Annonce

10. september 2009 - 16:34

Klimaktivister: Grænselukning er udemokratisk

Når klimatopmødet begynder i København til december, skal de danske grænser være massivt bemandet for at forhindre urostiftere i at komme ind i landet, mener Dansk Folkeparti.

– Vi skal have en grænsekontrol, der virker i perioden op til klimatopmødet, så vi undgår for meget uro i Københavns gader, siger Dansk Folkepartis finansordfører Kristian Thulesen Dahl til DR Nyheder.

Klimaforum09: Udemokratisk

Forslaget møder voldsom kritik fra klimaaktivister, som kalder forslaget et demokratisk problem:

– Selvfølgelig skal politiet forsøge at forhindre uro. Men det er samtidig vigtigt at sikre, at almindelige mennesker fra hele verden har mulighed for at deltage, klimaændringerne påvirker jo hele kloden, siger Niels Fastrup, presseansvarlig i Klimaforum09 i en pressemeddelelse.

JPEG - 51.3 kb
Under klimatopmødet til december skal klimaaktivister stoppes ved grænsen, mener Dansk Folkeparti. Foto: Mark Knudsen /Monsun.

– Hvis Dansk Folkeparti får magt som de har agt, ender klimatopmødet som et lukket møde for en lille snæver kreds af statsledere, topembedsmænd og erhvervsfolk, siger Niels Fastrup, der opfordrer politikerne til ikke at lade sig styre af angsten for eventuel uro.

Klimaforum09 afholder et alternativt topmøde i DGI-byen sideløbende med det store topmøde i Bellacentret. Arrangementet har modtaget otte millioner kroner i støtte fra regeringen, og 15.000 mennesker forventes at deltage fra hele verden.

Nu frygter arrangørerne, at en lukning af grænserne vil forhindre de udenlandske gæster i at komme ind i landet:

– Som situationen er nu med de restriktive indrejseregler, er det allerede svært nok at få de her folk herop. Vi bruger mange kræfter på at skaffe visum til vores gæster. Hvis grænserne lukkes helt af, som Dansk Folkeparti foreslår, kan det ende med at blive helt umuligt, siger Niels Fastrup.

For at sikre at udenlandske gæster ikke bliver afvist ved grænsen, har det alternative topmøde planer om at udstationere frivillige i lufthavnen og ved de store grænseovergange.

De konservative er ikke afvisende

Ifølge Dansk Folkepartis forslag skal grænsekontrollen betales af en ekstrabevilling til politiet, så politiet kan aflønnes kontant og ikke i form af afspadsering.

Forslaget kommer op til forhandlingerne om finansloven for næste år, og Dansk Folkeparti kræver, at de ekstra penge til politiet bevilliges, før partiet overhovedet vil forhandle finanslov med regeringen.

De konservatives finansordfører, Mike Legarth, mener, at regeringen og Dansk Folkeparti sagtens kan blive enige, så de egentlige finanslovsforhandlinger kan komme i gang:

– Vi synes umiddelbart, at vi har en effektiv grænsekontrol. Men vi er ikke afvisende over for forslaget, siger han til dr.dk.

Enhedslisten: Grænselukning forhindrer ambitiøs klimaaftale

Per Clausen, gruppeformand for Enhedslisten, mener at det vil være en skandale, hvis forslaget bliver bakket op af regeringen:

– Tusindvis af mennesker fra hele verden forventes at komme til Danmark for at deltage i forskellige klimaaktiviteter i forbindelse med klimatopmødet i december. Det vil være intet mindre end en skandale, hvis det nu lykkes for DF at lukke grænserne for disse mennesker som et led i en studehandel om finansloven, siger Per Clausen i en pressemeddelelse.

– Aktivt engagement fra folkelige bevægelser og almindelige mennesker er en forudsætning for, at vi kan få en tilstrækkelig ambitiøs klimaaftale og sikre at denne efterfølgende føres ud i livet. Derfor er DF’s krav reelt et forsøg på forhindre en effektiv løsning på klimaudfordringen. En sådan grænselukning vil ikke medvirke til en fredelig afvikling af topmødet – tværtimod, siger Per Clausen.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce