Annonce

12. juni 2009 - 1:21

Klimaaktivister indtog Perus konsulat

En gruppe på 10 aktivister fra klimaaktivistgruppen KlimaX bankede onsdag på døren til de kontorer, der udgør Perus konsulat i København. Det gjorde de i protest mod den peruanske regerings beslutning om at indsætte militæret mod de oprindelige folk, der gennem syv uger har besat olie- og gasinstallationer og blokeret strategiske indfaldsveje i det østlige Peru.

Fjerner livsgrundlaget

Klimaaktivisterne afleverede desuden et klagebrev med krav til Perus regering.

– Vi forlanger, at den peruanske regering overholder de internationale konventioner og stopper angrebet med det samme. Vi støtter derudover de oprindelige befolkningsgrupper i deres modstandskamp. Deres overlevelse og bevarelse af deres livsgrundlag, naturen, står ikke til forhandling, siger David Balleby Rønbach fra KlimaX til Modkraft.dk.

Store dele af de områder i Peru, hvor den oprindelige befolkning lever, er dog alligevel indenfor de sidste par år blevet inddraget til olie- og gasudvinding. Konflikten udspringer af den peruanske regerings lancering af en lovpakke, der skal skabe bedre vilkår for private investeringer for at leve op til en omstridt frihandelsaftale med USA.

JPEG - 70.1 kb
»Overlevelse er ikke til forhandling«, lød parolen fra de klimaaktivister, der aktionerede mod Perus overgreb mod Amazon-indianere. Foto: Mark Knudsen/Monsun

Lovpakken blev sidste år vedtaget af kongressen, heri blandt ni meget omstride dekreter. De oprindelige folk mener, at dekreterne strider imod dets kollektive rettigheder i forhold til territorier og naturressourcer, og at de vil få fatale konsekvenser for regnskovens beboere, hvis det ikke lykkes indianske organisationer at få dem annulleret.

Overlevelse ikke til forhandling

– Hvis den peruanske regering skal stoppe overgrebene på den oprindelige befolkning, indebærer det også, at den trækker sine lovmæssige dekreter tilbage, fordi de resulterer i en øget udnyttelse af de naturlige ressourcer i Amazon-junglen, siger David Balleby Rønbach.

– Der er tale om, at store dele af Amazon-junglen bliver solgt til de højestbydende olie- og gasselskaber uden hensyn til de befolkningsgrupper, der efter vores mening har retten til disse områder. Derfor bruger vi sloganet »Survival is not negotiable« (»Overlevelse er ikke til forhandling« red.)

– En del af deres kamp er også vores kamp som klimaaktivister. Ved at fortsætte med at udvinde olie til den vestlige verdens forbrug, er man med til at forhindre gennemførelse af de store strukturelle og grundlæggende ændringer af vores energiforsyninger, som ellers kan være med til at redde klimaet. At det oven i købet sker på bekostning af »jordens lunger«, regnskoven, er dybt forkasteligt.

Flere aktioner i vente

Aktionen ved Perus konsulat er ifølge David Balleby Rønbach begyndelsen på flere kampagner med fokus på klimakonflikter i det globale syd. KlimaX vil også rette disse kampagner mod de transnationale olie- og gasselskaber, de mener bidrager til konflikten i Peru.

Ifølge miljøorganisationer er 70 procent af det peruanske Amazonas i dag dækket af såkaldte koncessionsblokke – de områder, der kan privatiseres. For blot få år siden var tallet 13 procent.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce