Annonce

12. april 2011 - 21:50

Anarkistisk klassiker revet væk

Blot to måneder efter, at »Anarkismens ABC« omkring årsskiftet blev lanceret ved receptioner arrangeret af Libertære Socialister i Jylland og aktivister fra Ungdomshusets bogcafé i København, kunne forlaget melde alt udsolgt.

Andet oplag af den moderne klassiker, der er skrevet af den russiske immigrant Alexander Berkman, og rummer en let forståelig gennemgang af anarkistisk strategi, etik og visioner, er nu på gaden.

– Bogen har tilsyneladende ramt et behov blandt danske aktivister. Der er generelt en fornyet interesse for anarkisme, men der har manglet teori på dansk. Vi håber, at bogen kan give folk inspiration til dybere analyse, og et ideologisk holdepunkt i de daglige kampe, fortæller Ronan McAoidh, der er aktiv i Ungdomshusets bogcafé og med i redaktionsgruppen bag den nye udgivelse.

»Anarkismens ABC« udkom første gang på dansk i 1973, men har været udsolgt i årevis. Den nye version er let redigeret sprogligt ligesom enkelte dele er udeladt.

»Den bedste introduktion nogensinde«

I en anmeldelse på Modkraft betegnes bogen som »dén bedste og klareste introduktionstekst til anarkisme, som nogensinde er udgivet«.

JPEG - 15.2 kb
Anarkisme for nybegyndere. Genudgivelsen af »Anarkismens ABC« afspejler en fornyet interesse for den anti-autoritære socialisme. Foto: Rasmus Reinholdt.

Ole Sandberg, der studerer anarkistisk filosofi, skriver blandt andet i sin anmeldelse, at »selvom denne klassiker har mere end 80 år på bagen, rummer den analyser og argumenter, der er lige så relevante for socialismen i det 21. århundrede, som de var da bogen blev skrevet. Samtidig rummer den en kritik og diskussion af mange venstreorienterede – også anarkistiske – strategier, opfattelser og ideologiske blindgyder, som i høj grad er lige så aktuel i dag«.

Læs »Anmeldelse: Et anarkistisk must« hos Kontradoxa.

Se også links om Alexander Berkman på Tidslinjen 21. november 1870

Download »Anarkismens ABC« gratis på Ungdomshusets hjemmeside.

Alexander Berkman: Anarkismens ABC (1929), Hydrabøger 2010. Kan købes for 60 kroner i Ungdomshuset Bogcafe, Demos og på Revoshop.dk.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce