Annonce

16. oktober 2009 - 19:45

Aktivister: »Aktioner skal skabe en global klimabevægelse«

I disse dage stimler aktivister fra op mod 30 forskellige lande sammen til fællesmøde i klimaaktivist-netværket Climate Justice Action (CJA) på »Fabrikken« på Christiania.

I weekenden fra den 16.-18. oktober skal de lægge sidste hånd på de aktioner, der vil møde verdens regeringsledere, når klimatopmødet afvikles til december i Bella Centeret i København.

CJA-netværket er omdrejningspunktet i den ulydige del af klimakampen og forventes at kunne mobilisere aktivister i tusindtal.

– Vi er et helt nyt internationalt netværk af både individer og grupper, som er indstillet på at skride til handling ved klimatopmødet i december for sætte en alternativ klimadagsorden. Perspektivet er på sigt at skabe en global klimabevægelse, fortæller Stine Gry til Modkraft.dk.

Sammen med den tyske aktivist Tadzio Müller er hun talsperson for CJA og fortæller åbent om netværkets planer.

Vil storme Bella Centret

CJA består af 50 danske og udenlandske organisationer samt en lang række enkeltpersoner. Fra Danmark har grupperne KlimaX, NOAH, Africa Contact og Klimakollektivet tilsluttet sig netværkets grundlag og målsætninger.

JPEG - 31 kb
Klimabevægelsen har potentiale til at blive lige så stor som den såkaldte anti-globaliseringsbevægelse, vurderer talspersonerne fra Climate Justice Action-netværket. Foto: Mark Knudsen/Monsun.

Netværket planlægger en masseaktion den 16. december – samme dag som statsoverhoveder fra hele verden ankommer til det officielle klimatopmøde i Bella Centeret, fortæller de to talspersoner.

Her vil aktivister fra fattige lande på den sydlige halvkugle gå forrest i en ikke-voldelig, konfrontativ civil ulydighedsaktion. Med deres kroppe som eneste våben vil de forsøge at trænge ind til mødet.

Målet er at kunne afholde et »People’s Clima Justice Summit« på Bella Centerets område, for på den måde at udfordre regeringsledernes dagsorden.

Allerede den 13. december planlægger netværkets aktivister desuden en aktion under parolen »Hit the Production«. Her vil man igennem masseblokade forsøge at lukke Københavns Havn for at sætte fokus på produktionen og dens rolle i klimaforandringerne.

Frustration over »falske løsninger«

Baggrunden for CJA er en frustration over det, talspersonerne kalder »falske løsninger«, hvor markedskræfter og teknologi bliver sat til at løse klimaproblemerne.

– Klimaforhandlinger i FN-regi løser ikke klimaproblemerne. Vi er ikke tættere på at reducere drivhusgasserne, end da internationale forhandlinger begyndte for 15 år siden. Udledningen stiger hurtigere end nogensinde før, imens handel med CO2-kvoter giver de klima-kriminelle mulighed for både at forurene og profittere samtidig, siger Tadzio Müller.

Han afviser, at brugen af konfrontativ civil ulydighed kan virke ekskluderende.

– Vi står jo ikke i modsætning til andre initiativer som eksempelvis massedemonstrationen den 12. december, hvor vi også vil have en blok. Vi er sammen med andre initiativer med til at bygge en global klimabevægelse igennem vores civile ulydighedsaktioner. Det er jo blot én strategi, siger Tadzio Müller.

Fælles fodslag

Tadzio Müller mener, at der med de mange forskellige aktioner og protester i København til december er potentiale til at skabe en global klimabevægelse.
For ham leder den store opbakning til klima-protesterne tanken hen på WTO-protesterne i Seattle i 1999, der blev tændsatsen til den såkaldte anti-globaliseringsbevægelse.

JPEG - 149.2 kb
Stadig flere mennesker er trætte af »falske løsninger« fra FN og nationale regeringer. Derfor vokser den civile klimabevægelse og kræver indflydelse på beslutningerne, lyder det fra Climate Justice Action. Foto: CJA.

– Ser man tilbage på protesterne i Seattle, var mennesker med mange forskellige baggrunde, politiske dagsordener og kampe på gaden sammen, da man blokerede WTO’s møde. Under blokaden og politiets massive angreb på demonstranterne så man nonner, fagforeningsfolk, kommunister og anarkister side om side, siger Tadzio Müller.

– Aktionerne i december er en del af metoden til at opbygge en global klimabevægelse. Fælles fodslag skabes, når man skrider til fælles handling, mener han.

Det første CJA-møde blev afholdt i København i juni 2008, siden har der været holdt fem møder i København, Polen og Brasilien. På mødet denne weekend på Christiania forventes imellem 80 og 100 enkeltpersoner og repræsentanter fra organisationer fra 30 forskellige lande at dukke op.

Arrangørerne opfordrer alle enkeltpersoner og organisationer, som kan tilslutte sig netværkets grundlag, til at dukke op på fællesmødet.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce