Annonce

9. december 2009 - 22:10

Klimaaktivister: »Vi vil have vores ting tilbage«

Kampklædt politi stormede natten til onsdag et tilholdssted for det internationale aktivistnetværk Climate Justice Action.

Aktionen, som involverede flere end 100 betjente, skete på baggrund af »efterretninger« om, at der blev forberedt civil ulydighed i lokalerne, som ligger på Ragnhildgade i København.

Ingen blev anholdt, men politiet beslaglagde en lang række materialer og genstande, som de mener, kan bruges som våben eller i forbindelse med ulovligheder.

Malerbomber og balloner

Onsdag eftermiddag fremviste politiet deres fangst for dansk og svensk presse på en parkeringsplads nær Station Amager.

JPEG - 46.9 kb
Vicepolitiinspektør Rasmus Bernt Skovsgaard viste onsdag d. 9. december »aktivist-våben« frem for pressen efter ransagningen hos Climate Justice Action. Foto: Peter Kristensen.

Foran rullende kameraer fremviste politiet, hvad de i en pressemeddelelse betegner som »58 lysstofrør fyldt med en blanding af maling og olie, samt tætnet i begge ender med stearin - 193 skjolde - 9 konstruerede metalbure på 4 x 2 meter, som kan rulle og indvendigt opbygget med mælkekasser, som kan anvendes til trappe – Ca. 200 mælkekasser – 2 kasser med malingbomber – skummateriale der kan anvendes til at lave benskinner«.

Desuden kan Modkraft.dk’s udsendte rapporter bevidne, at der også var konfiskeret flere poser med oppustelige balloner ligesom en større mængde knibtænger dominerede det improviserede pressemøde.

– Der er tale om meget farlige våben, som vicepolitiinspektør Rasmus Bernt Skovsgaard fortalte en svensk journalist.

JPEG - 55.2 kb
Blandt de beslaglagte genstande var blandt andet en række farvestrålende skjolde og knivtange. Foto: Peter Kristensen.

– Mange af de ting, som vi har taget med, er ikke i sig selv ulovlige, men kan bruges til at kaste med eller andet. Derfor rykkede vi ind med det formål at lægge en dæmper på tingene og gør os synlige, fortalte han videre.

Aktivister: »En optrapning«

Talsperson fra Climate Justice Action, Stine Gry Jonassen og Tannie Nyboe, var også tilstede på Station Amagers parkeringsplads.

De betegner politiets aktion, som en skræmmekampagne og mener, at politiet »spiller med musklerne«.

JPEG - 29.6 kb
Stine Gry fra Climate Justice Action fastholder, at politiets ransagning ikke får indflydelse for deres planer om at storme Bella Center d. 16. december under parolen »Reclaim Power«. Foto: Peter Kristensen.

– Politiet optrapper situationen med denne aktion, hvor kampklædt politi vækker folk om natten. Men det ændre dog ikke noget ved vores planer, forsikrer Stine Gry Jonassen til Modkraft.dk.

– Vi er egentlig glade for at offentligheden kan se vores ting, for det beviser, at vi ikke har voldelige hensigter men kun forbereder kreative aktioner under topmødet, forklarede hun en journalist fra TV2.

På spørgsmålet om de beslaglagte ting kunne opfattes, som om aktivisterne har til hensigt at bryde loven, svarede hun:

– Det afhænger jo af øjnene der ser. Vi har bevidst valgt at lave civil ulydighed og i mine øjne, så er skjoldene med deres udsmykning flotte og kreative.

»Vi vil have vores ting«

Ifølge Stine Gry skulle skjolde, mælkekasser, balloner og de andre ting bruges som en del af det visuelle udtryk ved en demonstration den 12. december samt til »Reclaim Power«-aktionen den 16. december, hvor aktivister vil forsøge at komme ind på Bella Centers område.

JPEG - 50.8 kb
Balloner og såkaldte »malingbomber« i plastikposer er omdrejningspunkt i striden mellem politi og aktivister efter ransagning natten til onsdag. Foto: Peter Kristensen.

Og står det til aktivisterne, så vil de beslaglagte remedier stadig til at indgå i disse arrangementer.

– Vi vil forsøge at få vores ting tilbage, siger Stine Gry Jonassen til Modkraft.dk.

Politiet er ikke afvisende overfor kravet. Men der er dog en betingelse.

– Hvis genstandene har et legalt formål, så vil de selvfølgelig blive udleveret, lyder det fra vicepolitiinspektør Rasmus Bernt Skovsgaard.

Indtil dén sag er afgjort, opfordrer Climate Justice Action folk til at komme forbi de forskellige info-stande, hvor man kan blive engageret i netværkets videre arbejde.

– Folk kan henvende sig enten i medborgerhuset Støberiet, Folkets Hus eller i Råhuset på Vesterbro. Der er stadig en masse plakater og klistermærket, som mangler at blive hængt op, og bannere, som skal males, smiler Stine Gry.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce