Annonce

19. september 2009 - 16:13

Københavns Kommune og PET vil holde »søgende unge« fra autonome miljøer

Et stigende antal henvendelser fra bekymrede gademedarbejdere, pædagoger og lærere får nu Københavns Kommune til at igangsætte et »anti-radikaliserings«-program, som skal dæmme op for tilgangen til voldelige religiøse og politiske grupper.

Målet er, som tidligere omtalt her på Modkraft.dk, at »reducere tilgangen til radikale grupper blandt søgende unge i alderen 14-20 år« i hele kommunen, men med særligt fokus på Nørrebro og det københavnske Nord Vest-kvarter.

Venstre-radikalisme og brandattentater

Byrådet afsatte torsdag den 17. september fem millioner kroner til programmet, som indeholder efteruddannelse, mentorordning, temadage og telefonrådgivning til det såkaldte »frontpersonale«. Initiativet sker i partnerskab med Integrationsministeriet, Århus Kommune og Politiets Efterretningstjeneste (PET) og har tilknyttet en følgegruppe, hvor blandt andre Københavns Politi og SSP er med.

Konkret nævnes voldelig islamisme samt højre- og venstreradikalisme, som problemstillinger, kommunens ansatte skal blive bedre til at tackle i hverdagen. I et notat, som er udarbejdet af forvaltningen, kan man læse nærmere om de enkelte »radikale ideologier«.

JPEG - 36.5 kb
Det er blandt andet uroligheder efter rydningen af Ungdomshuset, der har fået Københavns Borgerrepræsentation til at vedtage et »af-radikaliserings«-program målrettet kommunens teenagere. Foto: Mark Knudsen/Monsun.

Om »voldelig venstreradikalisme«, som ofte forbindes med det såkaldt autonome miljø, står for eksempel, at denne »har fokus på forvaltningen af goder i samfundet og ’de riges’ definition af det sociale rum i kombination med opfattelsen af ’samfundets’ snærende normer og regler. Denne radikalisering er blandt andet kommet til udtryk i urolighederne om Ungdomshuset, voldelige demonstrationer og brandattentater.«

Overordnet kan man læse, at målet er en »forebyggelse af de typer radikalisering, som erfaringer viser, kan føre til brug af ulovlige og voldelige metoder.«

I tilfælde af at unge mennesker menes at være »radikaliseret«, træder PET til med præventive samtaler, står der ligeledes i notatet.

Ø: »Overgreb på frihedsrettigheder«

Da af-radikaliseringspakken blev vedtaget i Københavns Borgerrepræsentation, stemte både Enhedslisten, SF og De Radikale imod forslaget.

Medlem af Borgerrepræsentationen for Enhedslisten, Rikke Lauritzen, betegner pakken som et »groft overgreb på de demokratiske frihedsrettigheder«.

– Det er udtryk for en skræmmende udvikling. Jeg mener jo, det er helt legitimt at mene, at de rige har for meget magt, og at samfundet skal give mere plads. Det skal også være tilladt at mene, at systemet skal laves radikalt om. Det er kernen i et åbent og demokratisk samfund, siger hun til Modkraft.dk.

Ifølge Rikke Lauritzen er det er et problem, når forvaltningen definerer eksempelvis ventreradikalisme uklart.

– Definitionen er så bred, at der kan oprettes sager på hvem som helst i en t-shirt fra ungdomshuset. Jeg vil derfor gerne have svar på, hvor mange unge forvaltningen regner med skal registreres, udtaler hun.

JPEG - 34.9 kb
Ifølge et notat fra forvaltningen i Københavns Kommune skal Politiets Efterretningstjeneste (PET) i højere grad indrages i en dialog med unge, der flirter med »radikale og ekstreme ideologier«.

Borgmester afviser kritik

Beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, Jakob Haugaard (S) afviser kritikken. Han understreger, at det ikke handler om at jagte afvigende holdninger, men alene om at forhindre, at unge bliver militante.

– Programmet er hovedsageligt til for frontpersonalets og de unges skyld – men selvfølgelig også for i yderste konsekvens at undgå, at et ungt menneske begår vold og terror mod andre. Så det er deres behov, som programmet tager udgangspunkt i – ikke nogle centralt definerede definitioner, skriver han i en mail til Modkraft.dk.

Man har på det seneste set flere eksempler på store mobiliseringer til grupperinger såsom Kirkeasyl, Shut It Down samt Ungdomshuset. Disse grupper benytter sig af lovbrud, og deres aktiviteter har givet anledning til gadesammenstød med politiet. Betyder dette, at København Kommunes program vil have fokus på unge menneskers tilnærmelse til disse grupper?

– Ifølge mit kendskab til disse grupper er de ikke ligefrem samfundsnedbrydende – de benytter sig bare af civil ulydighed. Det behøver ikke i sig selv at være det store problem ud fra dette programs udgangspunkt, som er den unges egen udvikling – men det kan selvfølgelig godt være det. Det må frontmedarbejderen afgøre, for det er hjælpen til ham eller hende, som programmet tager udgangspunkt i, skriver Jakob Haugaard i sit svar.

Af-radikaliseringsprogrammet er et pilotprojekt, som løber over de næste to år og skal munde ud i en håndbog om emnet. Undervejs i forløbet vil Kommunen inddrage eksperter med erfaringer fra lignende programmer i Birmingham og Amsterdam.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce