Annonce

11. september 2010 - 19:09

Stengade genåbner dørene – med fuld musik

Når det nye Stengade åbner, er det intentionen at være med til at styrke de musikalske vækstlag og de smalle genrer i hele København. Stengade skal ligesom det gamle Stengade 30 fortsat være et spillested, der koncentrerer sig om undergrunden. Men ikke alt er, som det plejer.

– Det kommer til at køre en smule anderledes i forhold til før. Vi starter helt frisk op og præsenterer et helt nyt Stengade. Derfor har vi ændret navnet, så vi nu hedder Spillestedet Stengade, siger Aslak Balle Hansen, stedets nye venue manager, til Modkraft.dk.

Han forklarer, at stedet nu bliver drevet frivilligt ved hjælp af brugergrupper, der består af engagerede mennesker med mange kompetencer. Og der har været stor opbakning, både fra de gamle brugere og fra nye aktive.

JPEG - 105 kb
Aslak Balle Hansen er venue manager for Spillestedet Stengade, og han garanterer gode vilkår for københavnernes muligheder for at møde undergrundsmusikken.
Foto: Mark Knudsen.

Summer af aktivitet

Spillestedet Stengade har indkaldt til pressemøde godt en uge før genåbningen. Huset summer af aktive mennesker, der bevæger sig rundt mellem hinanden fokuserede på hver deres gøremål. Og huset brummer af boremaskiner, der sættes i murværket. Der bankes søm i træplader og bjælker. Der males og regeres og ryddes op.

Spillestedet Stengade, det gamle hædrede spillested og folkehus, forandres igen. For nogle år tilbage ændrede selve gaden sig så meget som følge af Nørrebros sanering, at det gamle Folkets Hus skiftede adresse fra Stengade 30 til Stengade 18.

I trods og modstand mod saneringen, der blandt andet udraderede det populære værtshus Allotria få hundrede meter væk, fastholdt spillestedet navnet Stengade 30, selv om adressen var ændret.

Men det gamle Stengade 30 røg ud i administrativt kaos og regnskabsrod, og i 2009 blev stedet frataget sin status som regionalt spillested og dermed en masse støttekroner fra Københavns Kommune. Derfor lukkede Stengade 30 i 2009.

Københavns Kommune bevilgede senere på året 4,9 millioner kroner til at få spillestedet retableret og bygningen renoveret. Af dette beløb går 2,93 millioner kroner som driftstøtte indtil udgangen af 2012.

Modkraft.dk har spurgt Aslak, hvordan man med frivillige aktivister sikrer, at der er styr på aktiviteterne og især økonomien.

Hvem har ansvaret, hvis en brugergruppe ikke har styr på det, den sætter i gang, og arrangementer ender i ballade eller ødelæggelser?

– Det er mit ansvar, at grupperne fungerer. Hvis en gruppe ikke lever op til sit ansvar, skal jeg sørge for, at den kommer til det, eventuelt ved at drage nye mennesker ind i arbejdet.

Spillestedet drives med frivillig arbejdskraft. Betyder det, at musikerne spiller gratis?

– Musikerne betales efter Musikerforbundets tarif eller højere. Der kan være specielle støttearrangementer, som f.eks. det store åbningsarrangement, hvor musikerne optræder gratis til støtte for stedet. Men generelt er det urimeligt ikke at betale musikere og teknikere, når man driver et musiksted, fastslår Aslak.

Genåbningsfest

Genåbningen af Stengade fejres med et åbningsarrangement, der varer i seks dage. Alle kunstnere, der deltager i åbningsdagene, arbejder som nævnt gratis, og alt overskud går til huset. Til gengæld er der pay-what-you-like entré.

JPEG - 96.5 kb
Spillestedet Stengade åbner 18. september 2010.

Foto: Rasmus Reinholdt.
1936
Huset, der nu ligger på Stengade 18 (dengang Stengade 30), blev bygget med det formål at huse Malernes Fagforening.

1970’erne
Huset blev besat af slumstormere i efterdønningerne af
studenteroprøret i 68.

1972
Stengade 30 blev etableret. Lige fra 72 til 2009 har Stengade 30 afholdt
omkring 250 koncerter hvert år i salen i stueetagen.
Spillestedet har endvidere huset baren Café Stalinggrad på 1. sal, samt backstage, gearlokaler og toiletter i kælderen.

1983
Pga. byfornyelse på Indre Nørrebro var Stengade 30 truet. Men bygningen var et af de eneste originale huse, der fik lov at blive stående. Den primære årsag var, at stedet er opført i funkis-stil og en af de første betonbygninger i København.
Stedet er i dag fredet af Kulturarvsstyrelsen.

2009
Kunstrådet og et flertal i Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg
fratager Stengade 30 dets status som et regionalt spillested. Spillestedet mister
sin støtte med tilbagevirkende kraft. Dette kaster Stengade 30 ud i et stort underskud, og som følge af dette beslutter bestyrelsen at lukke stedet.

2009
Københavns Kommunes Fritids- og Kulturudvalg bevilger 4,9 millioner kroner
i støtte til at få spillestedet Stengade på benene igen. Af denne bevilling går 1,94
millioner går til renovering af huset og de 2,93 millioner fordelt over forskellige
tilskud frem til år 2012.

2010
Det nye Stengade, baseret på frivilligt arbejde, genåbner den 18. september.

Fra 18-24 september kan man opleve musiknavne som dj-duoen White Pony, garagerockerne Vomit Crew (der består af tidligere medlemmer af Strawberry Slaughterhouse og Rock Hard Power Spray), Rub A’Dub Crew, Bjonko & Copenhagen Chalgija samt punktrioen Grotæsk og en lang række andre navne.

I programmet for de kommende måneder kan man, ligesom til åbningsfesten, opleve mange forskellige genrer, og stedets bookere, kaldet ”musikgruppen”, lægger vægt på dette som en vigtig del af stedets profil. Der kommer koncerter med dubstep, indierock, balkanmusik, elektronisk eksperimenterende musik, klezmer, rock’n’roll med mere.

Genrerne præsenteres på bestemte dage, i hvert fald er koncertdagene tematiseret. Således handler søndag om reggae og dub, onsdag er tilegnet upcoming bands og åbne jam sessions, torsdag er tilegnet eksperimenterende musik, fredag er tilegnet rock’n’roll og lørdag er tilegnet dansemusik i bred forstand: world music, hip hop, balkanmusik med videre.

Derudover gøres plads for mere specielle arrangementer og festivals. For eksempel kan nævnes Displaced Expressions, en festival med fokus på hiphop-undergrunden som finder sted den 13. oktober. Og dagen efter mødes professorer og punkmusikere om arrangementet Filosopunk, hvor man kan opleve en filosofisk tilgang til punk og en punket tilgang til filosofi.

Progressiv linje

Således fortsætter musikgruppen den brede kunstneriske profil, der kendes fra det gamle Stengade 30: Det vil sige en progressiv linje, der er åben for det nye, men som også åbner for bands med lokalt eller langvarigt tilhørsforhold til stedet.

Nu har I valgt at satse på koncerter og helt afskaffe natklubben. Men er huset åbent for andet end musikaktiviteter?

– Hvis nogen kommer med en idé til at arrangement på de dage, hvor vi ikke har koncerter, er vi åbne for forslag, sålænge det ikke giver os ekstra udgifter. En filmklub for eksempel, der selv tager ansvar for, at arrangementerne løber rundt økonomisk, kan sagtens få plads hos os, siger Aslak.

Aslak lægger vægt på, at opbakningen fra omgivelserne naturligvis forpligter. Spillestedet har modtager støtte fra Københavns Kommunes Kultur- og
Fritidsforvaltning. Og derudover modtager stedet honorarstøtte fra Kunststyrelsen, Københavns Kommunes Musikudvalg.

Men Stengade får også opbakning andre steder fra, for eksempel har Malerselskabet og Malernes Hus sponsoreret maling til renoveringen af spillestedet.

Mange flere oplysninger kan findes på det netop lancerede website
www.stengade.dk

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce