Annonce

26. oktober 2010 - 15:18

Wikileaks-afsløringer presser den danske regering

391.832 lækkede amerikanske militærlogs hidtil ukendte oplysninger om Irak krigen er i weekenden blevet offentliggjort på hjemmesiden Wikileaks.org.

Oplysningerne viser, at man fra dansk side systematisk har udleveret fanger til de irakiske myndigheder, som er blevet tortureret og dræbt.

Disse oplysninger bliver bakket op af en anonym soldat, som lørdag d. 23. oktober udtalte til DR, at han har været med til at udlevere flere fanger til det irakiske politi, som han senere fik at vide, var blevet tortureret eller dræbt.

Desuden viser rapporterne, at Danmark har taget flere fanger end det regeringen har oplyst til Folketinget. Ifølge deres oplysninger har danske soldater medvirket til at tage mindst 95 til fange, hvoraf mindst 65 blev overladt til de irakiske myndigheder i 2004-05. Forsvarsministeriet har tidligere oplyst at det kun drejer sig om 21 personer.

JPEG - 41 kb
Hvad vidste regeringen? Wikileaks afsløringer har fået medier og opposition til at kræve svar. Foto: Flikr.

– Jeg har ikke nogen oplysninger om, at regeringen skulle have nogen informationer om det. Det rokker ikke ved, at de oplysnigner, der er kommet frem fra soldater og fra WikiLeaks, skal tages alvorligt, siger statsminister Lars Løkke på tirsdagens pressemøde om sagen.

Læs artiklen »Wikileaks offentliggør 391.832 hemmelige Irak-dokumenter« hos Information.

Læs artiklen »Løkke: Fangeoverdragelser skal undersøges« hos Politiken.

Danmark: »Det var briterne der gjorde det«

Efter weekendens afsløringer vil forsvarskommandoen - og ministeriet selv gennemgå Wikileaks offentliggjorte dokumenter, for at redegøre for Danmarks udlevering af irakiske fanger til tortur.

I den forbindelse opfordrer forsvaret alle soldater, som har overværet anholdelser af irakere, som senere er blevet tortureret eller dræbt, til at stå frem.

Læs artiklen »Forsvaret til soldater: Stå frem« hos Berlinske Tidende.

Læs artiklen »Danmark overhørte advarsler om tortur« i Information.

Grunden til at Forsvarsministeriet oplyser et langt færre tilfangetagne end i de lækkede rapporter er, at der var briter med på de pågældende operationer.

JPEG - 31.5 kb
Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) har bedt sine embedsmænd kigge nærmere på Wikileaks afsløringer. Foto: Agnete Schlichtkrull/FM.

Derfor har forsvarsministeriet kategoriseret hovedparten af anholdelserne som det britiske forsvars ansvar i stedet for Danmarks, skriver Information. Ifølge deres kilde tog Danmark rutinemæssigt britiske soldater med på operationer.

Så det rent fysisk var briterne, der lagde hånd på fangerne i forbindelse med tilbageholdelser og dermed også briterne, der stod tilbage med det juridiske ansvar, skriver Information.

Også andre oplysninger fra Wikileaks peger på, at koalitionsstyrkerne ikke tager ansvar for tortur og drab af tilfangetagede irakere. En officiel general ordre beskrevet i en af de lækkede rapporter, den såkaldte »Fargo 242« fra Juni 2004, siger, at koalitionsstyrker ikke skal efterforske overgreb, så længe de er begået af irakere mod irakere.

Det har tilsyneladende medført, at irakiske fanger systematisk er blevet overgivet til tortur og mishandling uden efterfølgende efterforskning eller indgreb fra koalitionen.

Danmark beskyttede ikke tolke

Det viser sig også, at Danmark ikke har ydet effektiv beskyttelse af deres irakiske tolke, på trods af, at forsvaret kendte til farerne, fremgår det af de lækkede militærrapporter.

Heri findes fortælles om 60 målrettede likvideringer af koalitionsstyrkernes tolke mellem 2004 og 2007. De informationer havde både forsvaret og forsvarsministeriet adgang til, men derimod hverken tolkene, Folketinget eller den danske befolkning kendte til risikoen.

