Annonce

11. maj 2010 - 16:13

Kunstkrig ender hos politiet

Medierne elsker det. Og Modkraft er ingen undtagelse: Historier, som rummer konflikt, lovbrud og en smule kant.

Sagen »Det Jyske Musikkonservatorium vs. Goodiepal« har det hele. Og lidt til.

Utopien i computermusik

Alt efter temperament kan sagen, der for små to uger siden blev overdraget til Østjyllands Politi, ses som en kamp om hvad musik og kunst er. Eller som en banal tyverisag.

På den ene side står den elektroniske avantgardemusiker og computernørd Goodiepal, der har erklæret »A Gentleman’s War on the stupidity of modern computer music and media based art«, som han kalder det.

JPEG - 56.5 kb
Ifølge en ny musikvideo er fænomenet Goodiepal kommet under vingerne på SygNok records og sammen har de taget radikale metoder i brug i krigen mod Det Jyske Musikkonservatorium. Foto: YouTube.

– Jeg forsøger at bringe utopien tilbage i moderne computermusik og mediekunst, og det har jeg gjort siden 2001, har Goodiepal fortalt til dagbladet Information om sit projekt.

På den anden side står Det Jyske Musikkonservatorium, der har meldt musikkernen til politiet for tyveri af en computer.

Baggrunden for konflikten er en fyreseddel fra Århus Musikkonservatorium, hvor Goodiepal underviste i elektronisk musik frem til 2008.

Konservatoriet mente, at dansk-færøske Goodiepal - også kendt som The Århus Warrior og Gæoudjiparl Van Den Dobbelsteen - og hans undervisning var ganske ubrugelig.

»Snup din velfortjente Danegæld«

Den efterfølgende debat om den kunstneriske krigserklæring fra Goodiepal har det seneste år bølger frem og tilbage på debatfora, i medierne og i form af forskellige videoproduktioner.

Goodiepal har selv beskrevet den aktuelle krig med følgende ord.

»Round one: Definer problemet. Round two: Udarbejd en mulig løsning på problemet. Round three: Skab debat og korriger din mulige løsning eller tese. Round four: Vind slaget og snup din velfortjente Danegæld. Round five: Anvend den nye løsning, og gør det hele godt igen ved at vise dine fjender din svaghed.«

Senest har DJ’en Copyflex skabt en levende debat på sin blog på Modkraft.dk, da han den 3. maj offentliggjorde en musikvideo hvori den tidligere konservatorieunderviser sammen med Hari Kisrore/DJ Hvad (kendt fra Albertslund Terrorkorps) og VJ Livstræt fra SygNok records bringer krigen ind i en ny og kontroversiel fase.

Videoen med titlen »Eventide H 8000 - Frisk hacket musikundervisning« viser Goodiepal i fuld sving med at pille en stor maskine fra hinanden og samle den igen. I videoen ser man også konservatoriet blive sprunget i luften.

JPEG - 67.9 kb
Eventide H 8000. Et trofæ i krigen mellem avantgardekunstneren Goodiepal og Det Jyske Musikkonservatorium. Foto: YouTube.

Og det har fået Det Jyske Musikkonservatorium op i det røde felt. Maskinen - en såkaldt Eventide H8000 computer - er nemlig både dyr og sjælden. Og så er et lignende eksemplar for nylig blevet stjålet fra konservatoriet.

Undervisning i julelege

Goodiepal erkender i dagbladet Politiken den 11. maj, at han har stjålet computeren.

– Det er et trofæ, fordi jeg har vundet krigen. I rigtig krigsførelse tager man noget fra taberne, siger han og uddyber:

– Musikken i videoen er jo lavet på maskinen. Ambitionen er også, at jeg skal indtale mine Goodiepal-forelæsninger på den. På den måde vil eleverne med et tryk på en knap altid kunne høre forelæsninger af Danmarks første lærer i elektronisk musikkomposition. I øvrigt har vi repareret den, så den nu er i bedre form end før, lyder det.

På Det Jyske Musikkonservatorium deler man dog ikke begejstringen for den alternative undervisningsform. Rektor Thomas Winther har kvitteret for opfindsomheden med en politianmeldelse.

– Jeg deltager ikke i de julelege. Vi deltager ikke i nogen krig. Det er Kristian Vesters (Goodiepal’s borgerlige navn, red.) påfund, som jeg mener er patetisk selvpromovering, siger konservatoriets rektor, Thomas Winther.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce