Annonce

14. december 2010 - 14:23

Gu’ sover vi ej

Politikens debatredaktør Per Michael Jespersen havde i sidste uge en klumme med overskriften: SHHHYY, de unge til venstre sover.

Hans påstand var, at højreorienterede intellektuelle debattører helt har overtaget den politiske debat.

Og sandt er det, at når man kigger ud over debatlandskabet i både skrevne og digitale medier, så er det navne som Ågerup, Jalving og Lilleør, som går igen.

At det er et alvorligt problem, er der ingen tvivl om. Særligt på det økonomiske/fordelingspolitiske område er samfundsdebatten i de seneste år blevet mere og mere skævvredet til fordel for et ultraliberalistisk, anti-socialt tankesæt.

Det skyldes udover de prominente højreorienterede debattører, at også stort set alle de faste kommentatorer hele vejen rundt i medielandskabet, deler den samme grundlæggende opfattelse af de økonomiske spørgsmål.

Det bedste eksempel er det konstante krav om såkaldt ”nødvendige” reformer af velfærden. Der går snart ikke en dag, uden at vi skal høre kommentatorer og debattører, der kræver afskaffelse af efterløn, brugerbetaling eller offentlige nedskæringer – og som oven i købet opfatter sig selv som modige, fordi de tør rejse disse helt nye og kontroversielle idéer.

Demokratisk problem

Det er et alvorligt problem – både politisk, fordi skævvridningen giver venstreorienterede synspunkter svære kår. Når et helt enslydende korps af kommentatorer år efter år prædiker efterlønnenes afskaffelse, som løsningen på ethvert tænkeligt problem, så påvirker det selvfølgelig befolkningen. Og et socialt forsvar for efterlønnen bliver derfor stadig sværere.

Men det er også et alvorligt demokratisk problem. For det betyder reelt, at den halvdel af befolkningen som ønsker efterlønnen bevaret, de 54% der er modstandere af brugerbetaling, eller de 33% af danskerne som opfatter sig selv som socialister, er helt uden repræsentation i den offentlige debat.

Gu´ sover vi ej

Er det så rigtigt, at årsagen til denne situation er, at vi unge venstreorienterede sover. Nej, det synes faktisk ikke. Og hvis Per Michaels ønske med sin overskrift var at provokere, så lykkedes det i hvert fald med mig.

Derfor skrev jeg en replik, som er bragt i dagens Politiken. Den er af en eller anden grund ikke online, men kan læses her:

Mit hovedargument er, at mens de borgerlige dagblade aktivt har løftet højre-løverne frem, så har blandt andet Politiken svigtet at gøre noget lignende for Centrum-venstres debattører. Jeg slutter mit indlæg med denne opfordring.

Hvis Politiken er genuint bekymrede over skævvridningen i samfundsdebatten, og gerne vil have venstreorienterede analyser og idéer fra os på fyrre år og derunder, så invitér os ind i spalterne med klummer, blogs og – ja hvorfor ikke i lederkollegiet?

Bare ring – vi er vågne.

Vågn til kamp…

Om Politiken tager min udfordring op må tiden vise. Men uanset hvad, står vi som venstreorienterede debattører med en opgave, som vi er nødt til at gøre noget ved. Derfor er det min opfordring til medbloggere og andet godtfolk, at bruge de kanaler de har, til at få rejst problematikken om samfundsdebattens skævvridning. Og selvfølgelig samtidig gøre vores til, at liberalisterne får modspil i avisernes debatspalter.

Annonce