Annonce

25. maj 2009 - 18:14

Forsker: Klimaaktion var en succes

»Planlagt klammeri« skriver dagbladet Information om gårsdagens klimaaktion, hvor omkring 200 aktivister forsøgte at trænge frem til Bella Center, hvor 700 erhvervsfolk, politikere og eksperter i disse dage er samlet for at diskutere erhvervslivets rolle i kampen mod klimaforandringerne.

Også på et af den venstreradikale bevægelses egne debatforaer lyder der kritik af civil ulydighedsaktionen, der blev udført under parolen »our climate is not your business«.

»Det virker til at man hele tiden har søgt at mobilisere indenfor en meget snæver gruppe. I stedet for at forsøge at gøre klimakampen til noget, der vedkommer alle, har man valgt en form, der f.eks. forudsætter, at man har »gået til træning« og tilhører en bestemt gruppe med forudbestemte og indøvede opgaver,« skriver en debattør, der kalder sig »Daniell«, på anarkistisk debatforum.

»Den aktionsform giver muligvis mening hvis man er en subkultur der kæmper for et værested, men jeg syntes personligt, at den er helt malplaceret i klimakampen«, skriver »Daniell« videre.

Overrasket over beslutsomhed

Ifølge Peter Saxtrup fra »Not Your Business«-initiativet, der stod bag gårsdagens aktion, er det imidlertid forkert at forklare det forholdsvise ringe fremmøde med den valgte aktionsform.

– Vi er en ung bevægelse. Det her var den første klimademonstration og alligevel kom der 300-400. Næste gang kommer der måske dobbelt så mange, siger han til Modkraft.dk.

JPEG - 154.4 kb
Aktivister fra klimaaktionens »grønne blok« er oppe og skubbe på politikæder, der bevogter erhvervsfolkene inde i Bella Center. Politiet besvarer subberiet med knipler. Foto: Freddy Hagen.

– Der er jo ikke nogen andre, der laver noget. Havde vi stået i en situation, hvor fagbevægelsen og andre brede folkelige bevægelser havde mobiliseret mod mødet, så havde vi jo stået i en helt anden situation. Når vi vælger den forholdsvis konfrontative aktionsform, skyldes det bl.a. netop, at der ikke er en bred folkelig mobilisering på klimaspørgsmålet endnu, forklarer Peter Saxtrup.

Sociologen René Karpantschof, der forsker i sociale bevægelser, er på linje med Peter Saxtrup i vurderingen af gårsdagens aktion.

– Med så relativt få fremmødte kunne aktionen let være endt i en nederlagsfølelse, men da jeg så aktionen folde sig ud, var jeg overrasket over aktivisternes gåpåmod og vedholdenhed. I flere timer forsøgte de jo at finde vej frem til Bella Center, påpeger han.

Aktion skabte billede af belejring

I kraft af aktivisternes ihærdighed og beslutsomhed lykkedes det ifølge René Karpantschof at producere et billede af uenighed og modstand.

– Der var en stemning af belejring omkring Bella Center. Området var spærret af af massive kampklædte politistyrker og i luften over konferencecenteret svævede en registrerende politihelikopter. Billedet i medierne var ikke billedet af et dialogmøde mellem erhvervsfolk og politikere, men billedet af nogle myndigheder, der var tvunget til at slå hårdt ned på demonstranter, vurderer René Karpantschof.

Samlet mener sociologen, at aktionen gav aktivisterne en følelse af at »kunne gøre noget«.

Gårsdagens aktion resulterede i 71 anholdte og bød bl.a. på en opvisning af politiets nye fotoregistreringsteknik.

Ifølge flere aktivister fra »Not Your Business« brugte politiet som noget helt nyt en civilklædte betjent, der gik ind midt i demonstrationen og fotograferede deltagerne.

Den pågældende var genkendelige som politimand pga. en karakteristisk øresnegl, som civilbetjente altid bruger. Da aktivisterne spurgte til betjentens fotografering, identificerede han sig som »presse«, men fremviste ikke noget pressekort.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce