Annonce

12. november 2012 - 12:59

Finanslovs-hacking eller match-fixing?

Tillad mig at starte med et par tilbageblik på tidligere indlæg, der omhandler Enhedslistens taktiske rum. Gider du ikke tilbageblik, så hop til det nye.:

Efter sidste års finanslov mellem regeringen og EL skrev jeg:

Enhedslisten har spillet sin rolle i forestillingen, kan med tilfredshed tage mod ovationerne og nyde en velfortjent sval drink i garderoben.

Selvfølgelig vil der være kritiske anmeldere, der synes der er for lidt af det ene, og for meget af noget andet. Til dem er der blot at sige: I har muligvis ret, men denne første finanslov for en regering der er kommet skidt fra start, i en tid med social og økonomisk usikkerhed som bagtæppe, er bare ikke en optimal ramme for eksperimentalteater.

Den forestilling vi netop har overværet har været af defensiv karakter, og skal de næste finanslovsforestillinger være anderledes, så kræver det god tids forberedelse og vilje fra regeringspartierne til at putte mere kreativitet i drejebogen.

Så er jeg til gengæld sikker på at Enhedslisten vil benytte sin nyvundne modenhed og smidighed til at lege med.

Forud for Enhedslistens årsmøde i maj beskrev jeg EL’s situation som en catch-22:

Når Enhedslisten holder årsmøde i denne weekend, så er det med partiets helt egen version af catch-22 som bagtæppe: Skal man bevare sin troværdighed og politiske integritet, så må man sige klart fra overfor regeringens videreførelse af VKO’s økonomiske politik – konkret i forbindelse med sensommerens finanslov.

Hvis ikke regeringen tager nedskæringer og økonomiske stramninger af bordet, så må man lade dem sejle deres egen sø, om det så udløser et valg.

Problemet er blot, og det er så her, at paradokset indtræder, at hvis man i yderste konsekvens bringer regeringen til fald, og dermed baner vejen for Løkke Rasmussen, så vil man miste størstedelen af den troværdighed og goodwill, man dygtigt har opbygget gennem de senere år.

Og så kan man så ellers sidde og hygge sig med sin intakte integritet, mens resten af det venstreorienterede Danmark synes at Enhedslisten er nogle latterlige aber.

Efter regeringens skattereform med højrefløjen skrev jeg som følger:

Op til Enhedslistens årsmøde beskrev jeg Enhedslistens parlamentariske situation som en giftig catch-22, hvor valget stod mellem at acceptere blå politik, eller at påkalde sig den øvrige venstrefløjs og de forandringshungrende vælgeres vrede.

Det var en ønskeposition for regeringen at have Enhedslisten i, men med svinestregen [forliget med de borgerlige, msp] er situationen grundlæggende ændret. Den giftige catch-22 er neutraliseret og Enhedslisten er sat fri.

Som optakt til finanslovsforhandlingerne skrev jeg:

Hos Enhedslisten klager de således ikke over sensommerens drejebog, der er tæt på at være en optimal situation for de rød-grønne, hvor de enten kan forhandle forbedringer for dagpengemodtagere igennem, eller gå til valg på, at være dem der stod fast mod forringelser og laden stå til. En regulær win-win.

Nu er en finanslovaftalen for 2013 mellem regeringen og Enhedslisten, så blevet en realitet, og det ligner jo ikke ligefrem en regulær win-win, mens catch-22 fortsat synes at være en præcis metafor.

Vagthunden (?) der gøede højt og ultimativt

Når det ikke blev en sejr, så skyldes det den taktiske fejl, at Enhedslisten kom til at gø lige lovligt højt, taget i betragtning at man jo så åbenbart ikke havde tænkt sig at bide. Så meget for den vagthund, kunne man tænke, hvis man var polemisk anlagt.

Eller er vagthunden egentlig blevet afskaffet , og har man i så fald besluttet sig for at være et andet dyr?

Enhedslisten tabte nervekampen til Corydon og Vestager, der ellers allerede havde afvist Venstre og Konservative.

Det blev som nævnt ovenfor, spørgsmålet om de såkaldt udfaldstruede dagpengemodtagere der blev kardinalpunktet, og her fik Enhedslisten hevet seks måneders redning hjem. Det er ikke meget, og det er alle vist enige om, og den politiske uenighed går nu på, om det er nok.

Et HB-mindretal siger nej, og vil have en ny sammensætning af samme bestyrelse til næste årsmøde.

Min stillingtagen går på to ben:

For det første, så havde jeg faktisk helt glemt at Enhedslisten var medansvarlig for året husholdningsbudget, og jeg synes ikke rigtigt at jeg har oplevet nogen markant forskel i hverken positiv eller negativ retning.

Det er således fristende at konkludere, at det ikke gør fra eller til om EL er med eller ej, men det viser årets aftale jo så alligevel at det gør, for en ganske præcist defineret mindre gruppe af borgere.

Det er ikke en betydning der ryster systemet i sin grundvold, men derimod snarere et stykke aktivisme: Enhedslisten har hacket en blå finanslov, med seks måneders kontanthjælp til nogle der ellers ikke ville være berettiget dertil.

Egentlig ligger det jo også meget godt i forlængelse af partiets gamle målsætning om at bruge folketinget som talerstol, mens de virkelige forandringer sker alle andre steder end på Christiansborg. Ude i bevægelserne, I ved.

Nuvel, lad os gøre status igen om et år, om Enhedslisten med aftalen har ødelagt noget, der ikke evt. kan repareres igen..

Det andet ben i min stillingtagen, er at kigge på hvem der er vrede og imod finanslovsforliget, for at vurdere modstandernes generalieblad udi politisk dømmekraft og ditto habitus.

Modstanderne tæller bl.a. IS, og HB-medlemmet, der i sommer tænkte højt om at lukke medier i socialismens navn, og så er vi jo straks nogle, der tænker vores.

»Fix'd game, så dårlig Poker kan man ikke en gang spille hvis man prøver«

MEN: Afdelingen for mere seriøse modstandere tæller min kære svoger, der er hjemmehjælper på Sydsjælland, og ikke er medlem af noget parti. Han skrev således i en sms:

d. 11.11.12 en sorgens dag !
Nu kan man ikke længere stemme på EL. !

Det nationale komplot version 2 !                

Det eneste parti som aldrig gik på kompromis med egen anstændighed og integritet er nu faldet til patten for magtens fordærv og stude handler !                  

Fix'd game , så dårlig Poker kan man ikke en gang spille hvis man prøver, især når man sidder med Esset , som støtte parti .

Det må være historiens dårligste Poker fjæs. De havde ikke engang nossertil at  bluffe !

Nu har vi kun det spinkle håb at hoved bestyrelsen vågner af døsen og reder Partiet's selv respekt! Har du nogen insider  info om grunden til denne prostitution ? Yours sincerly 

Uha.

Min svogers harme ændrer dog ikke ved, at jeg synes vi skal have noget mere empiri, for så vidt angår de evt. kort- og langsigtede skadevirkninger af Enhedslistens finanslovsaftaler, før vi udråber hvert enkelt aftale til en katastrofe for samfundet og fremtiden.

Langt alvorligere er jo de imagemæssige ridser i lakken, som forliget, jf. min svogers sms, giver. Der er noget der skal lappes sammen hurtigst muligt.

Der er kognitiv dissonans i fuldt udbrud, og konsistensen skal genoprettes.

Jeg tror ikke at politiske forandringer starter med finanslove, snarere forholder det sig omvendt: finanslove afspejler eventuelle politiske forandringer. Lige nu så står politikken i store træk stille her til lands, så det gør finanslovene sjovt nok også.

Der kommer altid en sporvogn og en FL til

Jeg skrev som nævnt efter sidste års finanslovsforestilling:

Den forestilling vi netop har overværet har været af defensiv karakter, og skal de næste finanslovsforestillinger være anderledes, så kræver det god tids forberedelse og vilje fra regeringspartierne til at putte mere kreativitet i drejebogen.

Så er jeg til gengæld sikker på at Enhedslisten vil benytte sin nyvundne modenhed og smidighed til at lege med.

Det gælder stadig væk, og jeg synes at modstanderne af den nys indgåede aftale, gør klogere brug af deres kræfter ved at lægge hovedet i blød, og komme med svar på, hvordan vi gør regeringen i stand til at handle mere visionært, så forudsætningerne for en bedre finanslov er til stede, skulle lejligheden atter byde sig.

Den anden diskussion kommer i al for vid udtrækning til at handle om Enhedslistens navle, og den kan jo være nok så yndig, men den bliver nok hurtig lidt kedelig at snakke om.

Så spændende er navler jo trods alt heller ikke.

Annonce