Annonce

15. januar 2012 - 15:27

Massiv kritik af regeringen i ROJ TV-sag

Det er et kæmpe problem, at den danske regering politiserer sagen om ROJ TV.

Det mener Bjørn Elmquist, der er forsvarsadvokat for den kurdiske tv-station, som tirsdag den 10. januar dømt i Københavns Byret for at være talerør for den kurdiske oprørsgruppe PKK, der er på EU’s liste over terrororganisationer.

– Det er forstemmende at selv socialdemokraterne prøver at kontrollere både nævn og domstoles afgørelser. Jeg troede vi havde fået andre tider med en ny regering, men det har vi jo tydeligvis ikke, siger han til Modkraft.

JPEG - 205.2 kb
Tyrkisk statsterror skal ikke kue ROJ TV. Det var udmeldingen på TV-stationens pressemøde fredag den 13. januar. Foto: Anders Ravn

Udtalelsen kom i forbindelse med, at Bjørn Elmquist sammen med den kurdiske tv-stations direktør og bestyrelsesformand Imdat Yilmaz holdt pressemøde fredag den 13. januar.

Her blev det annonceret, at tv-stationen vil anke dommen til Landsretten.

Læs artiklen »Kurdisk tv-station vil ikke bøje nakken: Anker terrordom« hos Modkraft

Pinlige politikere

Trods byrettens dom har ROJ TV, der sender satellitfjernsyn fra København til omkrig 30 millioner kurdere verden over, indtil videre stadig tilladelse til at sende TV fra Danmark.

Det ønsker den danske regering dog at lave om på ved at ændre straffeloven, så de danske domstole får mulighed for at lukke den kurdiske tv-station.

Bjørn Elmquist undrer sig over kravet om at inddrage ROJ TVs sendetilladelse med det samme, hvilket blandt andre retsordfører Ole Hækkerup (S) har foreslået.

Læs artiklen »S: Danmark skal stoppe terror-tv« hos TV2

Men den går ikke i en retstat, mener advokaten.

– Vi skal jo lige huske på at man er uskyldig til der er faldet en endelig dom i sagen, og eftersom byrettens dom er anket til landsretten vil det være i lodret strid mod de danske principper at fjerne sendetilladelser efter forgodtbefindende. Det er rendyrket embedsmisbrug, siger han.

JPEG - 180.6 kb
Advokat Bjørn Elmquist har tiltro til at landsretten vil frikende ROJ TV. Foto: Anders Ravn.

Det giver Modkraftredaktør Ulrik S. Kohl ham ret i.

I en kommentar om sagen retter han en stærk kritik af justitsminister Morten Bødskov (S) og kulturminister Uffe Elbæk (R), som ønsker at trække stikket på ROJ TV.

»Den røde regerings venner gør i dag klogt i at minde makkerparret Bødskov og Elbæk om, at deres idé om mere dressur af ytringsfriheden er pinlig og helt uacceptabel«, skriver han.

Læs bloggen »Rystende rødt angreb på ROJ TV« hos Modkraft

Også Kurdisk Forening langer ud efter de danske folketingspolitikere, der efter deres mening er dobbeltmoralske, når de ikke samtidig kræver de 95 fængslede journalister i Tyrkiet løsladt.

»Vi er dybt chokerede over at de, på tværs af partiskel, har slugt den tyrkiske propaganda råt. Særligt beskæmmende bliver det, når de samme politikere aldrig har løftet en finger, for at presse Tyrkiet til at gøre noget ved pressefriheden. 95 journalister sidder pt. fængslet i Tyrkiet. Vi tror kun at det vil eskalere situationen yderlige, hvis ROJ TV lukkes«, skriver Memet Aksoy i en pressemeddelelse til Modkraft.

Læs artiklen »Regeringen vil lukke terrordømt tv-station« hos Modkraft.

Ifølge organisationen OECE er Tyrkiet det land i verden, der fængsler flest journalister.

Journalistboss: En bombe under demokratiet

Mogens Blicher Bjerregård, som er formand for Dansk Journalistforbund er enig.

– Sagen om ROJ TV er i høj grad principel for os. Ikke alene handler den om pressefrihed, den handler i høj grad også om den danske tradition for armslængde-princip mellem pressen og staten. Pressens uafhængighed må man ikke pille ved, siger han til Modkraft.

JPEG - 168.6 kb
Journalistforbundets formand Mogens Blicher Bjerregård mener, at regeringen skal holde sig til sine egne magtområder. Foto: Dansk Journalistforbund.

I utvetydige vendinger opfordrer han politikerne til at lade domstole og nævn gøre deres arbejde i fred. Sammenblandingen af de forskellige magtinstanser er meget usund for demokratiet, efter hans mening.

– I sidste uge ville socialdemokraterne medieordfører Mogens Jensen lægge restriktioner for pressenævnet og nu taler Justits- og Kulturministeren om at politisere afgørelser, som er truffet en uafhængig instans som Radio- og TV nævnet. Det kan udvikle sig til en bombe under pressefriheden, siger han.

Udmiddelbart efter domsafsigelsen i byretten advarede han mod »indskrænkninger i mediernes pluralisme«.

– Vi skal huske på, at der i Tyrkiet sidder 100 journalister fængslet, og at det skyldes et helt andet forhold mellem staten og medierne. Jeg håber derfor, at dommen i dag ikke på nogen som helst måde bliver en tendens eller er et udtryk for et ændret syn på pressefriheden i forhold til medier med politisk observans, sagde han i en pressemeddelelse.

Læs udtalelsen »Hård dom i sag mod ROJ-TV« hos Dansk Journalistforbund

»Tyrkiets myndigheder vil ikke tale med os«

TV-stationen afviser stadig anklagen om at være en propagandamaskine for oprørsbevægelsen PKK.

– Vi bliver beskyldt for at være ensidige i vores dækning, men det er svært at høre de tyrkiske myndigheders side af sagen, når de konsekvent nægter at tale med os. Det skete blandt andet i 2005, hvor Tyrkiets præsident aflyste et pressemøde med Anders Fogh, fordi én af vores journalister var til stede, siger ROJ TV’s direktør Imdat Yilmaz til Modkraft.

JPEG - 243.3 kb
ROJ TV’s direktør Imdat Yilmaz afviser at hans tv-station driver propaganda for PKK. Foto: Anders Petersen.

Han forklarer, at det er ikke kun ROJ TV’s egne journalister, men også de medier, som de arbejder sammen med om at få den tyrkiske vinkel med, der kan komme i problemer.

Mange tyrkiske journalister fængsles for at skrive kritisk om det politiske system og det får dem i stigende omfang til bare at gengive myndighedernes officielle meddelelser.

– Vores historie om bombeangrebet på de unge kurdiske drenge ved Iraks grænse gik verden rundt, og i går er et kurdisk medlem af Tyrkiets parlament Leyla Zanas hjem blevet gennemrodet af myndighederne. Sådanne historier om tyrkisk statsterrorisme ville slet ikke blive fortalt, hvis vi bliver forhindret i at fortælle dem,
forklarer Imdat Yilmaz.

Læs artiklen »Lille men problematisk sejr til ROJ TV« hos Modkraft

Han bakkes op af Bjørn Elmquist, som mener, at man bør se på sagen i dens egen kontekst før propagandakortet lægges på bordet.

– Der er stor forskel på journalistik i Danmark og Middelhavslandene. Der er tradition for, at man får lov at tale længe, og mikrofonholderi er langt mere udbredt i alle medier. Derudover måtte vi hverken fremlægge eksempler på ROJ’s dækning af andre meninger eller indkalde formand for Radio- og Tv-nævnet Christian Scherfig som vidne. Så anklagen er taget ud af en sammenhæng, forklarer han.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce