
for huset og dets brugere, er vi da afgjort til at tale med, siger Asger Larsen, der deltager i forhandlingerne på vegne af Folkets Hus, til Modkraft.

Besøg Folkets Hus’ hjemmeside.

Læs artiklen »Venstrefløjscafé deler penge ud« hos Modkraft.

Et følsomt emne

Aftalen skal de kommende måneder formuleres i tæt samarbejde med Knud Foldschacks advokatkontor, og har Ungdomshuset på Dortheavej som forbillede.

Samtidig skal forhandlingerne bane vej for en længe tiltrængt renovering af det gamle hus i hjertet af Nørrebro, som i dag rummer en cafe, lokal-tv, cykelværksted og en lang række foreningsaktiviteter.

JPEG - 77.9 kb
Fristed. Folkets Hus på Nørrebro blev slumstormet i 1971 og har siden fungeret som brugerstyret kulturhus. Foto: Gabriela Manzur/Monsun.

Folkets Hus’ opbakning til at arbejde hen mod en kommunal aftale er det foreløbige klimaks på flere års forhandlinger, der har foregået på lavt blus mellem brugerne og kommunens embedsmænd.

Forhandlingerne har været et følsomt emne på grund af tidligere konflikter mellem de to parter.

Københavns Kommune måtte omkring årtusindskiftet droppe byggeplaner i området omkring Folkets Hus efter højlydte protester fra brugere af huset og den tilhørende park. Først i 2008 blev Folkets Park, efter flere års dialog med beboerne i området, renoveret for næsten 11 millioner kroner og bruges i dag af et bredt udsnit af beboerne på Nørrebro.

Læs artiklen »Venstre sætter pris på Folkets Hus« hos Modkraft.

Ifølge kilder tæt på de igangværende forhandlinger, så er der dog allerede nu enighed om, at en eventuel aftale skal sikre brugerne i Folkets Hus fortsat selvstyre og fritagelse for husleje.

Ungdomshuset er forbilledet

Der arbejdes henimod en løsning, som betyder at en forening i huset får et tilskud fra Kultur- og Fritidsforvaltningen, der svarer til den leje det kommunale ejendomsselskab kræver for at stille huset til rådighed.

JPEG - 78.8 kb
Renovering. Brugerne af Folkets Hus har udsigt til kommunal støtte til en renovering af det gamle fristed. Foto: Mark Knudsen/Monsun.

– Målet er, at brugerne ikke skal kunne mærke nogen forskel i forhold til hvordan tingene foregår i huset i dag, fortæller Maja Hansen, der er forhandler på vegne af Knud Foldschacks advokatkontor.

Samme advokatkontor stod bag kommunens aftale med Ungdomshuset på Dortheavej i 2008. Og det er ikke tilfældigt, at de også har taget denne sag.

– Vi arbejder på at lave en mere enkelt udgave af den aftale som i sin tid blev lavet med brugerne af Ungdomshuset. Der er ingen fond involveret denne gang ligesom vi ønsker mindre bureaukrati, fortæller Maja Hansen til Modkraft og understreger, at forhandlingerne indtil videre har været problemfri.

Ungdomshus-modellen vil samtidig gøre det muligt for brugerne af Folkets Hus at accepterer en aftale.

– Det er klart, at Folkets Hus ikke kan indgå en aftale, der fratager
huset det brugerdrevne selvstyre som huset bygger på. De værdier og
det frirum som huset har skabt er det vigtigt at fastholde, fortæller Maria Petersen fra Folkets Hus forhandlingsgruppe.

Besøg Ungdomshusets hjemmeside.

S er stolt af Folkets Hus

Også fra politisk hold er der positive røster.

– Det er vigtigt, at København har noget for enhver smag. Også steder med basisdemokrati og højt til loftet, hvor folk selv skaber rammerne og tager et social ansvar, lyder det fra socialdemokraternes Simon Strange.

Han glæder sig til at kulturhuset på Nørrebro bliver en del af de officielle tilbud til borgerne i København.

– Det er vigtigt, at skatteyderne kan se hvad pengene går til. Der er jo intet fordækt over steder som Folkets Hus. Det er noget vi skal være stolte af og som er helt normalt og accepteret, siger Simon Strange til Modkraft.

Han har deltaget i de indledende forhandlinger og er åben overfor brugernes krav om en renovering af huset.

– Hvis vi laver en aftale, så påtager kommunen sig pligten til renovering og et ansvar for at der er styr på ting som brandsikkerhed. Det er vigtigt, at disse ting bringes i orden, siger Simon Strange til Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce