Annonce

Kalender

Komintern og de dansk-sovjetiske relationer - ny bogudgivelse fra Arbejdermuseet

Dato: 
Torsdag, 10. jan. 2013 - 16:00 til 17:00
Sted: 
Arbejdermuseet
Rømersgade 22
1362
København K
Arrangør: 
Arbejdermuseet
Entré: 
Gratis

Reception for udgivelsen afholdes på Arbejdermuseet, hvor de to danske redaktører vil præsentere bogen og fortælle om det dansk-russiske samarbejde.

 

Midt under Anden Verdenskrig besluttede Stalin stort set over en nat at nedlægge den Kommunistiske Internationale, Komintern. Organisationen havde indtil da været omdrejningspunkt for den kommunistiske verdensbevægelse og et vigtigt redskab for sovjetisk udenrigspolitik. Efter alliancen med vestmagterne forekom en opløsning at være et vigtigt signal, så Stalin frisatte sine udenlandske kammerater. Eller gjorde han?

 

Bogen har samlet danske og udenlandske forskere for at gøre status over forskningen i Komintern og de dansk-sovjetiske relationer og er første skud på stammen af et dansk-russisk samarbejde om i fællesskab at forstå vor nyeste fortid.  

 

Centralt igennem udgivelsens 14 artikler står tre problemstillinger: Lenin og leninismens rolle i opbygningen af Komintern og det sovjetiske system; det hemmelige og undergravende element i den kommunistiske virksomhed; samt betydningen af opløsningen af Komintern i 1943. Flere bidrag fremhæver kontinuiteten i de politiske målsætninger, arbejdsopgaver og kadresammensætning. Samtidig bliver der peget på ændringer som følge af den nye geopolitiske situation efter Anden Verdenskrig.

 

Som en appetitvækker til de historiske analyser fortæller Kurt Jacobsen – netop aktuel med en Lenin-biografi – om sin første tur til Kominterns arkiv i Moskva i 1984, hvor han blev hentet i lufthavnen i en sort Volga med gardiner og kørt til "Hotel Tak", hvor alt var på partiets regning. Og om mødet med Sovjetunionens Kommunistiske Partis Internationale Afdelings ansvarlige for DKP, Vladimir Savko.

 

Fremhæves skal russiske Natalia Lebedeva, der er kendt for sine undersøgelser af Katyn-massakren i 1940, hvor den Røde Hær myrdede over 20.000 polakker, herunder store dele af det polske officerskorps. Hun har skrevet en artikel om opløsningen af Komintern, hvor vi kommer helt tæt på den sovjetiske beslutningsproces i maj-juni 1943, herunder beslutningerne om at overføre de fleste af Kominterns funktioner til SUKP.   

 

Redaktion: Jesper Jørgensen (Arbejdermuseet& ABA), Alexander Chubaryan (Institut for Verdenshistorie ved Ruslands Videnskabernes Akademi), Andrei Sorokin (Det Russiske Statsarkiv for Socio-Politisk Historie) og Thomas Wegener Friis (Center for Koldkrigsstudier ved Syddansk Universitet).

 

Forfattere: Nataliya Egorova, Thomas Wegener Friis, Chris Holmsted Larsen, Kurt Jacobsen, Jesper Jørgensen, Natalja Lebedeva, Morten Møller, Nikita Petrov, Mikhail Prozumenshchikov, Julie Birkedal Riisbro, Niels Erik Rosenfeldt, Svetlana Rosental, Peter Ruggenthaler, Mette Skak.

 

Antal sider: 436, illustreret. Pris: kr. 249,00

 

For yderligere oplysninger, kontakt:

 

Jesper Jørgensen, Arbejdermuseet& ABA, 35245490, jjo@arbejdermuseet.dk

Thomas Wegener Friis, SDU, 65503416, twfriis@sdu.dk

Annonce