Kommentar
28. nov

Hvornår er det jul i Afrika?

Julesangen »Do They Know It's Chrismas?«, der i dag fylder 30 år, er et skoleeksempel på et overfladisk og paternalistiske syn på Afrika og afrikanere.

Boganmeldelse
27. nov

Da Sexpol kom til Danmark

Bogen »Orgasmeland - da den seksuelle revolution kom til Danmark« giver en levende beskrivelse af Wilhelm Reich og bevægelsen Sexpols betydning for 1920’ernes og 1930’ernes Danmark – med virkninger helt op til i dag.

Boguddrag
26. nov
2

Proletarisk diktatur - fra klassedominans til partidiktater

Den amerikanske socialist Hal Draper gennemgår i en bog, der nu udkommer på dansk, hvordan begrebet »proletariatets diktatur« forvandles fra betydningen demokratisk arbejdermagt hos Karl Marx til partidiktatur hos Vladimir Lenin. Modkraft bringer et uddrag.

Dansk Folkeparti
25. nov
1

Racistisk diskurs skaber farlige fjendebilleder

Dansk Folkeparti er blevet beskyldt for racisme, og medlemmer dømt efter straffelovens såkaldte racismeparagraf. Selvom partiet er blevet mere poleret med tiden, forfægter Dansk Folkeparti stadig en racistisk dagsorden, der kan bekræfte højreekstremister i deres verdensopfattelse.

Kommentar
24. nov
4

Københavnerne skal ikke inddrages, de skal engageres

Enhedslistens politik for udvikling af København modarbejder neoliberal logik om markedsgørelse af byen. Men vi er ikke kulturkonservative, der blot ønsker status quo. Svar til Hanne Schmidt.

Boguddrag
21. nov

Brødrene Nielsen og slaget om Madrid

I august i 1936 cykler de tre brødre Harald, Kai og Aage Nielsen sammen med deres ven, Hans Petersen, af sted fra Nørrebro. Målet er Spanien, hvor et fascistisk miltærkup truer det unge spanske demokrati. Ny bog beskriver krigen og brødrenes oplevelser ud fra breve og fotografier. Modkraft bringer...

Kommentar
21. nov
3

Enhedslisten oversælger finanslovsforliget

Hvis Enhedslisten ikke mener, at finanslovsforliget var en succes, men det bedst opnåelige, burde man skifte kommunikationsstrategi.

Kommentar
21. nov

Problemet kaldes Ocean Grabbing – løsningen hedder småfiskere

Der er et problem, og der er en løsning. Det handler om fisk. Men det handler også om ejerskab, magt, etik og ansvar. Det har omfattende konsekvenser for mennesker og miljø. Alligevel taler vi ikke om det.

Kommentar
19. nov

Retten til byen skal også gælde mindrebemidlede

Københavns kommuneplan ønsker at gøre byen til vækstmotor i Norden. Enhedslisten burde arbejde for et alternativ, der gør op med neoliberal koncentration, specialisering og centralisering. Desværre er der ikke enighed om det.

Kommentar
18. nov

USA og kurderne: Din fjendes fjende er ikke din ven!

USA er ikke venstrefløjens ven, selv om ISIS er en fælles fjende!