Annonce

7. februar 2012 - 11:14

Kan Enhedslisten nedlægge veto?

Man kan godt gå og blive lidt frustreret over alle de ting, som vi troede ville blive bedre, men som ikke rigtig er blevet gode selv med en ny regering. Og med regeringens vilje til at føre borgerlig økonomisk politik (f.eks. ved at ville gå med i Euro-traktaten) og deres ønske om at indgå forlig med Venstre frem for Enhedslisten når det drejer sig om miljø-politik, ja så bliver man da lidt frustreret.

Spørgsmålet som jeg er stødt på flere gange er jo, hvor meget kan Enhedslisten holde til at acceptere – og hvornår må ”nok være nok”? Problemet er bare, at man jo ikke kan nedlægge veto, det er der sådan rent praktisk ikke en mulighed for at gøre – en regering består, så længe der ikke er et flertal imod den, og man kan altså ikke bare sige, nu gider vi ikke være parlamentarisk grundlag.

Men hvad pokker gør vi/de så? Altså, hvis det bliver slemt nok, så må man jo overveje at sige, at så vil vi ikke bakke op om regeringen mere, og det betyder f.eks., at Enhedslisten siger, at Finansloven stemmer vi ikke for næste år (f.eks. ved at sige; uanset hvad stemmer vi imod, fordi I har været nogle røvhuller resten af året).

Nu er det jo et tænkt eksempel, men lad os alligevel se på det. Hvis Enhedslisten siger, nu er det nok, vi vil ikke acceptere, at I fører borgerlig politik – og slet ikke, at I ikke engang vil spørge befolkningen om Euro-traktaten, så derfor vil vi ikke være grundlag for jer, og ikke deltage i Finansloven næste gang.

Ja, så kan der vel ske 3 ting (sådan ca.)
1. Regering siger, undskyld, det kan vi godt se. Nu tager vi os sammen og udskriver afstemning om Euro-traktaten og laver ordentlig politik
2. Regeringen må så fra sag til sag få den borgerlige blok til at stemme for, og det gælder altså også at de må lave en finanslov med de borgerlige (som nok vil tage sig temmelig dyrt betalt for at indgå en finanslov – når de nu kan se den 3. mulighed: )
3. Regeringen ender med at skrive Folketingsvalg i utide – baseret på meningsmålingerne giver det (måske) et godt resultat for Enhedslisten, men til gengæld får vi en borgerlig regering igen

Som jeg ser det, står hele venstrefløjen i en noget løst situation, hvor vi har en regering, som måske nok indføre nogle gode ting, men også gør pænt mange dårlige ting – men hvor alternativerne alligevel kan forekomme temmelig dårlige (altså bortset fra mulighed 1, som jeg bare har svært ved at forestille mig faktisk vil ske).

Men det ændrer jo ikke på, at Enhedslisten bliver nødt til at kunne se sig selv i øjnene – og på et tidspunkt vil ”nok være nok”, og så må man jo tage konsekvensen.

Annonce