Annonce

26. juni 2009 - 13:49

Hvornår er noget venstreorienteret?

Ja, jeg havde egentlig lovet mig selv, at nu skulle det være slut! Ikke flere blogs om EU eller om EU-modstand foreløbigt, men i stedet for om andre spændende ting – man kan jo næsten få indtryk af, at jeg kun tænker på EU. Men, jeg kan naturligvis ikke lade de seneste artikler her på modkraft stå alene.
Ø: Folkebevægelsen skal fortsætte venstredrejningen og Folkebevægelsen mod EU: En politisk blindgyde?

Det er interessant, hvordan Per Clausen snakker om, at Folkebevægelsen er venstreorienteret, fordi vi tager politiske emner op, som er venstreorienterede, og så nævner han arbejdstagerrettigheder, sociale rettigheder og miljø.

Det er fuldstændig rigtigt, at vi tager disse emner op, fordi de er rigtig vigtige – og fordi EU i høj grad har en negativ indflydelse her, hvilket jo gør emnerne gode at diskutere.

Men det jeg kan ikke rigtig forstå er, hvorfor venstrefløjen har en interesse i at ”sætte” sig på disse emner. De borgerligere vi har i Folkebevægelsen bakker i høj grad op om linjen, og så vidt jeg kan se, synes de også det er vigtige emner. Men ved at snakke om det på den måde Per Clausen gør, så bliver det pludselig noget, som kun venstreorienterede kan kæmpe for – og dermed afskærer vi en stor del af befolkningen.

Det er jo en kendt sag, at den nordiske arbejdsmarkedsmodel bakkes op over en bred linje – både når man ser på partier i Folketinget, men også når man spørger befolkningen. Dermed er der jo åbent for, at man i fællesskab kan arbejde for at sikre den, og udvikle den – hvorfor så forsøge at holde en del af det politiske spektra væk? Er det ikke bedre at sige, fedt at vi er enige, hvorfor vil I så ikke være med til at gøre noget i praksis?

På samme måde med klima – der er bred opbakning til, at vi skal passe på miljøet og klimaet. Jeg kan ikke se den politiske pointe i at sige, at det kun er venstrefløjen?

Måske jeg overser noget, men i hvert tilfælde synes jeg det er besynderligt, at Per Clausen i den grad er ude med riven. Og forslaget om, at vi skal droppe udmeldelseskravet og desuden blive mere venstreorienterede – ja, men det er jo bare at sige, at vi skal kopiere den fejlslagne Junibevægelse.

Fordelen ved udmeldelseskravet er, at man faktisk har et lidt længere perspektiv. Jeg ved jo godt, at når jeg sidder til en paneldebat og fortæller om problemerne ved EU, at så er det ikke fordi jeg kan ændre det, selv om jeg bliver valgt til EU-parlamentet. Jo, nogle ting kan vi trække i den rigtige retning, men de grundlæggende problemer med EU, kan ikke ændres i EU-parlamentet.
Og her har vi så et svar til, hvad vi så gerne vil: Vi vil gerne nedlægge EU, og i forskellige former (afhængig af hvem du spørg) arbejde med internationalt samarbejde – men det er først og fremmest noget befolkningen skal bestemme.

Hvis vi dropper udmeldelseskravet – ja, hvad vil vi så, når nu EU ikke kan ændres fra EU-parlamentet? Det præsterede Junibevægelsen efter min opfattelse ikke at svare på – og jeg tror, det har ramt dem hårdt på valgdagen (jep, der er i øvrigt en lang række andre grunde til, at det gik som det gik, dem kan jeg ikke nå at gennemgå her).

Jeg ved godt, at Per Clausen ikke taler på vegne af hele Enhedslisten, det er set både på årsmøder, men også under valgkampen, hvor jeg glæder mig meget over, at Enhedslisten som helhed i høj grad bakkede op om os, og lokalforeninger over hele landet har virkelig vist deres værd – det skal I have tak for!

Annonce