Annonce

16. juli 2009 - 14:17

Aktivister pifter over tusind biler

Skal man tro en aktionserklæring fra den hidtil ukendte aktionsgruppe »Operation: 1001 bilers nat«, fik 1.001 4-hjulstrækkere natten til torsdag lukket luften ud af dækkene i en aktion vendt mod »bilisme og overforbrug«.

De omkring 40 klimaaktivister mener, at -hjulstrækkerne er unødvendige klimaødelæggende benszinslugere, og de lover, at nattens aktion kun er den første i en kampagne vendt mod »smarte biler«.

Ifølge den centrale vagtleder hos Københavns Politi, Michael Poulsen, har man modtaget et endnu ikke opgjort antal anmeldelser af hærværket, men ingen er anholdt. Til gengæld er politiet ikke i tvivl om, hvor gerningsmændene kommer fra:


– Det er jo i forbindelse med at man har sådan en klimakonference ude i Valbyparken, KlimaCamp. Der har man lavet sådan en happening derude omkring og gået rundt i byen, og så mener man altså at man skulle lukke noget luft ud af dækkene på bilerne, og så har man sendt nogle flyers ud omkring det derned fra, siger Michael Poulsen til Modkraft.dk.

Det afviser Bodil Signe Wedele fra KlimaCamp09’s pressegruppe imidlertid blankt:

– Det er ikke noget, KlimaCamp står bag. Det er ikke noget, vi kender til, siger den noget overraskede talsperson til Modkraft.dk.

Ifølge politiet blev der efterladt løbesedler ved nogle af bilerne, som på en eller anden måde henviser til KlimaCamp?

– Ok? Altså, vi har ikke nogen løbesedler fra KlimaCamp, og vi har intet med aktionen at gøre, siger Bodil Signe Wedele.

Ifølge politiets Michael Poulsen var politiet i går »i kontakt« med nogle personer »og så tager vi den der fra«, siger han på spørgsmålet om, hvorvidt politiet vil kontakte deltagerne i KlimaCamp09 som led i efterforskningen.

– Vi ser på de personer, som vi har haft fat i går, og så tager vi en snak med dem og laver en afhøring.

Aktivister: »Vi er først lige begyndt«

»Operation: 1001 bilers nat« lægger sig med sin aktion i kølvandet på den omfattende svenske kampagne fra 2007, der under navnet »Asfaltjunglens indianere« piftede 4-hjulstrækkere over hele Sverige og afstedkom en hidsig debat i de svenske medier.

I Danmark kopierede aktivister Asfaltindianerne med en enkelt aktion, hvorefter gruppen gik i sig selv igen.

Både Asfaltindianerne og »Operation: 1001 bilers nat« understreger, at de med deres aktioner ikke ødelægger noget, men udelukkende lukker luften ud af dækkene.

– Vi ønsker egentlig ikke at lave hærværk, men vi har fået nok. Vi mener den primære grund til, at klimaet skranter, er den overproduktion og det overforbrug, der nærmest udgør kulturgrundlaget for hele den vestlige verden, siger »Nina« i gruppens aktionserklæring.

Aktivisterne mener ikke, at politikerne gør nok imod overproduktion og forurening, og føler sig derfor » nødsaget til at gøre noget«:

– Vi er trætte af at vente, nu tager vi fat, helt nede ved problemets rod.

Ifølge aktivisterne er nattens aktion startskuddet til en længere kampagne

– Vi finder os ikke længere i, at folk skal svine vores verden til for at pleje deres image. Det er fuldstændig absurd, at vores kultur har udviklet sig i en retning, hvor smarte biler er vigtigere end den planet, som opretholder vores liv, siger »Jens« fra Operation: 1001 bilers nat.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce