Fældningen af skov i Afrika foregår fire gange hurtigere end verdensgennemsnittet. Det sker bl.a. fordi mindre end to procent af kontinentets skove er under folkelig kontrol, skriver BBC.
Med den nuværende hastighed på afskovningen vil det tage de såkaldte Congo Basin lande – de lande der lægger jord til verdens næststørste tropiske skov – 260 år at nå op på niveau med de skovreformer, der er opnået Amazonas.
Og der er hårdt brug for handling i forhold til skovdriften, hvis afskovningen og deraf følgende klimaforandringer og fattigdomsproblemer skal bremses, fremgår det af en rapport skrevet af den internationale organisation Rights and Resources Initiative.
I rapporten »Tropical Forest Tenure Assessment: Trends, Challenges and Opportunities« sammenligner forfatterne fordelingen af jordejerskab i 39 tropiske lande, som repræsenterer 96 procent af de globale tropiske regnskove.
Resultatet er, at Afrikas borgere har langt mindre kontrol over deres skove en andre tropiske egne. Og selvom en række afrikanske lande på det seneste har skærpet reglerne omkring folkelig kontrol og ejerskab, skal processen »hastigt opgraderes«, anbefaler rapporten.
– Nogle lande har anerkendt lokale rettigheder til jorden, men regeringen kontrollerer stadig skovene og uddeler koncessioner til industrielle tømmerfirmaer, hvilket fører til yderligere nedbrydning og ødelæggelse, siger Andy White, der er koordinator i Rights and Resources Initiative til BBC.
Ifølge rapporten vil manglende evne til at sikre jordrettigheder for oprindelige folk og især kvinder, hindre bestræbelserne på at stoppe afskovning og imødegå klimaændringerne.
Rydning af arealer til landbrug, skovhugst og andre udvindingsindustrien tegner sig for så meget som en tredjedel af nogle landes samlede kulstofemission, dvs. de affaldsstoffer, der udledes i atmosfæren ved forbrænding af olieprodukter.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96