Annonce

Kalender

At leve i en matematiseret verden!

Dato: 
Tirsdag, 24. nov. 2015 - 19:30 til Tirsdag, 08. dec. 2015 - 21:30
Sted: 
Christianshavns Gymnasium lokale 12.
Prinsessegade 35
1422
København
Arrangør: 
Aftenskolen Grobund - www.grobund.nu info@grobund.nu
Entré: 
0

Om at tælle, tænke og handle

Tre 2015-GRObund kursusgange hvor matematiker Bernhelm Booß-Bavnbek vil tematisere forholdet mellem grønne, socialistiske idealer og praktisk virke på den en side og matematisk og naturvidenskabelig anskuelsesmåde på den anden side.
Traditionelt har forholdet mellem marxismens ide om det frie emanciperede menneske i et humant samfund og matematik/naturvidenskab som fag og ideologi, et indviklet og ikke altid konfliktfrit forhold.

Konflikten skyldes bl.a. den elitære og næsten religiøse karakter af matematisk-naturvidenskabelige erkendelser, som i sagens natur ikke er nemt til at lave til fælleseje. Faktisk har matematik og naturvidenskab historisk vist et stort emancipatorisk potentiale og tilhører ydermere til infrastruktur af enhver moderne samfund. Vi kan ikke lukke øjne for det og overlade området til "eksperter". 

Matematik og naturvidenskab er betændt især i militære sammenhæng, ved rationalisering på arbejdspladser, klima og miljø, økonomi og globalisering, og kultur og fritid. Men værst er, når folk ikke længere føler behov for tænksomhed og ikke tror på objektive kendsgerninger og logiske argumenter; og næst værst når troen på bæredygtig fremskridt og demokratisering afledes fra forestilling om at matematik og naturvidenskab driver en objektiv rationaliserings- og berigelsesproces på den lange bane næsten per automatik.
De tre kursusaftener retter sig til mennesker, der vil forstår verden vi lever i og har deres egne grønne, socialistiske og humanistiske idealer, bekymringer og håb. Både bekymringer og håb skal underbygges.

24.11.  - Hvilke tal kan vi tro på?
Indledning: Hvem kom først: koordineret handling, tal eller skrift?
Eksempler: Solformørkelse, vejrudsigt, kompression og kryptering af data, raketstyring, trafikplanlægning, økonomi.
30.11. – Er vores tænkemåde præfabrikeret af formler?
Eksempler: Proportioner, beviser, logik, love, uendelighed, optimering, tilfældighed, dynamik, kontrol
08.12.  – Hvor stor forskel er der mellem at forstå et problem og at løse det?
Historisk rids: Pythagoras sætning, irrationalitet, transcendens, kanonkugler og planetbaner, algebraiske ligninger, Fermats sidste sætning, firefarveproblem, Poincaré formodning, kontinuum hypotese, Riemanns formodning.
Aktuelle problemer: Kvantumberegninger, biokemi / molekylær biologi, cellefysiologi (diabetes, kræft), energilagring

 

Annonce