ANMELDELSE: For så vidt synes det passende, at udstillingen Hungry Planet – mellem køkken og klode, der er arrangeret af Miljøpunkt Indre By-Christianshavn, har fået til huse halvvejs op ad Sneglegangen i Rundetaarn i det, som engang var Danmarks første universitetsbibliotek.
Udstillingen, som består af fire elementer, er nemlig blevet til i tæt samarbejde med fotografen Peter Menzel og forfatteren Faith D’Aluisio og tager afsæt i parrets etnografiske og prisbelønnede bog Hungry Planet – What the World Eats, der udkom i 2005.
Menzel og D’Aluisio har i bogen kortlagt madkulturer fra rundt om i verden på baggrund af en rejse, som de har foretaget til 24 lande.
Og i centrum for udstillingen er en lang række plancher, der rummer portrætter af familier fra forskellige egne af verden. bl.a. fra Sudan, Bhutan, Japan, Egypten, Canada, Tyskland og Australien. Samtlige familier er portrætteret sammen med, hvad der svarer til den enkelte families ugentlige madforbrug, og plancherne indeholder en beskrivelse af forbruget, oplysning om familiens madbudget samt fakta om det respektive land.
Plancherne afspejler dog ikke alene forskelle i forbrug og budget fra land til land. For der er flere portrætter både fra samme land og af immigranter, der viser, at madkulturen i den globaliserede verden har ændret sig fra forrige generation til den nuværende generation, og at immigranter derudover bringer dele af deres madkulturer med sig.
Fra bogen indgår tillige en mindre fotoserie, der mere generelt skildrer forskellige landes madkulturer og –skikke.
Men også Miljøpunkt Indre By-Christianshavn selv har bidraget til udstillingen.
Dels har man lavet en portrætserie af tre danske familier, som har analyseret deres ugentlige madforbrug – hvad de besøgende i øvrigt også selv har mulighed for via udstillingens hjemmeside www.hungryplanet.dk.
Og dels har man lavet en lang række temaplancher, hvor der fokuseres både på globale klimaudfordringer og på bæredygtige løsninger.
"Siden 1945 er vi rundt regnet blevet 3 gange flere mennesker og mere end 6 gange flere husdyr", står der bl.a. i pressemeddelelsen. Og hvor udstillingen sætter spot på problemer som landbrugets CO2-udledning, emballage og transport, foreslås der løsninger som naturligt landbrug, stop spild af mad og køb af lokale råvarer, hvor udbuddet følger årstiderne.
Der er også et særligt fokus på Danmark. Ifølge udstillingen forbruger vi nemlig ressourcer, som om vi havde hele 4 kloder til vores rådighed, og én af visionerne for en bæredygtig madforsyning er at gøre København til førende inden for det såkaldte Urban Farming; et nyt initiativ, som Miljøpunkt Indre By-Christianshavn selv er én af drivkræfterne bag.
I forbindelse med udstillingen afholdes der tillige en række tirsdagsarrangementer:
What We Eat – A Worldwide Photographic Journey (engelsk)
Fotografen Peter Menzel og forfatteren Faith D’Aluisio
Tirsdag den 15. februar kl. 19.15
Haiku-digte til en Sulten Planet
Digter Bo Lille og basklarinettist Saxi
Tirsdag den 22. februar kl. 19.15
Hungry City (engelsk)
Arkitekt, lektor og forfatter Carolyn Steel
Tirsdag den 1. marts kl. 19.15
Sære Fortællinger til en Sulten Planet
Arkitekt, forfatter og historiefortæller Hans Laurens
Tirsdag den 8. marts kl. 19.15
Jais Hammerlund fra KlimaTV har ydermere lavet en video, hvori centerleder Jens Hvass fra Miljøpunkt Indre By-Christianshavn fortæller nærmere om baggrunden for udstillingen:
Hungry Planet - Rundetårn på skrump from Jais Hammerlund on Vimeo.
Hungry Planet - mellem køkken og klode er en bredt perspektiveret og tankevækkende udstilling og et godt bud på en meningsfuld aktivitet i vinterferien.
Hungry Planet – mellem køkken og klode kan ses frem til den 27. marts.
Rundetaarn
Købmagergade 52A
1150 København K
Åbningstider: Alle dage kl. 10.00 – 17.00
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96