Annonce

26. september 2009 - 15:11

Shut It Down: »Aktionen var en succes«

Kl. 20.12
Selvom det ikke lykkedes de godt 1.500 demonstranter fra Shut It Down at lukke for Amagerværkets kulproduktion lørdag den 26. september, betegner arrangørerne alligevel aktionen som en succes.

– Vi er rigtig glade for, at der var så mange mennesker, der i dag viste deres modstand mod den danske kulproduktion og de skadelige effekter, det har på vores klima. Det viser, at der er mange mennesker, der ikke længere vil vente på politikerne, som ikke gør noget ved problemerne, men bare snakker, siger Tannie Nyboe fra Shut It Downs i en pressemeddelelse.

– Det er i dag lykkedes os at sende et meget stærkt signal til politikerne om, at de ikke længere kan vende ryggen til klimaproblemerne. De bliver nødt til at handle og stoppe Danmarks forbrug af kul, forklarer hun.

Shut It Down-initiativet afviser, at de kunne have gjort mere for at trænge ind på Amagerværket. Politiets brug af masseanholdelser, knipler og hunde, heste, helikoptere og tåregas betegnes desuden som »unødigt hårde magtmidler«.

– Det er klart, der er en grænse for, hvad vi kan stille op, når politiet vælger at møde så talstærkt op, og bruge så meget vold mod demonstranterne. Vi har hele tiden sagt, at vi ville lave en civil ulydighedsaktion, men politiet har åbenbart fundet det nødvendigt at bruge unødigt hårde magtmidler for at sikre den danske kulafbrændning. Det er ærgeligt, siger Tannie Nyboe.

Hun garanterer dog, at det ikke bliver sidste gang, at ulydige aktivister går på gaden i protest mod den danske klimapolitik.

– Det her er bare begyndelsen. Der er mange kulkraftværker i Danmark, og der udledes alt for meget CO2 hver eneste dag. Vi vil ikke lade os stoppe, det er denne sag alt for vigtig til, slutter Tannie Nyboe.

Kl. 19.09
Aktionen ved Amagerværket er slut. Demonstranterne gik omkring kl. 18.15 tilbage mod byen. Demonstrationen blev for få minutter siden opløst på Christianshavns Torv og demonstranterne er nu gået hver til sit.

Modkraft.dk slutter live-opdateringen.

JPEG - 83.7 kb
Ativisterne fra Shut It Down betegner aktionen mod Amagerværket som en succes og lover, at det ikke bliver sidste gang, at aktivister går på gaden mod den danske kulproduktion. Foto: Mark Knudsen/Monsun.

Kl. 18.54
Det svenske energiselskab, Vattenfall, der ejer Amagerværket, kalder dagens klimaaktion »ubehagelig« for både medarbejdere og deres firma. Men de afkræfter rygter om, at Shut It Down-aktionen har påvirket Amagerværkets produktion.

– Det er ubehageligt for både medarbejderne og vores firma med det pres, som vi har kunne mærke i dag. Vi har faktisk været reelt bekymrede over de eventuelle konsekvenser, hvis flere hundrede mennesker kom ind på værket, siger kommunikationschef i Vattenfall, Marianne Reedtz Sparrevohn, til Modkraft.dk.

Hun fortæller, at dagens aktion dog ikke har haft nogen indvirkning på produktionen af kul. I løbet af dagen har det ellers forlydt blandt demonstranter, at produktionen på værket var blevet indstillet af sikkerhedsmæssige årsager.

– Hvis det passer, hvad vi hører, at demonstranterne enten er anholdt eller på vej hjem, så er det jo lykkedes politiet at holde dem ude. Det er vi meget glade for, også fordi det ikke har påvirket vores arbejde, lyder det fra Marianne Reedtz Sparrevohn.

Dagens indtrængningsforsøg får heller ikke Vattenfall til at overveje deres kulproduktion.

– Vi er ikke flove over, at vi fyrer med kul, udtaler Marianne Reedtz Sparrevohn.

Kl. 18.17
Betjente med hunde er blevet sendt ind på marken på venstre side af Vindmøllevej, hvor 150 demonstranter er blevet anholdt. Det sker efter at demonstranterne en for en er blevet iført strips og sat i såkaldt futtog – og altså er helt pacificerede.

Modkraft.dk’s journalist på stedet siger, at han ikke forstår logikken i hundeindsatsen.

Kl. 18.01
150 demonstranter er i gang med at blive anholdt. Det sker for overtrædelse af politiloven, oplyser politiet på stedet til Modkraft.dk. Nogle demonstranter er i gang med at blive ført væk i busser, mens andre stadig sidder i en stor gruppe omringet af politi på marken på venstre side af Vindmøllevej.

JPEG - 26.1 kb
Omkring 150 klimaaktivister er blevet anholdt i forbindelse med lørdagens aktion mod Amagerværket. Foto: Mark Knudsen.
JPEG - 55.5 kb
Udsigten til at blive anholdt, holdt ikke aktivisterne tilbage. Foto: Mark Knudsen/Monsun.

Kl. 17.53
På Kraftværksvej forsøger betjente at skubbe den fredelige hoveddemonstration bagud mod Kløvermarksvej. De er blevet forsøgt assisteret af tre indsatsvogne, men plastikrør og hegn på vejen hindrede vognene i at køre frem mod demonstranterne.

Kl. 17.51
På marken på venstre side af Vindmøllevej gør politiet klar til at masse-anholde demonstranter. Gruppen på mellem 100 og 150 aktivister opfordres til at sætte sig ned, lyder det fra politiet, som har omringet gruppen

Kl. 17.45
Der udspiller sig et bizart skue på marken på venstre side af Vindmøllevej – modsat kraftværket. Betjente og demonstranter skubber til hinanden i kæder, så det ifølge Modkraft.dk’s udsendte ligner en slags kollektiv tango.

Mindst en demonstrant er anholdt. Og demonstranterne højttalervogn er beslaglagt af politiet.

JPEG - 27.9 kb
Omkring 150 aktivister er ved at blive anholdt. Foto: Mark Knudsen/Monsun.

Kl. 17.44
Fem Hollændervogne er ankommet til indgangen af Amagerværket på Kraftværksvej. Betjente er ude af vognene og skubber og slår til de 3-400 mennesker, som befinder sig på stedet. Spredte konfrontationer mellem politi og demonstranter. Flere muligvis anholdt, lyder det fra øjenvidner.

Kl. 17.41
Der »leges« tag-fat på Vindmøllevej.

Demonstranter har forsøgt at komme ind mod værket ved vandet, men politiet havde omgrupperet sig, så det mislykkedes.

Derefter kravlede demonstranter gennem huller i og over hegn ind på en mark på venstre side af Vindmøllevej, hvor enkelte betjente forsøgte at forfølge dem.

Det ser ud til at politiet har let ved at blokere for forsøgene på at trænge ind på værket.

JPEG - 39 kb
Politiet sparede ikke på stavene, da klimaaktivisterne skulle drives tilbage. Foto: Mark Knudsen/Monsun

Kl. 17.37
»Træk stavene!« »Træk stavene!« lyder det igen og igen fra politiet, som med knipler prøver at stoppe 200 mennesker der netop nu er stormet ind på en mark tæt på Amagerværket og spreder sig i området. Situationen beskrives som »kaotisk« af Modkraft.dk’s reporter.

Kl. 17.22
På Kraftværksvej er det også kommet til kortvarig konfrontation. Demonstranter rykkede frem mod politikæderne, hvorefter betjentene også løb frem og brugte knipler. Det lykkedes politiet at få et jerngitter, som demonstranterne havde forsøgt at skubbe sig igennem med, til side.

Der er smidt tåregas. Demonstranter og politi står over for hinanden med et par meter imellem sig.

På Vindmøllevej har demonstranter igen klippet hul i hegn ind til områder, hvor de vil kunne slippe væk fra politiet.

JPEG - 47.2 kb
Det lykkedes i flere omgange aktivister, at klippe hul i hegnene omkring Amagerværket. Foto: Gabriella Manzur

Kl. 17.12
Politiet har stormet demonstranterne og slår løs på dem med knipler. Det går voldsomt til, siger en Modkraft-journalist.

Konfrontationen er sket efter at demonstranter og betjente har stået over for hinanden og nærmet sig hinanden – ifølge en observatør lidt forsigtigt. Enkelte aktivister forsøgte at løbe gennem politikæderne lige op til konfrontationen.

Kl. 17.10
Shut It Down skriver i en pressemeddelelse, at de ikke vil lade politiet stoppe deres aktion og siger, at de har »flere kort i ærmet«.

– Vi er rigtig glade for at demonstrationen indtil videre går så godt. Selve aktionen er nu sat i gang, og blokkene forsøger på flere måder at trænge ind på værket fra forskellige sider. Selvom politiet skulle stoppe en af blokkene har vi flere kort i ærmet, udtaler Tannie Nyboe fra pressegruppen.

– Aktionen viser, at vi er mange, der er frustrerede over, at man fortsætter med at fyre med kul på trods af at klimakatastrofen rykker nærmere, vurderer Tannie Nyboe.

Kl. 17.03
Demonstranterne er samlet i et åbent område med askebjerge, hvor der ikke er hegn mellem demonstranterne og værket. Politiet står i lidt spredte grupper. Demonstanter på vejen er blevet opfordret til at komme ind på marken. De vil formodentlig forsøge at storme værket om lidt.

Politiet siger over høtjtalere, at der er maskeringsforbud.

JPEG - 57.4 kb
Aktivister fra Shut It Down befinder sig på området omkring Amagerværket og nægter at følge politiets anvisninger. Foto: Mark Knudsen/Monsun

Kl. 17.01
Politiet har via megafoner opløst den nye samlede demonstration, som er brudt igennem politiets afspærringer. Ifølge politiet sker opløsningen på grund af brud på maskeringsforbudet.

Kl. 16.55
Aktivisterne er brudt gennem den forreste genetablerede politiafspærring. De stiller sig op foran den anden, der ligger 20 meter bag. Demonstranterne venter.

Og bryder nu den anden.

Flere er iklædt gasmasker, andre er maskerede.

Kl. 16.49
Grøn og Lilla Blok er blevet samlet på Vindmøllevej. Dermed er aktiviststyrken for begge grupper forøget. Der er færre politistyrker på Vindmøllevej, så man må forvente at det hidtid mest ihærdige forsøg på at trænge ind kommer herfra i løbet af kort tid.

Politiet har genetableret afspærringen på Vindmøllevej. Demonstranterne bevæger sig i samlet flok op mod afspærringen.

Kl. 16.39
Grøn Blok har revet et hegn mere ned på Vindmøllevej. Denne gang ind til en byggeplads. Det fik straks en politihelikopter til at svæve ind over området. Blokken bevæger sig nu igen frem mod politiafspærringen.

Aktivistindsatsen virker lige nu lidt uorganiseret, vurderer en Modkraft-journalist på stedet.

Kl. 16.34
En delingsfører fra politiet har gennem megafon takket aktivisterne i Grøn Blok for samarbejdet, da de trak sig tilbage fra politikæden.

Aktivister fra Grøn Blok har klippet et hul i et hegn ind til en askelodseplads, der ligger på Vindmøllevej. Men der er ingen aktivister, der kravler gennem hullet.

Nogle af grønne aktivister er nået helt tilbage til Kløvermarksvej, hvor de har mødtes med hoveddemonstrationen. Herfra lyder det, at man vil forsøge at finde nye veje ind – uden om politiet.

JPEG - 45.1 kb
Aktivister er trængt ind på Amagerværket. Foto: Gabriella Manzur/Monsun

Kl. 16.25
Grøn Blok har forceret den første afspærring. Det skete efter råbet »Nu bevæger vi os frem«. Der er en politiafspærring mere 50 meter længere fremme, hvor politiet står afventende ved tre vogne. Der er desuden politifolk på markerne og tagene.

Aktivisterne råber: »Not your business, not your business«.

Grøn blok trækker sig igen tilbage - væk fra politikæderne.

Kl. 16.24
Politiet har formelt opløst Lilla Blok, som svare igen ved bevæge sig frem mod hovedindgangen til Amagerværket. Omkring 100 mennesker befinder sig i denne blok. En gruppe på 50 aktivister, ligeledes fra Lilla Blok har rettet deres opmærksomhed mod en anden indgang til værket. Høj hip hop-musik brager udover både politi og aktivister. Stemningen er afventede.

Kl. 16.20
Grøn Blok står nu foran afspærringen på Vindmøllevej. Politiet råber at demonstranterne skal stoppe og respektere afspærringen. Demonstranterne råber »Shut it down, shut it down« - og respekterer foreløbig afspærringen.

Kl. 16.17
Lilla Blok er nu kun 50 meter fra politiets afspærringer. Politiet siger fra højttalere, at hvis afspærringen brydes, så vil politiet opløse demonstrationen. Demonstranterne bevæger sig langsomt frem, mens nogle giver politiet fingeren.

Kl. 16.15
Grøn Blok bevæger sig ned af Vindmøllevej. Den er 500 meter fra en politiafspærring med bånd. Her står betjente og bag dem er der politibiler med blink sat i gange.

Kl. 16.07
Demonstrationen deler sig nu op i flere dele. Lilla Blok går op ad Kraftværksvej mod hovedindgangen. Grøn Blok går ned af Forlandet, hvor de vil komme om på venstre side af værket ved Vindmølle vej – på siden over mod Lynetten og Refshaleø.

Der er omkring 100-150 mennesker i begge blokke.

JPEG - 41.2 kb
Lilla Blok har brudt politiets afspærringer ind til Amagerværket. Foto: Gabriella Manzur/Monsun.

Kl. 16.06
Den Lilla Blok, som udgør fronten af demonstrationen er begyndt at maskere sig. Mellem 20 og 30 aktivister har således taget hætter, huer og tørklæder for ansigtet. Ifølge nyhedsbureauet Ritzau så følger politiet demonstrationen fra to helikoptere.

Kl. 15.53
Demonstrationen er ved at være fremme ved værket – og forvandler sig til en aktion.

Kl. 15.46
På Vindmøllevej står otte politivogne bag en politiafspærring 150 meter fra Amagerværket. Udover afspærringen, som består af et plastikbånd, har omkring 100 betjente stillet sig op foran et jerngitter. Bag jerngitteret står yderligere 20-30 betjente og tre hundevogne. Politiet forventer »vilde kampe« i området, oplyser en betjent til Modkraft.dk’s udsendte.

Kl. 15.31
Demonstrationen er nået til Kløvermarksvej. Der holdes tale, hvor det påpeges, at aktionen er en ny måde at gå ind i klimadebatten på. Stemningen er rolig. Det virker som om demonstrationen er vokset til omkring 1.500 personer, vurderer en Modkraft-journalist på stedet.

Lilla Blok har fundet en stige frem, som må formodes at skulle bruges i forsøget på at trænge ind på værket. De lilla aktivisters opgave er ifølge aktionskonceptet at mase sig ind på værket. Grøn Blok skal derimod forsøge at løbe uden om politikæderne.

JPEG - 34.5 kb
Politi forbereder sig til demonstrationens ankomst. Foto: Lars Kamp Mortensen/Monsun.

Kl. 15.18
Shut It Down har udsendt en pressemeddelelse, hvori de opfordrer politiet til ikke at eskalerer situationen, når aktivister senere i dag vil forsøge at storme Amagerværket.

– Vi håber ikke, at politiet vil opføre sig voldeligt og eskalere situationen. Vi har hele tiden meldt ud, at vi vil lave en ikke-voldelig aktion for at stoppe Amagerværkets kulproduktion, der er til stor skade for klimaet, siger Sofie Werenskiold.

Arrangørerne vurderer, at 1.500-2.000 mennesker deltager i dagens demonstration, som netop nu er på vej mod Amagerværket.

– Vi er glade for, at så mange er mødt op for at vise deres protest mod Danmarks dobbeltmoralske klimapolitik, hvor man på den ene side prædiker klimavenlighed ude i verden, mens man i Danmark massivt fortsætter afbrændingen af klimaskadeligt brændsel som kul, siger Sofie Werenskiold talsperson for Shut it Down.

JPEG - 50.1 kb
Forreste del af demonstrantionen, Lilla Blok. Foto: Mark Knudsen/Monsun.

Kl. 15.12
Demonstrationen er nu nået til Christmas Møllers Plads og drejer mod nord ud mod Amagerværket.

Kl. 15.04
Demonstrationen på Christianshavns Torv er begyndt at stille op til afgang. Forrest er lilla blok i hvide overtræksdrager og lilla tørklæder. De bærer et banner med teksten »Coalpower stole my future«.

Efter forreste blok stiller grøn blok op. Banneret her lyder: »Kapitalisme er krise«.

Hovedparten af de fremmødte er demonstranter, der formodes at ville deltage i ulydighederne, vurderer Modkraft.dk’s udsendte. Demonstratioen er formodentlig dermed ikke så »bred«, som arrangørerne på forhånd havde håbet.

Den forreste vogn har nu sat demonstrationen i gang. Den har monteret en drage af træ på taget.

JPEG - 55 kb
Christianshavns Torv. Foto: Mark Knudsen/Monsun.

KL. 14.47
Der er nu observeret to helikoptere omkring Amagerværket. De flyver tæt hen over alle både i området, angiveligt for at kontrollere om der er aktivister om bord.

På Christianshavns Torv er der nu mellem 500 og 1.000 demonstranter. To Shut It Down-aktivister har holdt taler med budskabet om, at kulkraft er farligt for klimaet og at civil ulydighed er legitimt.

Omkring 30 aktivister fra den såkaldte lilla blok har iklædt sig hvide overtræksdragter. De har desuden iført sig polstret beskyttelsesudstyr mod knippelslag under dragterne.

Også den grønne blok er ved at gøre sig klar til afgang.

Kl. 14:18
Flere af de fremmødte demonstranter på Christianshavns Torv er fra Sverige. Aktivister fortæller Modkraft.dk, at der er uddelt løbesedler om aktionen i Malmö – herunder med telefonnummet til Legal Aid, hvis man skulle blive anholdt.

JPEG - 43.6 kb
Politiforberedelser ved Amagerværket. Foto: Lars Kamp Mortensen/Monsun.

Kl. 14:12
Energiselskabet Vattenfall, som ejer Amagerværket, har åbnet en »dialog-hjemmeside«, hvor de opfordrer deres kritikere til at blande sig i debatten om klima og kulkraft.

Kl. 14:04
Demonstranter samles nu på Christianshavns Torv. Selv om demonstrationen nu officielt er gået i gang, i alt fald tidsmæssigt, fylder de ikke pladsen op, men står lidt spredt. Modkraft.dk’s udsendte anslår antallet til 200-400. Presseopbuddet er til gengæld stort.

JPEG - 42.9 kb
Politiforberedelser ved Amagerværket. Foto: Lars Kamp Mortensen/Monsun.

KL. 14:01
Fem aktivister fra Shut It Downs flydende demonstration blev i eftermiddag stoppet af kystvagter, da de forsøgte at svømme imod Amagerværket fra Refshalevej. Det oplyser aktivister til Modkraft.dk.

Tre andre aktivister fra den flydende demonstration, er netop nu på vej mod Christianshavns Torv, stadig iklædt badebukser og med tasker med deres tøj på ryggen. Aktivisterne blev tidligere i dag stoppet af en politi-speedbåd, da de ligeledes forsøgte at svømme de 100 meter fra Refshalevej til Amagerværket.

Alle aktivisterne har ifølge eget udsagt sovet i området i nat.

KL. 13:46
Der er politi over det meste af området omkring Amagerværket – også på vandet. Et par hundrede meter ud for værket er et mindre fartøj, sandsynligvis fra hjemmeværnet. Der er desuden flere orange speedbåde bemandet med politifolk på vandet. Ud over at have posteret politifolk inde på værket, er der også ridende politi i området omkring værket.

Ifølge Modkraft.dk’s oplysninger har aktivister planer om at lave en spektakulær aktion fra søsiden. Hvad den går ud på, er indtil videre ukendt.

JPEG - 47.4 kb
Hovedindgangen til Amagerværket. Foto: Lars Kamp Mortensen/Monsun.

Kl. 13:34
En større gruppe betjente i otte transitvogne befinder sig på venstre side af Amagerværket – omkring Vindmøllevej. Selv om der ikke er opsat politiafspærringer, siger en civilbetjent til en Modkraft-journalist på stedet, at pressen ikke er velkommen her. Han har afkrævet journalisten legitimation, men vil ikke selv vise sin.

Kl. 13:07

Fire turistbusser og flere såkaldte Hollændervogne fyldt med politibetjente er kørt op foran indgangen til Amagerværket. Der er omkring 30 betjente i hver bus, mens der i området befinder sig betjente med hunde, på heste samt på taget af kulkraftværket. Dertil kommer flere patruljevogne. Der er desuden brandslukningsudstyr fremme.

JPEG - 50.4 kb
Politistyrker ved Amagerværket, lørdag formiddag den 26. september 2009. Foto: Lars Kamp Mortensen/Monsun.

Modkraft.dk’s reporter på stedet fortæller, at der svæver en militærhelikopter over området. Der er desuden opsat et cirka 100 meter metalhegn fæstnet i betonklodser ned mod vandet på begge sider af kraftværket.

JPEG - 24.8 kb
Der er sat ekstra hegn op omkring Amagerværket i anledning af masseaktionen Shut It Down. Foto: Lars Kamp Mortensen/Monsun.
Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce