Annonce

3. maj 2010 - 18:59

1. maj: Antifascister her, der og alle vegne

Hvis Politiets Efterretningstjeneste med varetægtsfængslingen af to formodede medlemmer af Antifascistisk Aktion har ønsket at lægge en dæmper på den antifascistiske bevægelse, så var det ikke noget, som kunne mærkes den 1. maj. Snarere tværtimod.

Antifascister forhindrede den 1. maj en nazi-march i Greve, mens andre tog til Sverige for at prøve det samme der. En ung mand fra Århus blev varetægtsfængslet efter et slagsmål med en top-nazist, alt imens 4-5.000 mennesker gik igennem Københavns gader med budskabet: »Vi er alle antifascister«.

Flaskeregn mod nazist-hus

Allerede fra morgenstunden var antifascister på gaden for at stoppe det danske nazist-parti DNSB i at gennemføre en demonstration i Greve.

Partiet havde indkaldt til en march med udgangspunkt i partiets hovedkvarter, men udsigten til at stå ansigt til ansigt med omkring 40 sortklædte aktivister fik Jonni Hansen og hans ligesindede på andre tanker.

Antifascisterne, som bar hætter, tog opstilling foran nazisternes hus og råbte slagord, mens politiet holdt afventende ved siden af. Aktionen blev afsluttet med en regn af flasker mod den nazistiske førerbunker, hvilket fik politiet til at skride ind og anholde flere af de fremmødte aktivister.

Alle blev efterfølgende løsladt.

250 nazister i Sverige

Få timer efter mødtes i omegnen af 250 nazister og højreekstremister til en anden demonstration i Helsingborg i Sverige. En større gruppe danske højreekstremister var mødt frem og et medlem af gruppen Danmarks Nationale Front holdt tale ved arrangementet.

JPEG - 103 kb
En gruppe nazister fra Danmark valgte at bruge den 1. maj på at demonstrere i Sverige. Foto: Modkraft.

Også her var en busfuld danske antifascister på gaden til en moddemonstration. Målet var at blokere for racisternes march, men blandt andet på grund af et stort politiopbud og et svagt fremmøde fra den svenske venstrefløj lykkedes det ikke.

Ifølge Sjællandske Medier blev en 27-årig dansker anholdt i forbindelse med moddemonstrationen, men blev løsladt samme aften.

Højreekstremister gennemførte desuden 1.-maj demonstrationer i endnu en svensk by samt flere steder i Tyskland.

Varetægtsfængsling i Århus

Tilbage i Danmark blev den 1. maj også dagen, hvor endnu en aktivist fra den antifascistiske bevægelse blev varetægtsfængslet.

En 18-årig mand fra Århus blev fængslet i fire uger sigtet for vold mod et ledende medlem af nazistpartiet DNSB i forbindelse med et slagsmål i Århus den 27. april.

Østjyllands Politi efterlyser desuden en 18-årig mand fra venstrefløjen, som de mener også har deltager i slagsmålet.

I forvejen sidder to personer fra det antifascistiske miljø i København fængslet i forbindelse med en større sag om »politisk ekstremisme«, som efterforskes af efterretningstjenesten.

»Vi er alle antifascister«

Trods fængslingerne og anklagerne om ekstremisme - eller måske netop på grund af dem - samledes 4-5.000 mennesker på Nytorv i København og gik igennem byen med budskabet: »Vi er alle antifascister«.

JPEG - 135.8 kb
Op mod 5.000 mennesker deltog den 1. maj i en demonstration mod kriminalisering af sociale bevægelser. Foto: Peter Kristensen.

På bannere, plakater og i taler gik parolen igen. Og flere steder i demonstrationen vejrede flag med logoet for Antifascistisk Aktion, ligesom en repræsentant fra gruppen holdt en tale.

Det var initiativet »1. maj på Nytorv«, der havde indkaldt til arrangementet under parolen »Mod kriminalisering af de sociale bevægelser«.

JPEG - 107 kb
Keny Arkana fra Frankrig skabte en fest i Fælledparken med sine hårde beats og politiske lyrik. Foto: Mark Knudsen/Monsun.

Optoget endte ved den antifascistisk scene i Fælledparken, hvor den franske rapper Keny Arkana fik plænen til at koge, mens tusindvis af mennesker skabte en dansende cirkel omkring scenen.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce