Annonce

28. september 2012 - 9:12

Hvor stort er statstilskuddet til Danfoss og Danish Crown (+ et regnestykke mere)?

Den seneste tid har som bekendt budt på en debat om dagpenge og store virksomheders trusler om at forlade Danmark.

Begge debatter tager udgangspunkt i en figur hvor henholdsvis dagpenge og skatter/afgifter fremstilles som udgifter, som vi kender dem fra f.eks. bøder. Altså en sur udgift hvor det eneste man får til gengæld, er at man slipper for at sidde bøden af i et fængsel.

For så vidt dagpengene så synes en udbredt opfattelse at være, at vi som samfund kaster penge efter folk, så de kan nyde det søde liv uden at bidrage til fællesskabet.

For så vidt angår skatter og afgifter for erhvervslivet, så synes en udbredt opfattelse at være, at vi påtvinger de stakkels virksomheder et tungt åg, som truer med at tvinge dem i knæ.

Det afføder et par regnestykker, jeg godt kunne tænke mig at nogen udregnede, thi jeg har langt fra stort kørekort til den slags. Måske er de endda lavet uden mit kendskab.

Disclaimer:

Først en disclaimer: Jeg mener ikke at gode ting som tryghed, glade børn og en sund, veluddannet og veloplyst befolkning, skal gøres til et spørgsmål om kroner og øre og noget for noget.

Nu er det bare sådan, at penge er det mest udbredte sprog til at beskrive de bagvedliggende præmisser for den slags.

Derfor:

I den seneste uge har både Danish Crown og Danfoss beklaget deres nød over størrelsen af deres bidrag til fælleskassen, og truer med at finde andre græsgange.

Danish Crown og Danfoss havde i deres seneste årsregnskaber overskud på henholdsvis 1,7 og 4 mia. kroner, og det er oplagt alene på den baggrund at afvise flæberiet.

Det er ikke et spørgsmål om rentabilitet, men om overskuddet størrelse. Det handler ikke længere om proteiner og pumper, men om profitmargin.

Men lad os alligevel prøve at gribe debatten an, ud fra deres bundlinjesprog

Regnestykkerne:

1.

Med hvor stort et beløb har det danske samfund subsidieret henholdsvis Danfoss og Danish Crown de seneste f.eks. 5 eller 10 år, gennem gratis adgang til sundhedsvæsen, børnepasning, infrastruktur, sygedagpenge, pensioner og uddannet arbejdskraft (gratis uddannelse)?

2.

Når udbetalte dagpenge efter højeste sats er modregnet for skat, moms og afgifter, eventuelt færre timer i daginstitution for eventuelle børn, eventuelt mindre sygdom (sundhedsvæsen), værdien af evt. frivilligt arbejde og værdien for arbejdsmarkedet/virksomhederne af de forskellige praktikordninger i form af hel eller delvist gratis arbejdskraft, mindre kriminalitet og belastning af sociale institutionerhvilket beløb står så tilbage?

Jeg håber nogen kan hjælpe og evt. kvalificere, uddybe og supplere regnestykkerne.

Kom glad.

Annonce