Annonce

2. december 2012 - 19:29

Kære brevkasse: Lider jeg af falsk bevidsthed?

Den 21. december går jorden under ifølge mayaernes kalender, og i 2020, på en ikke nærmere specificeret dato, går jorden under ifølge DREAM – medmindre altså, at vi giver de rette offergaver, der kan formilde datamaterne.

Jorden er derimod, og stik imod alle forudsigelser, IKKE gået under efter seneste finanslovsaftale mellem regeringen og EL. Tværtom så trækker EL den samlede røde blok op i seneste meningsmåling, jeg har set.

Det er selvfølgelig fristende på den baggrund at konkludere, at vælgerne er glade for en fesen finanslov, men jeg tror man gør klogt i at modstå fristelsen. Folkedybet synes nok bare ikke, at finanslove er nær så fascinerende som venstrefløjsere generelt synes.

Og det kan der jo være noget om.

Faktisk så synes vælgerne tilsyneladende bedre om fesne finanslove, end snak om at lukke medier, dele tandbørster og andre spændende gyserhistorier.

Jorden består endnu, og sidste uge var faktisk er ganske hæderlig en af slagsen, med Arbejdsrettens skulderklap til den danske model, et vigtigt skridt mod anerkendelse af Palæstina, en sejr i kampen for det åbne Internet og et los over skinnebenet til Danske Bank.

Alle disse opture på en enkelt uge på trods af finanslovsaftalen. Hvem skulle have troet det?

Tillad mig et øjeblik at dvæle ved Danske Banks offentlige spanking: Kommunikationsforum.dk var ikke sene til at døbe Danske Banks forsøg på at iklæde sig lånte Occupy Wall Street-fjer, for en øvelse udi »redwashing«. Lige som man kan male sig grøn, og pink, er det altså nu blevet moderne at male sig rød og fællesskabsorienteret.

Dén gik så ikke i Danske Banks tilfælde, men lad os da lige holde øje med, om tendensen griber om sig, således at vi med et styrket empirisk grundlag, kan glædes over, at det er blevet moderne, i det mindste at lade som om man kærer sig om fællesskabet.

I samme banksag så udråber Informations Rune Lykkeberg Modkraft som midtpunkt for protesten mod Danske Banks brug af OWS-æstetik og symboler:

Den borgerlige forargelse og den progressive indignation mødes i en fælles fornemmelse af, at det her er for meget. Den politiske diskussion kan ofte efterlade det indtryk, at sproget fra Børsen er blevet normalsproget i offentligheden, men denne gang er det snarere sproget fra Modkraft, som dominerer.

Det med midtpunktet vil jeg nu gerne anfægte som et noget industrielt syn på medier. Protesten mod Danske Bank er snarere kendetegnet ved fraværet af et midtpunkt, til fordel for decentrale kommunikationshandlinger.

Hvorom alting er, så lød opinionen pludselig helt fornuftig, og dét OGSÅ på trods af den nylige finanslovsaftale.

Enten er denne blogger ramt af et grimt anfald af falsk bevidsthed, eller også er der faktisk håb endnu?

Annonce