Annonce

18. september 2009 - 18:39

Kommunikativt klimasammenbrud mellem aktivister og kulkraftværk

Det svenske energiselskab Vattenfall, som ejer Amagerværket, vil ikke gå i dialog med aktivister fra initiativet Shut it Down. I hvert fald ikke før den 26. september, hvor aktivisterne har erklæret, at de lukker kulkraftværket.

Mijøaktivisterne har offentligt erklæret, at de vil lukke Amagerværket ved en civil ulydighedsaktion i protest mod dansk klimapolitik.

Tannie Nyboe, der er talskvinde for Shut it Down, siger, at Vattenfall har afvist at mødes med aktivisterne, selvom virksomheden i flere medier har givet udtryk for det modsatte.

Vil ikke reklamere for aktion

Vattenfalls kommunikationschef Marianne Reedtz Sparrevohn bekræfter overfor Modkraft.dk, at Vattenfall har afvist en invitation fra miljøaktivisterne.

JPEG - 83.3 kb
Shut It Down og Vattenfald har svært ved at kommunikere pga. uenighed om civil ulydighed. Her klimaaktivister ved World Climate Summit den 24. maj. Foto: Morten Rode.

– De foreslog et fælles pressemøde før aktionen, men det har vi ikke behov for nu, siger Marianne Reedtz Sparrevohn og tilføjer:

– Jeg er bange for, at et pressemøde kun vil handle om den konkrete aktion og ikke om klima og kulproduktion. Vi ønsker ikke at skabe mere opmærksomhed end nødvendigt om aktionen den 26. september.

Marianne Reedtz Sparrevohn siger, at hun har foreslået aktivisterne et fælles pressemøde efter aktionen. Det mener hun stadig, er en mulighed.

En unik mulighed

Tannie Nyboe forstår ikke Marianne Reedtz Sparrevohns bekymring og fastholder, at det giver mening med dialog før aktionen.

– Vattenfall har en unik mulighed for at fremlægge deres side af sagen og diskutere, hvorfor det mener, at det er en klimavenlig virksomhed. Nu fremstår det bare som tom snak og postulater, siger Tannie Nyboe.

Marianne Reedtz Sparrevohn siger, at virksomheden gerne diskuterer miljø, men at civil ulydighed er uacceptabel. Derfor har virksomheden forberedt sig på Shut it Down aktionen den 26. september.

– Vi er med på, at ytringsfriheden er en del af demokratiet, men civil ulydighed kan vi ikke acceptere, siger hun.

Hun vil ikke gå i detaljer om, hvordan virksomheden vil forholde sig på aktionsdagen, men siger, at Vattenfalls mål er, at forhindre aktivisterne i at komme ind på området.

– Vi har kontaktet politiet og fortalt, hvad vi ved om aktivisternes planer. Vi har fortalt, at vi er en virksomhed, der er hegnet ind, og hvis nogen kommer ind på vores område, skal de anholdes. Hvordan politiet vil sørge for det, blander vi os ikke i, siger Marianne Reedtz Sparrevohn.

Tannie Nyboe er ikke overrasket over, at Vattenfall har involveret politiet, selv om aktionen ikke har noget med politiet at gøre.

– Aktionen er en konflikt mellem os og et energiselskab. Civil ulydighed er nødvendigt, fordi situationen er så desperat nu. Vi har snakket og snakket om, at Danmark skal være fossilfrit, men det er ikke blevet til handling, siger hun.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce