Annonce

17. juli 2009 - 17:34

Danmark opruster militært i Grønland

Danmark vil oprette en arktisk indsatsstyrke og en arktisk kommando, der med udgangspunkt i en udbyggelse af Thulebasen skal sikre kontrollen over Arktis. Arktis menes at indeholde op til 25 pct. af verdens uopdagede olie og gas, og da den globale opvarmning betyder, at nye landområder fritlægges for is, åbnes nye muligheder for at bore efter denne olie.

Eller, som det hedder i det nye Forsvarsforlig, hvori de danske oprustningsplaner nævnes:

»Afsmeltning af polariskappen, som følge af den globale opvarmning, vil åbne nye muligheder for råstofudvinding og åbning af nye sejlruter. Den stigende aktivitet vil forandre regionens geostrategiske betydning og vil derfor på sigt medføre flere udfordringer for dansk forsvar«.

Tidligere militærchef advarer mod oprustning

Men den udmelding er »militær tankespind for at retfærdiggøre en større forsvarsbevilling i Danmark«, siger den tidligere chef for Grønlands Kommando, Axel Fiedler, til knr.gl.

JPEG - 25.6 kb
Trods advarsler fra militærekspert mod oprustning i Grønland, er der glæde blandt grønlandske politikere over planerne om øget dansk militær tilstedeværelse. Foto: Tais Johansen

Ifølge Axel Fiedler ville forslaget have været forståeligt under den kolde krig, mens der nu efter hans mening er tale om »dansk sabelraslen i et hidtil meget fredeligt område«.

– Man skal modsætte sig tankerne om en voksende dansk militarisering af forsvarets tilstedeværelse i Grønland ved, at afvise tanken om oprettelse af en dansk arktisk indsatsstyrke og stationering af jagerfly i Grønland, siger han til knr.gl.

Politisk enighed på Grønland

Landsstyreformand Kuupik Kleist, fra det venstreorienterede parti Inuit Ataqatigiit (IA), er enig med Axel Fiedler i, at Grønland ikke skal militariseres, men erklærer sig samtidig tilfreds den danske militære oprustning. Han understreger dog, at formålet skal være at sikre farvandene og ikke at militarisere Arktis.

– Det er fornuftigt nok at have et højere beredskab omkring beskyttelse af havmiljøet, krydstogtskibe og store fragter, siger Kuupik Kleist (IA) til den grønlandske Radioavis.

– Det er klart, at ren militær oprustning er der ingen, der har interesse i. Men hvis hensigten blandt andet er at have et højere beredskab i forhold til havmiljøet og overvågning af den øgede trafik, der kommer, så synes jeg, det er fornuftigt nok, siger han.

Naboer opruster også
Rusland og Canada har i forvejen skruet op for det militære engagement i regionen.

Rusland forventer, at Arktis fremover kommer til udgøre den væsentligste kilde til olie og naturgas og vil derfor have en militær styrke på plads til at forsvare sine interesser, og Canada har meddelt, at landet vil bygge to militærbaser, der skal forsvare Canadas suverænitet i området.

Også Norge og USA har hævdet suverænitet i området baseret på bl.a. geologiske data, og kravene er nu forelagt for FN.

Også lederen af oppositionspartiet Siumut, Aleqa Hammond, er glad for de militære planer på trods af advarslerne:

– Det er meget vigtigt, at den danske tilstedeværelse via Grønlands Kommando er oprustet, så den kan varetage den stigende interesse, Grønland har fået, og den stigende trafik i vores farvande, siger hun til knr.gl.

Aleqa Hammond er dog skeptisk i forhold til planerne om flere jagerfly på Grønland:

–Man kan stille spørgsmålstegn ved, hvad jagerflyene skal herop efter. Vi har jo hele tiden haft stor forståelse for Grønlands Kommandos nedskæringer gennem tiden, og vi vil gerne have større oprustning. Men direkte militær oprustning af jagerfly er jo ikke den vej, vi nogensinde har ønsket, siger Aleqa Hammond til knr.gl.

Kuupik Kleist ser imidlertid ikke noget problem i jagerflyene, og han afviser, at de vil sende et krigerisk signal til nabolandende:

– Min opfattelse er, at man blandt andet vil bruge kampflyene til de opgaver, man også løser i dag. På den måde er det et skift i materiel, men ikke et skift i den indsats, siger han til Radioavisen.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce