Annonce

6. maj 2011 - 20:43

70 bådflygtninge lægger til kaj i Nyhavn

I de kommende ti dage bliver Nyhavns turistfyldte sommerlandskab midtpunkt for en kunstnerisk politisk manifestation og udsigten over fadølglassets kant på havnekajen bliver anderledes end den plejer.

Efter længere tids krydstogt på de danske farvande lagde kutteren M/SAnton nemlig til kaj i Nyhavn i København den 5. maj med en tætpakket skov af kappeklædte skulpturer af flygtninge.

Siden efteråret har flygtningeskibet og dets besætning med skulpturer af 70 bådflygtninge skabt opmærksomhed i danske havnebyer som Odense og Randers.

JPEG - 101.6 kb
Fra den 5. maj og de følgende ti dage vil flygtningekutteren M/S Anton vække opsigt i Nyhavn. Foto: Mads Jensen

Ved indsejlingen til Nyhavn var der modtagelsesceremoni med hornorkester og taler fra blandt andet klimaaktivisten Tannie Nyboe fra klimakollektivet. Blandt de fremmødte var også asylgruppen Bedsteforældre For Asyl.

– Vi tror at vi kan ramme en bred gruppe, for skulpturerne er et gribende syn. Det vigtigste sigte er at synet maner til eftertænksomhed, siger Knud Andersen der er skipper på kutteren.

Se flygtningeskibet ankomme til Nyhavn

Sejlende socialarbejde

Kutteren er opkaldt efter det russiske pædagogikon, Anton Makarenko, og har altid arbejdet ud fra en vis politisk bevidsthed.

Da kutteren i 1970’erne blev brugt til erhvervsfiskeri, bestod besætningen også af blandt andet socialt udsatte unge. I 2001 blev den købt af landsforeningen Levende Hav, der har aktioneret med Greenpeace ved Stålvalseværket i Frederiksværk og har fiskeriorienterede udviklingsprojekter i Kenya.

At omdanne kutteren til et flygtningeskib giver ifølge skipperen, Knud Andersen også anledning til en bred politisk debat.

– Hvad enten det er klimaet eller fattigdom der er grunden, vil vi symbolisere at vi må fjerne forudsætningerne for at folk de flygter, siger Knud Andersen

– Det er selvfølgelig oplagt at lave en sammenligning med den danske udlændingepolitik, men vores fokus er i højere grad globalt, siger han og påpeger samtidig at den vigtigste ambition er at få folk, der ikke normalt er engageret i flygtningespørgsmål og klima, til at tænke

JPEG - 233.1 kb
Skipperen Knud Andersen er formand og medstifter af foreningen Levende Hav. Han vil med flygtningeskibet sætte fokus på flygtningestrømme, der skyldes klimaforandringer. Foto: Mads Jensen

Flygtningepolitik på havnekajen

Mellem skibets master blafrer et banner med budskabet FNs 2015 mål: STOP SULTEN!

Begivenheden er støttet af organisationen Danida og deres kampagne om FN’s 2015 mål, hvor en af de otte målsætninger er at halvere fattigdom og sult i verden. Projektet er lavet i samarbejde med kunstneren Jens Galschiøt, Landsforeningen Levende Hav og NGO paraplyorganisationen Projektrådgivningen.

JPEG - 58.3 kb
De 70 bådflygtninge på M/S Anton er skulpturer lavet af kunstneren, Jan Galschiøt. Foto: Mads Jensen

Det var Knud Andersen der i fællesskab med skulpturkunstneren Jens Galschiøt fik idéen om at omdanne kutteren til et flygtningeskib

– Vi ville lave noget der brændte igennem og bevægede folk. Det er lykkedes med dette projekt. Der er endda mennesker fra Randers og Holbæk, hvor vi har været tidligere, som sagde at de fældede en tåre da skibet sejlede ind i havnen, siger Knud Andersen

Efter ti dages holdt i Nyhavn fortsætter flygtningeskibet med destination mod Dragør

Læs mere om MS/Anton på bloggen »flygtningebåden«

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce