Annonce

25. maj 2010 - 13:56

Monsantos hybridmajs brændt af

– Dette er intet mindre end et nyt jordskælv.

Sådan er reaktionen fra den lokale bondeleder, Chavannes Jean-Baptiste, efter at han hørte, at det multinationale selskab Monsanto vil donere 60.000 sække med hybridmajs og grøntsagsfrø til det katastroferamte og kronisk sultende Haiti.

Hans første frygt er, at hybridmajsen og grøntsagsfrøene er usund, da den er behandlet med stærkt giftige pesticider.

Den anden store bekymring er, at hans kolleger i landbruget vil blive fanget i en økonomisk fælde.

Derfor har Chavannes Jean-Baptiste og hans bondebevægelse MPP opfordret til at man brænder Monsantos frø af op til den 4. juni på FN’s Miljødag, hvor der er store protestmarcher på øen.

Hybridmajs kan give højere udbytte, men er ofte mere sårbar overfor tørke. Hybridmajsen er gold, og de kerner den sætter kan ikke anvendes til såsæd året efter. Når høsten slår fejl, har landmændene ikke råd til at købe ny såsæd.

Det bliver til en negativ spiral med sult til følge. I Indien har tusinder af landmænd begået selvmord efter at være endt i en gældsfælde på grund af de nye landbrugsmetoder, hvor de hvert år måtte købe ny såsæd og kunstgødning.

Monsantos direktør for udviklingsinitiativer, Elizabeth Vancil, forstår ikke bøndernes modstand mod donationen af hybridmajs og grøntsagsfrøene.

»Dette er blot en fabelagtig påskegave til Haiti«, skrev hun i en mail til østatens landbrugsministerium i april.

Læs mere i dagbladet Arbejderen

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce