Annonce

10. februar 2002 - 3:19

Politiagenter i tysk nazi-ledelse

De fleste er placeret på ledende poster indenfor NPD, som i alt har omkring 6.500 medlemmer. Aktuelle oplysninger peger på, at omkring 20 procent af de racistiske udtalelser, trusler og overfald, som indenrigsministeriet i deres dokumentation har lagt til grund for et forbud mod partiet, er begået direkte af disse politiagenter.

Stor var overraskelsen, da indenrigsminister Otto Schily den 23. januar i år indkaldte til en pressekonference og meddelte de måbende mediefolk, at den forestående retssag mod det højre-ekstremistiske parti NPD ved forfatningsdomstolen i Karlsruhe foreløbig var blevet udsat.

Otto Schily begrundede udsættelsen med, at den dokumentation, som en arbejdsgruppe i ministeriet havde udarbejdet omkring NPD’s grundlovsstridige adfærd, indeholdt nogle ”sjuskede fejl ”, der skulle omarbejdes.

Det drejede sig om dokumenterede udtalelser og aktiviteter fra NPD-funktionærer, som nu viste sig at være agenter for politiets efterretningstjeneste. Anonyme kilder i efterretningstjenesten antyder overfor pressen, at omkring 100 NPD-medlemmer er på politiets lønningsliste. Omkring 20 procent af hele bevismaterialet mod NPD er ifølge efterretningskilderne udsagn og handlinger begået af politimeddelere, hvoraf størstedelen stadigvæk er aktive i partiet.

Skandalen blev dermed realitet.

Horst Mahlers scoop

Den såkaldte ”politiagent-affære” har skabt både vrede og mistillid i brede dele af befolkningen, som ikke kan acceptere, at folk i politiets tjeneste har været drivende kræfter i de sidste mange års racistiske overgreb og hetzkampagner.

Først for ganske nylig kom det frem for offentligheden, hvad der egentlig gik forud for Otto Schilys tilsyneladende resolutte selvafsløringsinitiativ overfor medierne:

NPD’s advokat, Horst Mahler, der leder partiets forsvar i forbundssagen, havde fået et tip fra partiet om, at en af deres ledere – Udo Holtmann – var politiagent. Mahler kontaktede straks Holtmann, mødtes med ham på en motorvejsrestaurant, og pressede ham omgående til en skriftlig redegørelse for hans 20-årige agentvirksomhed i partiet. Denne redegørelse ville Mahler, ifølge sine udtalelser til det tyske ugemagasin Stern, bruge for at lægge en bombe under processen mod NPD.

Da efterretningstjenesten observerede Mahler døgnet rundt, var politiet underrettet om mødet mellem Mahler og Holtmann, og rapporterede det videre til regeringskredse. Derefter gjaldt det for indenrigsministeriet om at komme NPD i forkøbet.

Fortidens kringelkroge

Indenrigsminister Otto Schily tog derfor flugten fremad og præsenterede offentligheden for afsløringerne af politiagenters virke i NPD og ”sjusk” i dokumentationen.

Processen mod NPD blev udsat på ubestemt tid. Den sejrende part var Tysklands højreekstremister, som latterliggjorde statens uduelighed, og rettede anklagen mod politiet for at agere som ”agent-provocateurs”.

Arkitekten bag dette slag mod statsapparatet, var Horst Mahler. I dag kendt som en rabiat NPD-sympatisør og agitator for nationalistiske, anti-semitiske og racistiske holdninger. Hans politiske biografi startede ellers diametralt modsat: Da 68-oprøret var på sit højeste, var Mahler bevægelsens mest kendte forsvarsadvokat, senere blev han aktivist i byguerillagruppen Rote Armee Fraktion (RAF) og politisk fange i 10 år.

Paradoksalt er det, at Horst Mahlers juridiske og magtpolitiske modstandere i dag – indenrigsminister Otto Schily og den nuværende forbundskansler Gerhard Schröder – dengang i 70’erne var hans forsvarsadvokater i forbindelse med retssagerne mod RAF.

Statens ”agents provocateurs” i NPD

Afsløringerne af politi-aflønnede topledere i NPD vokser som ringe i vandet, og har uden tvivl et omfang, som er meget større end hidtil antaget. I over 10 tilfælde drejer det sig om politiagenter, der spillede en meget fremtrædende rolle inden for det højre-ekstremistiske hierarki. Nogle eksempler:

* Udo Holtmann, formand for NPD i Nordrhein-Westfalen og medlem af partiets landsledelse.

Ansvarlig for NPD-avisen ”Deutsche Stimme”. Det var hans udtalelser, der i indenrigsministeriets dokumentation blev betegnet som ”et vigtigt bevis på NPD’s hensigter om eliminering af politisk anderledes tænkende”.

Holtmann citeres for at have udtalt, at ”parlamentspolitikere med en ”anti-tysk” holdning har fortjent dødsstraffen”.

Udo Holtmann er nævnt i forbindelse med sit samarbejde med en højre-ekstremistisk undergrundsgruppe ved navn ”Europæisk Befrielsesfront ”. Nu er det kommet frem, at Holtmann har været på politiets lønningsliste siden 1978.

* Wolfgang Frenz, næstformand for NPD i Nordrhein-Westfalen. Han citeres i dokumentationen bl.a. for følgende udtalelse: ”Auschwitz-løgnen er et udtryk for den netværksorganiserede jødedoms magtovertagelse ”. Han blev ligeledes i forrige uge afsløret som mangeårig politiagent i NPD.

* Michael Grube, militant nynazist som organiserede skinheads i NPD, og som deltog i et brandanslag mod et pizzeria i Grevesmühlen. Han er nu afsløret som politiagent.

* Hele den samlede NPD-ledelse i Mecklenburg-Vorpommern bestod af agenter fra politiets efterretningstjeneste. Således var NPD’s regionale partiarbejde i den østtyske delstat faktisk ledet af politifolk.

* Tino Brandt, ledende NPD-funktionær – i offentligheden kendt som nazist. Ifølge det tyske ugemagasin Der Spiegel modtog han omkring 750.000 kr. som honorar for sin funktion som politiagent. Ifølge eget udsagn afleverede han pengene til NPD’s partikasse.

Listen er ufuldstændig og ifølge journalistiske kommentatorer vil der uden tvivl løbende dukke flere afsløringer af undercover-agenter op til overfladen. Horst Mahler har allerede forkyndt, at han på det rette tidspunkt vil tilføje flere højtstående NPD-funktionærer til listen af afslørede statsfinansierede agenter.

Skulle det vise sig at være sandt, vil det ikke blot betyde, at forbudssagen mod NPD bliver fejet væk. Det vil formodentlig også resultere i, at den socialdemokratiske regeringens næstvigtigste mand – ”lov-og orden”-indenrigsministeren Otto Schily – må gå af. Dermed vil Socialdemokratiet være væsentligt svækket op til det kommende parlamentsvalg i efteråret.

Forberedt undergrund

I øjeblikket hersker der en optimistisk stemning indenfor NPD’s kredse. Processen mod partiet og truslen om forbud har umiddelbart fortonet sig. NPD er derfor begyndt at organisere kampagner og demonstrationer med henblik på opstilling til det kommende forbundsvalg.

NPD har ellers brugt tiden, indtil afsløringerne faldt, med at forberede sig på et muligt forbud. Bl.a. har det i perioden knyttet og genopfrisket internationale kontakter til ligesindede højre-ekstremistiske og nazistiske organisationer.

Ifølge efterretningskilder opholdt nogle NPD-funktionærer sig i en periode hos USA’s største nazi-organisation ”National Alliance” i West Virginia.

Begge organisationer deltog i hinandens kongresser og sommerstævner. Ligeledes har NPD tætte bånd til højre-ekstremistiske og fascistiske grupper som bl.a. den schweiziske NPD-pendant PNOS, Sveriges ”Nationale Ungdom”, og Italiens ”Forza Nuova”.

Derudover har NPD forberedt nye strukturer i tilfælde af et organisationsforbud.

Således foreligger der planer om at afkoble diverse virksomheder fra partiet. Det gælder bl.a. de kapitalstærke partiforlag ”Deutsche Stimme” og ”Aufruhr-Versand ”, som sælger alt fra nazi-litteratur og nationalistiske musik-CD’er til ”nationalsocialistisk parfume”. Det samme vil ske med kendte CD-distributions virksomheder i NPD’s omkreds – som f.eks. ”Moin Moin Records” i byen Leer, der har specialiseret sig i nazistisk og racistisk musik.

NPD’s modforanstaltninger

Nogle af de nu afslørede NPD-funktionærer har i lang tid været under mistanke for at arbejde for politiets efterretningstjeneste. Kun ganske få i NPD-ledelsen vidste besked om de faktiske forhold, som de af forskellige grunde har hemmeligholdt indtil nu.

For et år siden startede Horst Mahler og NPD’s formand Udo Voigt en intern parti-undersøgelse med 11 punkter, der skulle hjælpe med at opspore ”mulvarpene” i partiet. Samtidigt lovede de de medlemmer, som afslørede sig selv frivilligt såvel amnesti som en pengepræmie. Baggrunden med dette initiativ var proces-taktiske overvejelser: Midt under retsprocessen mod NPD ved forfatningsdomstolen i Karlsruhe skulle mulvarpene præsenteres som statens ”agents provocateurs”. Det var dette parti-interne initiativ, som udløste hele affæren.

b>Interne stridigheder i nazi-miljøet

Mens miljøet omkring NPD fejrer statens foreløbige nederlag, er andre dele af det højre-ekstremistiske og nazistiske miljø derimod voldsomt irriteret over det politi-infiltrerede NPD-ledelsesapparat.

Således er de såkaldte ”Freie Kammeradschaften” – decentralt organiserede, aktionistiske nazistrukturer – uenige i vurderingen af situationen. Nazilederne Christian Worch og Steffen Hupka fra dette militante nazistiske spektrum, opfordrede i en udtalelse NPD-medlemmer, som er politiagenter, til frivilligt at komme ud af stikkerrollen og fortælle alt om deres aktiviteter.

Andre ”Freie Kammeradschaften” som f.eks. i Nordrhein Westfalen mener derimod, at NPD’s ledelse har gjort sig helt utroværdig ved at beholde Udo Holtmann som formand for NPD i delstaten på trods af, at nogle NPD-funktionærer havde kendskab til hans forbindelse med politiet.

NPD er tilsyneladende upåvirket af denne debat. De mobiliserer til en demonstration med nationalistiske og racistiske paroler den 22. februar i Pforzheim. At dette ikke går uforstyrret for sig, sørger regionale anti-fascistiske grupper for.

Af autonomi-kollektivets info-service

Se også tidligere baggrundsartikel om NPD i Socialisten Weekend (skrevet af en fra autonomi-kollektivet)

Kilder:

Der Spiegel nr. 4 og 5, januar 2002; Der Stern nr. 5 og 6, januar 2002; forskellige udgaver af TAZ, januar 2002; infos fra autonome anti-fa/Linke Liste.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce