Tirsdag blev de varer offentliggjort, som båden Tahrir skal bringe til Gaza.
- Vi medbringer medicin for i alt 30.000 dollars, som skal gives til en række klinikker i og omkring Gaza By, fortæller Guido Gorissens fra den belgiske delegation, som læge på Tahrir er han overordnet ansvarlig for håndteringen af medicinen på båden.
Eftersom Tahrir er en passagerbåd, og ikke et fragtskib, er det dermed også et af de skibe i flotillen med det mindste lastrum. Det er også gået ind i overvejelserne om køb af medicin.
- I samarbejde med røde kors gav de palæstinensiske hospitaler os en liste med den medicin, de pt. mangler mest. Eftersom vi ikke har så meget plads gik vi efter de dyreste præperater på listen, der som udgangspunkt også er de sværeste for palæstinenserne selv at få fat i.
Det drejer sig især om anæstesisk og antibiotisk medicin, og i modsætning til sidste års flotille, hvor en del af medicinen var tæt på sidste salgsdato, kan alt medbragt medicin minimum holde sig til 2014, fortæller han.
- Et af Gazas helt store problemer er deres begrænsede muligheder for at redde for tidligt fødte børn, hvis lunger ikke udvider sig. Derfor har vi prioriteret at købe medicin der afhjælper det. Men vi har også et lager af hjerte- og blodtrykspræperater med.
Men en mindre båd med en sejltid på mindst tre dage, har også sine begrænsninger, må Guido Gorissens erkende.
- Det er også et presserende behov for insulin og adrenalin, men det har vi desværre faciliteter til at opbevare rigtigt på Tahrir.
Ifølge Geneve-konventionerne er en besættelsesmagt forpligtet til at gøre sit yderste for at gøre det muligt at eftersøge og evakuere syge og sårede. En forpligtelse som Røde Kors mener, at Israel har problemer med at leve op til.
Læs artiklen »Røde Kors kalder Gaza-blokade ulovlig« hos Jyllandsposten
Det gør de blandt andet på baggrund af FNs Goldstone Rapport, som anklager Israel for at have begået krigsforbrydelser mod den palæstinensiske civilbefolkning i Gaza under den tre uger lange angrebskrig i januar 2009. En krig som kostede 14 israelske soldater og knap 1.500 palæstinensere livet.
Og som har efterlandt det palæstinensiske landområde i en katastrofal hummanitær forfatning, som ifølge Guido Gorissens gør det meget farligt for Gazas indbyggere at være afhængig af medicinsk behandling.
Det er ikke første gang, at han bringer medicin til besatte områder. Som udsendt for Læger Uden Grænser har han arbejdet i Pakistan og Afghanistan. Foruden en række palæstinensiske landbyer på den besatte Vestbred, hvor han har arbejdet i en årrække.
- Jeg deltager i flotillen fordi blokaden er en katastrofe, også set fra et medicinsk synspunkt. Rapporter fra UNHCR viser, at siden den blev iværksat for fem år siden er den helbredsmæssige tilstand faldet drastisk i Gaza, især blandt børn. Så jeg mener det både er kriminelt og fatalt, hvis Israel vælger at konfiskere medicinen.Sådan som de gjorde sidste år.
De øvrige skibe vil også medbringe medicin, som udover byggematrialer, udgør størsteparten af lasten i dette års flotille.