Læs artiklen »Forsvaret kendte faren, men undlod at beskytte tolkene« hos Information.

Danskerne tillod heller ikke de samme sikkerhedsforanstaltninger, som England gjorde i forhold til deres tolke. Som for eksempel at lade tolkene bære uniform og overnatte i danske lejre når de ikke var på arbejde.

Formanden for det Radikale Venstre, Magrethe Vestager kalder den manglende sikkerhed af de irakiske tolke for kynisme uden sidestykke.

– Der har åbenbart været en dobbeltstandard. Man har haft én holdning til soldaternes sikkerhed og en anden holdning til sikkerheden for tolkene. Det er fuldstændig uacceptabelt, siger hun til Information.

Læs artiklen »Kynisme uden sidestykke« hos Information.

Enhedslisten på banen igen

Enhedslistens Frank Aaen har længe mistænkt regeringen for at skjule omfanget af tilfangetagelser og overleveringer af fanger i Irak.

– Enhedslisten har længe mistænkt forsvaret og regeringen for at skjule det egentlige omfang af tilfangetagelser og overleveringer af fanger. Ved at lade britiske eller irakiske soldater foretage anholdelserne i dansk ledede operationer, har man bevidst forsøgt at undgå at få det folkeretslige ansvar for fangerne, skriver han i en pressemeddelelse.

JPEG - 43.9 kb
En gang til. Enhedslistens forsvarsordfører Frank Aaen genfremsætter et krav om stop for udlevering af fanger til tortur. Foto: Mark Knudsen/Monsun.

– Ved at lade britiske eller Irakiske soldater foretage anholdelserne i dansk ledede operationer, har man bevidst forsøgt at undgå at få det folkeretslige ansvar for fangerne. Jeg synes, at det er en nyt eksempel på den kreativitet, der findes i forsvaret, når det drejer sig om at omgå reglerne, og tilbageholde information for offentligheden, siger Frank Aaen.

Enhedslisten fremsatte allerede et beslutningsforslag i 2007 for at forhindre den slags omgåelse af reglerne.

Det ville medføre at Danmark skulle tage ansvar for personer, som var blevet tilfangetaget under dansk ledede operationer, også selvom de fysisk var blevet anholdt af andre landes soldater. Det forslag blev dengang afvist af regeringen. Nu vil Enhedslisten genfremsætte det.

International tavshed

Også Amnesty International jurist Claus Juul mener at Danmark ikke kan løbe fra ansvaret

– Hvis danske soldater står for en operation, men får andre til rent fysisk at foretage arrestationerne for på den måde at komme udenom ansvaret for de pågrebnes videre skæbne - især hvor de skal anbringes og afhøres bagefter - så ligner det et forsøg på at omgå vores menneskeretslige forpligtelser, særlig forbuddet mod at udlevere personer til tortur og mishandling, siger han til Information.

Politikens internationale redaktør Michael Jarlner siger i en analyse af sagen, at forsvaret har begået et alvorligt tillidsbrud.

Han sætter derfor spørgsmålstegn ved om hvorvidt forsvaret er i stand til at undersøge sig selv, det samme gør Information i deres leder den 24. oktober.

Se tv-indslag med Michael Jarlner »Det danske forsvar har begået tillidsbrud« hos Politiken.

USA’s forsvarsministerium Pentagon og Udenrigsminister Hillary Clinton kritiserer Wikileaks for offentliggørelsen, idet den er en trussel for tropperne i Irak. Desuden afviser deres militær og udenrigsministerium at have udleveret irakiske fanger til tortur.

Præsident Barak Obama har ikke udtalt sig om sagen endnu, heller ikke Storbritaniens premierminister Daniel Clegg har udtalt sig.

Læs artiklen »Vi må forlange en Sandhedskommission« hos Politiken.

Læs artiklen »Der skulle lig på bordet før tolkene fik asyl« hos Information.

Læs artiklen »USA forsvarer sig mod Wikileaks lækage« hos Information.

Læs artiklen »US Reacts to WikiLeaks Iraq Document« hos Der Spiegel.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce