Annonce

10. marts 2012 - 19:33

Systembevaring, venstrefløjen og borgerlig banehalvdel

Pas nu på med at blive for systembevarende ;)

 

Ovenstående skrev jeg for nogle dage siden som et svar til en bekendt fra Enhedslisten der er fagligt aktiv og ansat i LO-fagbevægelsen – baggrunden for det var sossernes nye udspil, om at de skal til at turde retænke velfærdsstaten, som han sablede ned ved at sige at
 
det virker til at socialdemokraterne er mere villige til at lave reformer end den gamle regering. Er socialdemokraterne blevet Danmarks mest arbejderfjenske parti?”

 

Systembevarende? Hvad mener du med det, blev der straks spurgt, skarpt opfulgt med: Sælger du ikke ud af alt hvad tidligere generationer har kæmpet for?

 

Systembevarende er, når det bliver venstrefløjens kamp at være mod en reform af førtidspensionen, mod en reform af dagpengesystemet jeg kunne forsætte listen.

Systembevarende er når vi forsvarer tåbelig, diskriminerende og ineffektiv lovgivning og system, alene fordi vi er bange for at tabe, hvis vi først åbner ballet.

 

Venstrefløjen tabte efterlønnen og dagpengene på den konto – vi vidste at den var gal, vi vidste at dagpengesystemet og efterlønnen havde store problemer indbygget.

Nu har vi endnu engang lært, at hvis vi ikke selv tør formulere alternativerne, så skal de borgerlige nok gøre det for os.

 

Venstrefløjen har stået lammet siden 90'erne. Post Nyrup er vi blevet håndsky. Vi tør ikke formulere reformerne af frygt for at ramme skævt og af frygt for at vælgerne bliver sure på os. Og det har gjort os til forsvarer af dårlige ordninger.

 

Vi har lovgivning der fungerer super skævt og dårligt - men i vores mangel på reelle alternativer så forsvare vi bare status qua og det er farligt. Vi tror at vi er så satans nytænkende, men reelt så mangler vi afgørende bud på mange af de store reformer  som Danmark burde gennemføre.

 

Men - og det ”men” er vigtigt:

Vi skal sørge for, at de reformer vi kæmper for trækker i den rigtige retning og at de grundlæggende bidrager til at skabe et mere ligeligt og et mere solidarisk Danmark. Men det kræver, at vi begynder at formulere noget, for hvis vi bliver på de borgerliges banehalvdel gør vi os til forsvarere af dårlige ordninger på de borgerliges præmiser i stedet for at sætte en progressiv reformdagsorden. Og så har jeg fandme svært ved at se venstrefløjens berettigelse!

 

Derfor synes jeg også at sossernes oplæg er spændende!

Det ser ud som at de rent faktisk har tænkt sig at begynde at tænke politik på egen banehalvdel igen i stedet for blot at administrere på de borgerliges banehalvdel.           

 

Så venner, lad os også komme ud af starthullerne og bruge lidt mindre tid på den teoretiske Marx-debat og lidt mere tid på at debattere konkrete samfundsforandringer i nutid.

Annonce