Annonce

29. maj 2009 - 18:58

Politi frygter undertalssituation under topmøde

I politiet er der frygt for at komme til at stå overfor talmæssigt særdeles overlegne aktivister i forbindelse med klimatopmødet i København til december.

Det oplyser en kilde i politiet, der ønsker at være anonym, til Modkraft.dk.

Når Bella Center til december slår dørene op for alverdens regeringsledere og op mod 12.000 delegerede, kan dansk politi »kun« mobilisere omkring 6.000 betjente. Til samnmenligning indsatte tysk politi 17.000 mand i forbindelse med G8-topmødet i Rostock i Tyskland i 2007.

De 6.000 betjente kan risikere at stå overfor op mod 30.000 aktivister, som er det antal, der tales om i politiet, fortæller kilden.

Med til at øge presset er, at betjentene ikke blot skal håndtere eventuel uro, men også passe på USA’s præsident Barack Obama, de øvrige regeringsledere samt de mange andre VIP-gæster.

Frygten for ikke at kunne klare presset har fået dele af politiet til at foreslå, at de mange VIP-gæster indkvarteres i Malmø, således at opgaven med at bevogte deres hoteller kan overlades til svensk politi.

JPEG - 60.2 kb
Kan 6.000 betjente håndtere op mod fem gange så mange aktivister? Ifølge en kilde i politiet frygter ordensmagten at havne i en undertalssituation, når titusindsvis af aktivister til december strømmer til København for at protestere mod klimatopmødet. Foto: Mark Knudsen/Monsun.

En anmodning fra Politiforbundet om at inddrage svenske og norske betjente i topmødeindsatsen er tidligere blevet afvist. Ifølge Modkrafts kilde har ledelsen i politiet også afvist idéen om at indkvartere de officielle topmødedeltagere på den svenske side af Øresund.

Vandkanon mod demonstranter

På det taktiske plan har politiet tilsyneladende ikke nogle nye kort i ærmet. Det er stadigvæk det såkaldt »mobile indsatskoncept«, der oprindelig blev udviklet af tidligere chefpolitiinspektør Kai Vittrup op til EU-topmødet i 2002, der trænes i, bl.a. på militærets kampskole i Oksbøl i Vestjylland, oplyser kilden.

Kernen i det mobile indsatskoncept, der er beskrevet i to murstenstunge manualer med titlerne »Strategi« og »Operation«, er mobile, fleksible enheder, der hurtigt spreder eventuelle uromagere.

Til gengæld vil der blive tale om markante nyheder på udstyrssiden. Især anskaffelsen af en vandkanon, et urobekæmpelsesvåben, som dansk politi ellers tidligere har afslået at tage i brug på trods af talrige opfordringer fra især Dansk Folkeparti.

Politiet har meldt ud, at vandkanonen kun skal bruges til at slukke brændende barrikader og lignende, en påstand som Modkrafts kilde imidlertid afviser.

– Når det først går løs, regner man klart med at bruge den direkte mod aktivisterne.

Ifølge Modkrafts oplysninger regner man med at udstyre vandkanonen med en grab, så den samtidig kan fungere som barrikaderydder.

Afviser frygt

Flemming Steen Munch, informationschef i Københavns Politi, ved ikke, hvor tallet med de 30.000 aktivister kommer fra og afviser, at politiet skulle frygte en undertalssituation.

Han afviser også, at vandkanonen skal sættes ind mod eventuelle demonstranter.

– Vi har tænkt os at anskaffe et brandslukningskøretøj, der kan bruges i de situationer, hvor brandvæsnet ikke kan komme til, siger han til Modkraft.dk.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce