Annonce

16. januar 2012 - 14:11

Kapitalismen er ikke et subjekt - men den opfører sig som et

Kapitalismekritikere bliver indimellem kritiseret for, at opfatte kapitalismen som et subjekt. Udtalelser som: kapitalismen gør dette eller hint giver anledning til konspirationstænkning, siges det. Der er dog også noget om det. Kapitalismen er ikke et monster eller en skabning med en vilje og en fornuft.

Kapitalismen er ikke et subjekt, men snare en samling af sociale relationer, teknologier, livsstile, penge, en bestemt type værdi og meget andet.

Ikke desto mindre opfører kapitalismen sig fortiden som om den er et subjekt. I forbindelse med at den tidligere græske præmiereminister Papandreus forsøgte, at afgøre Grækenlands fremtid med en folkeafstemning, pustede markederne sig op. Markederne blev usikre på det borgerlige repræsentative demokrati.

Markedet svarede så at sige igen med et raserianfald. Det abstrakte marked fik virkning som et stort søuhyre. Kapitalismen fik sin vilje og Papandreu måtte efterfølgende gå af.

Det eneste man kan takke Papandreu for, er at han fik illustreret, at det borgerlige demokrati er blevet sat ud af kraft. Den tidligere præmiereminister fik søsat ideen om, at borgere kan have indflydelse på nationaløkonomien. Kapitalismen fik sin vilje, men tilbage står fortsat ideen om folkestyret.

Annonce