Annonce

18. oktober 2009 - 22:15

Folk fra udviklingslandene vil føre an i aktion mod Bella Center

Når flere tusinde demonstranter den 16. december under klimatopmødet vil forsøge at trænge ind på området omkring Bella Center, vil det langtfra kun være Nordvesteuropæiske aktivister, som fører an. Helt i front vil være småbønder og andre klimaofre fra de regioner i Afrika, Asien og Latinamerika, der rammes særligt hårdt af klimaforandringerne.

Det kom frem på et pressemøde på Christiania søndag den 18. oktober afholdt af det internationale aktivistnetværk Climate Justice Action.

– Vi er meget opmærksomme på, at når vi kommer til København, befinder vi os i en helt anden kontekst, end vi er vant til. Vi kommer til at møde et meget velorganiseret dansk politi, som har ry for at slå hårdt ned på demonstranter. Men for mange af os er en statsmagt og et politi, som udøver kontrol gennem vold og undertrykkelse hverdag, siger Joanna, en unge kvinde fra Peru, til Modkraft.dk.

Den unge kvinde, som ikke ønsker sit efternavn frem, er en del af et verdensomspændende netværk ved navn Climate Justice Now!, som primært samler personer, organisationer og NGO’ere fra udviklingslandene. På et græsrods- og aktivistmøde i Bangkok tidligere på måneden i forbindelse med en forhandlingsrunde i FN’s klimapanel besluttede netværket at tilslutte sig planen om en masseaktion baseret på ikke-voldelig civil ulydighed mod Bella Center den 16. december .

Vil lave folkeforsamling ved Bella Center

At mennesker fra fattige udviklingslande kommer hele vejen til København for at deltage i masseaktionen i den 16. december er udtryk for den desperation, som folk i den fattige del af verden føler over klimaforandringerne og den manglende politiske vilje til at gøre noget ved dem, forklarer Josie Riffaud fra Via Campesina, en international bevægelse af småbønder.

JPEG - 38.8 kb
Repræsentanter fra Climate Justice Action på søndagens pressemøde, hvor det bl.a. kom frem, at folk fra udviklingslandene vil føre an i den store masseaktion mod Bella Center den 16. december under klimatopmødet. Foto: Sidsel Washuus.

Sammen med Joanne og op mod 200 andre deltog hun i weekenden i et internationalt aktivistmøde på Christiania.

– Bønder i den fattige del af verden kan mærke klimaforandringerne i deres hverdag i form af tørke og ørkenspredning og de oplever at få deres jord frarøvet og blive tvunget til at migrere. Der er simpelthen ingen positive løsninger i sigte for disse mennesker ved FN’s klimaforhandlinger, som forlader sig til markedsbaserede løsninger på klimakrisen, forklarer Josie Riffaud.

På weekendens møde blev det besluttet at opretholde planerne om at forsøge at skubbe sig vej igennem politikæderne og komme ind på Bella Centerets område. Modkraft.dk erfarer, at en plan om at ville bane sig vej helt ind i selve Bella Center er opgivet efter pres fra dele af Climate Justice Action.

Lykkes det at komme igennem eller udenom politiets kæder er demonstranternes plan inde på Bella Centers område at etablere et såkaldt People’s Assembly, hvor det er dem, der er hårdest ramt af klimaforandringerne, som sætter dagsordnen og kommer til orde.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce