Annonce

29. september 2009 - 13:26

Militante antifascister hjælper bekymrede forældre

Hvis du frygter, at dit barn, din elev eller én i din omgangskreds er på vej ind i det højreekstreme miljø, så kan Antifascistisk Aktion (AFA) hjælpe dig.

Det er budskabet fra »Forebyggelsesgruppen«, der er en del af den militante, venstreradikale gruppe AFA. Gruppen har åbnet hjemmesiden Forebyggelse.nu hvor de for første gang fortæller åbent om deres arbejde og samtidig opfordrer forældre, pædagoger, lærere og andre til at kontakte dem, hvis de bliver opmærksomme på, at et ungt menneske er på vej til at blive aktiv nazist.

– Vi er i årenes løb mange gange blevet kontaktet af blandt andet forældre og klubmedarbejdere, der er bekymrede over deres unge, og har bedt om vores hjælp. Det nye er nu, at vi vil formalisere arbejdet i højere grad, blandt andet via hjemmesiden, fortæller Anders Lind, der er talsperson for AFA, i et interview med Projekt Antifa.

JPEG - 19.9 kb
Antifascistisk Aktion er mest kendt for demonstrationer og aktioner, men nu er gruppen også begyndt at hjælpe forældre og pædagoger med at forebygge nazisme. Illustration: Projekt Antifa

AFA blev stiftet i 1992 i Ungdomshuset på Jagtvej 69 og består i dag af et netværk af venstreradikale i København. Gruppens erklærede formål er at bekæmpe nazisme og organiseret racisme igennem demonstrationer, kampagner og forskellige former for aktioner. Særligt sidstnævnte har givet anledning til debat, da aktivister fra netværket omkring AFA flere gange er blevet sat i forbindelse med hærværk mod og slagsmål med nazister.

Vil forhindre spirende venskaber

På den nye hjemmeside fra Forebyggelsesgruppen bringes flere autentiske, men anonymiserede cases, der illustrerer gruppens arbejde.

Det er historien om en 16-årig folkeskoleelev, der hjælpes på efterskole for at komme væk fra gruppe nynazister, som teenageren er begyndt at gå på byture med. Der er også en beskrivelse af to 15-årige drenge, der har et »spirende venskab med flere ældre DNSB’ere (Det danske nazist-parti, red.)« men kommer på ret køl, igennem sport og en koordineret indsats fra en af drengenes fædre og AFA.

– Vi har valgt at fokusere på de helt unge, fordi det er her, der oftest med en social indsats kan gøres en stor forskel. De helt unges interesse i det højreekstreme miljø udspringer sjældent af, at de er blevet overvundet af fascismen rent politisk, men nærmere af noget rent socialt i højremiljøet, fortæller Anders Lind,

Opsøgende arbejde

Den nye hjemmeside indeholder også en liste over »sociale advarselssignaler«, som forældre og andre skal være opmærksomme på blandt unge mennesker. For, som der står, »at nogen er nazist kan være svært at opdage«.

På listen nævnes: Pjæk fra skolen, en ny omgangskreds, løgne, at den unge bliver væk hjemmefra eller kommer sent hjem om aftenen, rejser på bestemte nazistiske mærkedage eller at slagvåben og nazistisk/racistisk propaganda pludselig dukker op på teenageværelset.

Listen bygger på erfaringer fra pårørende, og det understreges, at »nogle af signalerne er meget almindelige hos teenagere, også dem der ikke er på vej ind i nazi-miljøet, og skal derfor naturligvis ses i sammenhæng«.

Forebyggelsesgruppen har dog ikke tænkt sig at afvente henvendelser. De vil også selv tage initiativ, hvis de får nys om, at nazister forsøger at hverve helt unge mennesker til deres bevægelse.

– Vi kommer også til at arbejde opsøgende, og udsende breve til unge menneskers forældre, hvis vi vurderer, at de er på et så tidligt stadie i hvervningsprocessen, at en præventiv indsats vil have effekt, forklarer Anders Lind.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce