9. februar 2012 - 13:53

Ytrings- og pressefrihed frem for ”terrorloven”

Ytrings- og pressefrihed frem for ”terrorloven”

Så kom diskussionen endelig.

I medierne, blandt politikere, udøvende advokater imellem og forhåbentligt også ved frokost- og spisebordene ude i det ganske land.

En diskussion om ytrings- og pressefriheden og terrorparagrafferne, der overruler grundloven – sat i gang af den foreløbige dom mod ROJ TV, afsagt 10. januar 2012 i Københavns Byret.

-  Med dommen mod ROJ TV er et medie første gang blevet dømt efter terrorloven. Det kan få alvorlige konsekvenser for ytringsfriheden, advarede Oluf Jørgensen, medieekspert og lektor i informations- og forvaltningsret ved Danmarks Journalisthøjskole, lige efter Københavns Byret kendte ROJ TV skyldig i at have vist klip med PKK-ledere, der taler uden afbrydelser (citat: Arbejderen 12/01.12).

JPEG - 31.5 kb

Den øjeblikkelige gevinst af diskussionen for ROJ TV og kurderne er, at medierne nu endelig skriver om kernen i det problem kurderne i årevis står overfor ved kontinuerligt at få knægtet deres basale rettigheder.

Men om den generelle diskussion af terrorparagrafferne, der tilsidesætter ytrings- og pressefriheden i sidste ende også får en konsekvens, der for alvor kan gøre noget ved det limbo ROJ TV er havnet i, er tvivlsom.

Lige nu er det kurderne og deres demokratiske ret til at ytre sig og modtage informationer, der sidder fast midt i terror-saksen.

Sagen mod ROJ TV er igangværende, og som vi alle ved her i Danmark, er man uskyldig indtil det modsatte er bevist og domfældet ved øverste retsinstans.

Men hvorfor er det så, at ROJ TV efter byretsdommen - som er sat i bero - nærmest er sat i gabestok til offentligt skue, spot og hån, til advarsel og rædsel for alle?

Spørgsmål

-  Hvordan føles det, når du som journalist bliver klar over, at næste ”terror-mærkning” kunne ramme dig?

-  Hvem mon bliver næste offer i terrorlovens gabestok?

-  Hvilket medie står for tur til at modtage den næste dom for ”at viderebringe” oplysninger fra en kilde?

-  Hvem skal i den nærmeste fremtid bastes og bindes af sin bankforbindelse og underkendes og betvivles af landets justitsminister og regering?

-  Hvilken dansk virksomhed skal forventeligt have frataget sine muligheder for at drive forretning ved at blive dømt på forhånd af samfundet, selvom domstolene endnu ikke har afsagt den endelige dom?

-  Hvem har lyst til at blive genstand for hån, beskyldninger og gentagne lyssky henvendelser fra ”sælgere” med besynderlige hensigter?

ROJ TV-dommen danner ”skole” for presseret og terrorlovgivning

Til debat, diskussion og allerhelst handling er der, herunder, samlet en stor del offentlige indspark (links) i diskussionen af ROJ TV-dommen og terrorparagraffernes lemfældige omgang med ytringsfriheden. (Kom gerne med flere links i kommentarfeltet).

Det mest håndgribelige initiativ er nok fra forsvarsadvokat Thorkild Høyer og Center for Levende Menneskerettigheder (Human Rights in Action), der med udgangspunkt i ROJ TV-dommen vil afholde kurser for de udøvende advokater, der helt sikkert snart kommer til at stå i retten med den næste ”terror-sag”.

Dansk Journalistforbund (DJ)
”Hård dom i sag mod ROJ TV” og
”DJ: ROJ-dom presser ytringsfriheden”

Dansk PEN
”Dansk PEN beklager dom over ROJ TV”

Committee to Protect Journalists (CPJ)
“Minority media rights, terrorism laws at issue in ROJ TV case”

Reporters Without Borders
“TV satellite operator usurps court’s prerogative to silence Kurdish TV station”

Oluf Jørgensen, medieekspert, lektor i informations- og forvaltningsret på Danmarks Journalisthøjskole og forfatter til grundbogen Mediejura.

citeret i Arbejderen: ”Roj TV-dom rykker ved pressefrihedens grænser”

citeret i Arbejderen: ”Forbudte vidner I: Oluf Jørgensen”

Leder i Information, Lasse Ellegaard, journalist: ”Byrettens besynderlige dom”

Journalist, forfatter og tidligere formand for TV2’s bestyrelse, Lone Kühlmann, kommentar i Information: ”Måske havde Fogh ret i 2005?”

Berlingske, kommentar af Lisbeth Knudsen, chefredaktør: „Terror og meningsterror”

Leder, Jyllandsposten ”Tyrkisk hysteri”

Leder i Arbejderen ”Censur ala Tyrkiet”

Artikel i Arbejderen: ”Roj-dom truer ytringsfriheden”

Weekendavisen, kommentar af Leif Blædel, journalist: ”Udemokratiske manerer”

Lasse Jensen, redaktør i ”På Falderebet” i Mennesker og Medier, DR, P1: ”ROJ TV – nu kun på nettet”

Christoffer Emil Bruun, journalist, Signatur i Politiken ”Fra Atatürk til Anders Fogh”

Center for Levende Menneskerettigheder v/ forsvarsadvokat Thorkild Høyer: ”Advokater kalder til kamp for rettigheder”

Jakob Mchangama, chefjurist hos tænketanken Cepos, blogindlæg på Berlingske: ”ROJ TV og ytringsfriheden”

Søren Søndergaard (EL), medlem af EU-Parlamentet ”På EU’s terrorliste”

Enhedslisten: ”Terrorlovgivning lukker ROJ TV uden dom”

og “Problematisk dom i ROJ TV-sag”

Socialistisk Information, kommentar: Dommen over ROJ TV: ”Et langvarigt og meget værdifuldt samarbejde”

Kurdish Human Rights Action Group South Africa (KHRAG): ”Closure of ROJ TV an attack on fundamental freedoms”

Kurdistan National Kongress’ udtalelse: ”To International Public Audience”
http://www.ekurd.net/mismas/article...

Kommentarer

@ Lillian. Du spørger: - Hvem mon bliver næste offer i terrorlovens gabestok? Det ved vi ikke, og vi må håbe, at Morten Bødskov kan få styr på PET, og de andre sorte aktører i politiet. Men iøvrigt er det ikke noget, danskerne selv bestemmer. Vi har for længe siden mistet vor nationale suverænitet over både politi og militær.

Med politaktionerne ved klimatopmødet, med Fogh i Nato, og med udenlandske officerer, der kan give den danske militære ledelse mundkurv på, så kan mange blive ofre i terrorlovens gabestok. Oplagte ofre er Modkraft, og ARBEJDEREN. Men hvordan, og hvornår "den sorte magt" vil slå til afhænger af den politiske situation. Enhedslistens folketings medlemmer vigtigste opgave er derfor lige nu, at holde øje med brugen af terrorlovene, og indførelsen af ACTA.

@kommentar: Du har fuldstændig ret. Censuren og højredrejningen tager til. Men hvorfor får de lov? Hvorfor stopper vi dem ikke?

I ROJ TV-sagen har vi til fulde gennem hele sagen set, at magthavere globalt har arbejdet sammen med koordinerede indsatser, så som razziaer af anti-terror-korps på kurdiske foreninger i mange europæiske lande og sågar Australien. "Frugtbart politi-samarbejde" og senest med lukning af satellitsignalet på to forskellige selskaber.

Enhedslistens folketingsmedlemmer er ganske, som du peger på, på pletten hver gang med spørgsmål om brugen af terrorlovene og censur i det hele taget. Men sig mig, er det nok?

Enhedslisten er slet ikke nok, men det er måske det eneste parti på Borgen, der har mod nok til at gøre noget ved det. Ordet mod dækker fint, fordi hele ACTA censurprogrammet er lagt under handelsministeriet og ikke under kulturministeriet. Økonomi og penge styrer nu direkte det moderne (digitale) kulturliv, og kun få i mediebranchen tør derfor sige noget. Læg mærke til, hvor tavse aviser og TV er om ACTA og DRM, og når kaospiloten i kulturministeriet holder møder om ACTA+DRM, indbyder han kun de økonomiske guruer i medie branchen.

Det vi kan gøre nu er, at producere frie og aktuelle tekster uden censur til: iPad, tablets, computere, til de fjernsynsapparater, der snart kommer med mulighed for download. Teknikkerne er banale og afprøvede, betalingen er stadig kompliceret, men måske kunne vi få Modkraft, til at oprette en netsalgsportal (NSP)? Bøger og blade er oplagte emner, men også producenter af visse varer kunne være med.

@Per Mortensen: Enig, flere frie medier uden censur. Og Modkraft er oplagt platform, eller hur? Kan vi så også lige få en fri parabol til ROJ TV?

Kurdistan
Ny linkbox med nogle danske links om Kurdistan, ROJ-TV og den kurdiske kamp for selvstændighed
http://modkraft.dk/tidsskriftcentre...

Og Lillian.
Du - og andre - er velkomne til at komme med forslag til links.
og at linke til denne samling af "baggrundslinks".