Annonce

2. juni 2009 - 15:13

75 millioner fordrevne på vej

75 millioner flere mennesker vil blive fordrevet af klimaforandringerne, og omkring en halv million vil dø hvert år af følgerne af den globale opvarmning... hvis der ikke gøre noget dramatisk.

Det er to af budskaberne i en ny rapport fra FN’s tidligere generalsekretær, Kofi Annan, som netop er udsendt. Budskabet har særlig adresse til diplomater fra verdens 192 lande, som i denne uge mødes i Berlin for at diskutere den aftale, som skal på bordet i København til december, når verdens ledere samles til klimatopmøde.

Den er dog især rettet til politikerne og lederne i de rige lande, som bærer stort set hele ansvaret for overbelastningen af atmosfæren med drivhusgasser, mens det er de fattige lande, der betaler prisen.

Næsten 98 procent af de mennesker, der bliver hårdt ramt af klimaforandringerne, lever i fattige lande og 99 procent af alle de, der dør af hedebølger, oversvømmelser, storme og skovbrande er verdens fattige.

De fattige lande bærer også 90 procent af alle de økonomiske tab som følge af atmosfærens opvarmning. Tabet opgøres af Kofi Annan og hans forskere til 125 milliarder dollar i år med udsigt til at det kan stige til hele 600 milliarder om 20 år.

– Modforanstaltninger må iværksættes i stor målestok. Verdens fattige bliver hårdest ramt, og de har bidraget mindst til det, påpeger Barbara Stocking fra nødhjælpsorganisationen Oxfam.

Kofi Annan formulerer sig også i stærke vendinger:
»Svagt lederskab, som vi ser det i dag, er alarmerende. Hvis lederne ikke vil tage dette ansvar, svigter de menneskeheden«, lyder det i rapporten.

Læs mere i dagbladet Arbejderen

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce