Annonce

8. februar 2010 - 22:28

Anti-fascister satte dagsordenen i Århus

Romerlys, kampråb og opmærksomme blikke dominerede demonstrationen, som lørdag den 6. februar gik igennem Århus’ gader.

Arrangementet var sat i stand af lokale anti-fascistiske grupper, markede starten på en ny kampagne kaldet Good Night White Pride og samlede ifølge arrangørerne op mod 500 fortrinsvis unge mennesker.

Demonstrationen var en protest mod den vold, hærværk og chikane, som den højreekstremistiske hooligangruppe White Pride står bag i Århus. Igennem de seneste mange år har særligt venstreorienterede aktivister samt etniske og religiøse miniroteter oplevet hvordan ny-nazister har forsøgt at overtage gaden.

Lørdag den 6. februar var der dog byttet om på billedet for et par timer.

Kritik af »attentat«

Demonstrationen begyndte kl 14:00 på byens rådhusplads og forløb roligt indtil Kim Møller, manden bag den højreekstremistiske blog Uriasposten, dukkede op for at fotograferer demonstrationsdeltagerne.

Hans tilstedeværelse udløste et optrin, som siden har fået ikke bare den yderste højrefløj men også flere bloggere til at kritiserer det venstreradikale miljø generelt og den anti-fascistiske bevægelse i særdeleshed.

JPEG - 6.6 kb
Ifølge arrangørerne deltog op mod 500 mennesker i en demonstration d. 6. februar mod racisme og nazisme indkaldt af den anti-fascistiske kampagne-gruppe Good Night White Pride. Foto: Privat.

Kim Møller fik tildelt flere slag og spark i forbindelse med at han fotograferede demonstrationen og blev efterfølgende kørt væk i en ambulance. Episoden har fået det stærkt anti-muslimske Trykkefrihedsselskabet til at henvende sig til justitsminister Brian Mikkelsen (K) for at få stoppet den »fascistiske vold i vore gader«.

Selskabet skriver desuden i en pressemeddelelse: »Attentatet er det hidtil alvorligste udslag af den fascistiske vold, der i disse år har fået lov at brede sig i det danske samfund, og hvis formål kun kan være at undertrykke pressefriheden, ytringsfriheden og dermed demokratiet«.

Også blandt flere bloggere er der forargelse over overfaldet på Kim Møller. Hos de selverklærede socialdemokrater på Konflikten.dk, som har en samarbejdsaftale med Jyllands-Posten, skrev Troels Heeger og Søren Villemoes dagen derpå: »Som sådan er det ikke bare Kim Møllers ytringsfrihed, der blev angrebet igår, men alle bloggeres ytringsfrihed«.

De to bloggere fortsætter med følgende opsang: »Selvom evnen til selvkritik og respekten for basale frihedsrettigheder alle dage har været stærkt begrænset på de mest sekteriske dele af den yderste venstrefløj, er det alligevel dybt ironisk, at antifascisterne mener sig berettiget til at tage fascistiske midler i brug for at intimidere almindelige mennesker«.

JPEG - 11.4 kb
Demonstrationen i Århus d. 6. februar markerer starten på en kampagne, som skal sætte fokus på den nazistiske hooligangruppe White Pride. Foto: Privat.

Ifølge Kim Møller selv, så var det aktivister fra gruppen Anti-Facistisk Aktion (AFA), som stod bag overfaldet på ham lørdag eftermiddag. Det er dog en påstand, som gruppen overfor dagbladet Politiken afviser.

– Vi står selvfølgelig ikke bag overfaldet, siger talspersonen for AFA Anders Lind til Politiken.

– Der var 500 mennesker med sort tøj og den uniformering, som Kim Møller beskriver. Og det var kun 150 af dem, der var med de busser, som AFA havde bestilt til at køre fra København demonstrationen i Århus.

Politiet har ikke foretaget nogle anholdelser i sagen.

Arrangører: »En success«

Senere på dagen blev 12 demonstranter præventivt anholdt.

Det skete fordi politiet frygtede sammenstød efter at en gruppe højreekstremister havde forsøgt at udøve hærværk mod en bus, som tilhørte arrangørerne af dagens demonstration.

JPEG - 14 kb
Anti-fascister fra hele Danmark valgte at støtte op om deres politiske kammerater i Århus under parolen »Good Night White Pride«. Den yderste højrefløj holdt sig væk. Foto: Privat.

En egentlig samlet markering fra den yderste højrefløj fandt dog aldrig sted. Inden demonstrationen havde både White Pride og Danmarks Nationale Front ellers annonceret, at de ville lave en mod-aktion. Blandt andet på grund af den manglende tilstedeværelse fra ny-nazister, så erklærede arrangørerne i Good Night White Pride initiativet, at dagen var en succes.

Efter demonstrationen blev to unge venstrefløjsaktivister dog overfaldet af en gruppe fra højrefløjen. En 17-årige dreng fik brækket kæben og har fået en blødning i hovedet. Han er indlagt på Århus Universitetshospital, men hans skader er ikke livstruende. Den anden, en 26-årige mand fik tildelt flere slag og kunne udskrives efter behandling på skadestuen.

I forbindelse med overfaldet blev 21 personer tilknyttet den yderste højrefløj præventivt anholdt.

Tre af dem - en 22 årig mand fra Horsens, en 24-årig fra Vejle og en 29-årig københavner – var i en kort periode sigtet for overfaldet, men blev senere løsladt. Desuden blev en af de tre mænd sigtet for narkotikabesiddelse, oplyser Østjyllands Politi.

Hverken Trykkefrihedsselskabet, Konflikten.dk eller andre bloggere har fundet anledning til at nævne de to overfald på venstreorientede aktivister i deres dækning af dagen.

Den antifascistiske hjemmeside ProjektAntifa nævner episoden med følgende ord:

»Sådan er det desværre i Århus, og selvom overfaldende skete efter demonstrationen, så er den sande tragedie, at der ikke er noget usædvanligt i det. Overfaldende slår dog fast, hvor vigtig demonstrationen og resten af kampagnen mod White Pride er«.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce