Annonce

Kalender

HAR DU FOD PÅ DET? - Folkemøde om fair forbrug i EU

Dato: 
Søndag, 01. nov. 2015 - 13:30 til 18:30
Sted: 
Møderiet, Mellemfolkeligt Samvirke
Fælledvej 12, 2200 KBH N
2200
København N
Arrangør: 
Clean Clothes Campaign / Change Your Shoes
Entré: 
gratis // tilmelding https://billetto.dk/da/har-du-fod-paa-det-folkemoede-om-fai
Spænder EU ben når vi som forbrugere forsøger at købe fair (fod)tøj? Modarbejder EUs handels- og udviklingspolitik hinanden? Og hvad har det egentlig med dine læderstøvler at gøre? Vær med den 1. november når Clean Clothes Campaign inviterer til folkemøde om bæredygtigt tøj og sko i EU.

Den 1. november tager vi den nedefra og op når vi inviterer til oplæg om, hvordan dine sko og dit tøj er produceret og ender oppe på EU-plan, hvor vi vi diskuterer udviklings- og handelspolitik og spørger:

Hvad har du brug for som forbruger for at kunne spille en positiv rolle gennem dine indkøb?
Hvordan kan EU’s udviklings- og handelspolitik forbedres, så vi understøtter målet om at udrydde fattigdom og fremmer arbejdstager- og menneskerettighederne?

Fod på det?
Hvorfor løber der blåt vand direkte ud i floderne i Bangladesh fra de fabrikker, hvor læderet til vores sko fremstilles? Hvorfor klør nogle lædersko? Kan det passe at syerskerne i Cambodja får så lav løn, at de besvimer af underernæring og udmattelse? Og hvad har EU egentlig med det at gøre? Temmelig meget, faktisk.

I dag produceres ca. 22 milliarder par sko om året. 87 procent af dem fremstilles i Asien. EU aftager en stor del af det tøj og de sko der produceres her og EU indgår handelsaftaler med de asiatiske lande. Skal disse aftaler sikre billigere produkter til forbrugerne for enhver pris? Hvilke krav stilles der til importvarer i dag? Mens handelsaftalerne er med til at bestemme hvad der kan sælges i EU, så arbejder EU også igennem udviklingspolitikken på at skabe fattigdomsbekæmpelse i asiatiske lande og på efterlevelse af arbejdsrettigheder- og menneskerettighederne.

Men hvorfor står ham der garver læder til dine støvler så stadig uden beskyttelse i en pøl af krom og kemikalier? Og hvorfor styrter tekstilfabrikerne stadig sammen? Er forbrugerne ligeglade? Har forbrugerne overhovedet et valg? Modarbejder EUs handels- og udviklingspolitik hinanden? Og i så fald: Hvad skal vi gøre?

Program 13.30-18.00+ // Foregår på dansk // tilmelding på billetto
13.30-13.40: Velkomst/Info

13.40-14.00: Hvem og hvad træder vi på, når vi køber sko og tøj?
Tanja Kjeldgaard, kampagnekoordinator hos Clean Clothes Campaign/Change Your Shoes

14.00-14.20: Hvilke oplysninger og forbrugerrettigheder har du og bliver de overholdt?
Jeppe Juul, Formand for Aktive Forbrugere og medlem af Forbrugerrådets bestyrelse.

14.20-14.30: Kaffe og kortfilm

14.30-15.00: Hvordan har EU’s handelspolitik indflydelse på sko- og tøjproduktion i Asien?
Amin Alavi, Lektor ved Det Juridiske Institut, Aarhus Universitet.

15.00-15.30: Hvordan fremmer EUs udviklingspolitik forholdene for arbejderne der producerer tøj og sko i Asien?
Kira Boe, Politikkoordinator, Globalt Fokus.

15.30-16.15: Workshop: Hvordan får vi fod på det?
Vi diskuterer hvordan rammerne for tøj- og skoproduktion og indkøb skal organiseres så EU og forbrugerne kan spille en positiv rolle.

16.15-16.30: Speed præsentation: Hvert bord kommer med to bud på hvad vi/EU skal gøre.

16.30-16.45: Pause

16.45-17.45: Paneldebat & diskussion af folkets forslag.
Udviklingsordfører fra partierne præsenterer deres syn på sagen og diskuterer jeres input til en bedre handels- og udviklingspolitik.

17.45- 18.00: Opsamling: Hvad gør vi med jeres input - nu og fremover?

18.00 - Vi byder på en ‘Toxic Tannery Tonic’ (med tøris) og lækker ‘light dinner’ fra de økologiske superkokke hos Strö.

(foreløbigt program)

Praktisk info:
Sted: Møderiet, Mellemfolkeligt Samvirke, Fælledvej 12, 2200 KBH N
Mødet vil blive filmet.

Baggrund: Folkemøder i 12 EU lande
Under ‘Det Europæiske År for Udvikling’ arrangerer Clean Clothes Campaign Danmark Bottom-up folkemøde med fokus på forbrugeren, beklædning og EU's handels- og udviklingspolitik. Som led i 'Change Your Shoes'-kampagnen afholdes disse folkemøder i efteråret i 12 EU-lande og samler dermed bottom-up input til arbejdet med at gøre udviklings- og handelspolitikken konkret og konstruktiv for borgerne og EU-politikerne.

Annonce