Annonce

7. december 2009 - 18:37

COP15-protester for enhver smag

Mandag den 7. december blev FN’s Klimakonference, COP15, skudt i gang med knap tre kvarters forsinkelse i Bella Center på Amager. Klimatopmødet samler tusindvis af embedsmænd, politikere, journalister og NGO’er til to ugers intensive møder, forhandlinger, skriverier og aktiviteter med fællestemaet: klimaforandringer.

København står dermed på den anden ende. Byen summer af aktiviteter, happenings og kunst- og miljøudstillinger, der relaterer sig til klimaproblematikken.

Deltagerne i COP15 blev fra mødestart hilst velkommen af videobeskeder på storskærm ved Bella Center, mens frivillige fra Greenpeace uddelte kaffe og gik i dialog med deltagerne. Andre unge i farvestrålende makeup dansede for deltagerne som en markering af behovet for en ambitiøs aftale.

Det centrale København er »udsmykket« med blinkende røde dioder, en installation af kunstneren Jens Galschiøt, der markerer vandhøjden i byen, hvis den grønlandske indlandsis smelter, og på Christiania afholdes et bundmøde som alternativ til COP15.

Meditation og erklæringer

Mandag aften starter også det alternative møde Klimaforum09. Hovedtalere er blandt andet den canadiske venstrefløjskendis og forfatter Naomi Klein og generalkoordinatoren for bondeorganisationen Via Campesina, Henry Saragih. Der vil desuden være musikalske kunstprojekter - blandt andet et rytmisk værk udført på instrumenter bygget af is.

JPEG - 57.8 kb
COP15 byder på aktivisme for enhver smag. Arkivfoto: Mark Knudsen/Monsun.

Tirsdag går mødeprogrammet i Klimaforum09 i gang med et intensivt tæppebombardement af møder, foredrag, diskussioner, musik, teater m.m. - strækkende sig fra åbne arbejdsgrupper, der skal udarbejde fælles erklæringer til koncerter med instruktion i meditation. Alene tirsdag den 8. december afholder forummet 23 forskellige arrangementer mellem kl. 10 og 24.

Symbolske opvarmningsaktioner

Enkeltgrupperinger og -personer har allerede aktioneret op til mødestart – eksempelvis gennemførte en canadisk statsborger søndag en vandretur fra Kastrup Lufthavn til Bella Center som afslutning på en tidligere gennemført 450 kilometer lang tur fra Toronto til Ottawa i Canada.

Også menneskerets- og græsrodsorganisationen Avaaz.org har været aktiv op til topmødet med flere symbolske aktioner, der har skullet understrege nødvendigheden af handling - lige som en række andre grupper har været på gaden, blandt andre Socialistisk UngdomsFront og Klima før Profit.

Lørdag den 5. december var der lokale »for-demonstrationer« i Århus og Odense. Demonstrationerne fungerede som en slags opvarmning til en massemanifestation den 12. december, som forsøger at samle alle bevægelser, græsrødder og aktivister til en massemanifestation i København under parolen »Planet first - People first«.

Fællesdemonstration

Demonstrationen den 12. december vil gå fra Christiansborg Slotsplads til Bella Center og er arrangeret af mere end 350 organisationer fra 52 forskellige lande - og den vil blive ledsaget af lignende manifestationer 100 forskellige andre steder i verden.

Bag den store demonstration står klima- og miljøorganisationer, fagforeninger og partier, freds- og solidaritetsbevægelser samt kirkelige og andre civilsamfundsorganisationer. Optoget vil være delt op i forskellige blokke og der vil blive afholdt flere for-demonstrationer til det erklæret »familievenlige« arrangement.

Også flere såkaldte »ulydige« grupperinger og organisationer indgår i demonstrationen - enten som almindelige demonstranter eller som egentlige selvstændige blokke under anti-kapitalistiske paroler.

Aktivister vil lukke havnen

Flere aktivistiske netværk og aktionsgrupper har på forhånd annonceret »direkte aktioner« i løbet af COP15. Nogle mobiliseret i åbenhed, andre mere i det skjulte.

Den første åbenlyst annoncerede civile ulydighedsaktion vil blive afholdt fredag den 11. december, hvor aktivister vil gå fra Nytorv kl. 10 med formålet at »konfrontere de virksomheder, der deltager i COP15«.

Aktionen er organiseret af et netværk under navnet »Don’t Bye the Lie« og har parolen »Our Climate - Not your Business«.

Søndag den 13. december er en anden »konfrontativ« demonstration annonceret. Det handler om »Hit The Production«, som går fra Trianglen på Østerbro til Nordhavnen med målet at ramme »kilden til problemet« ved at forsøge at lukke Københavns Havn.

Allerede igen mandag den 14. december er en række decentrale aktioner undervejs - primært med sigte på at påvise problemer med den ulige sociale fordeling af klimabyrder.

Under overskriften »No Border Action Day« vil klimaaktivister i solidaritet med de mennesker, som er tvunget fra hus og hjem på grunde af klimaforandringerne forsøge, at komme ind i Forsvarsministeriet for med egne ord at »nedbryde deres kontrol, forstyrre deres overvågning og konfrontere deres repression. Vi vil åbne deres kontorer for det vejr, som de ændrer og de mennesker, som de holder ude.«

Militante i kulissen

Den formentlig største civile ulydighedsaktion vil dog udspille sig onsdag den 16. december, hvor netværket Climate Justice Action vil forsøge at trænge ind på området omkring Bella Center.

Formålet er at mødes med NGO’ere og regeringsrepræsentanter fra det globale syd i et dialogbaseret alternativt topmøde. Som tidligere omtalt på Modkraft.dk, så bliver aktionen et tilløbsstykke for tusindvis af aktivister fra hele verden og parolen er »Reclaim Power - Pushing for Global Justice«.

Det er til gengæld mere usikkert om andre aktivistgrupperinger med mere skjulte aktionsformer også vil komme til at være dagsordensættende for aktivismen på gadeplan. Danske, tyske og italienske aktivister omkring det nu opløste netværk, Never Trust A Cop, har således opfordret til decentrale aktioner i København.

Netværket har erklæret, at det opløste sig selv, da det havde opfyldt sin funktion at mobilisere til direkte, antikapitalistiske aktioner under topmødet.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce