Annonce

22. juli 2008 - 2:02

Fangeudveksling i Mellemøsten

Alle medier beskæftiger sig med fangeudvekslingen mellem Israel og Hizbollah.

Det er desværre typisk for danske medier, at de bringer en mangelfuld information om situationen. I Politikens leder kritiserer bladet, »at en af de fanger Hizbollah fik hjem fra Israel, er en koldblodig morder og ikke en mand, der kan hævde at have kæmpet en soldats kamp«.

Han var teenager, 16 år, dengang han kæmpede mod den israelske besættelsesmagt i Libanon. Han blev taget til fange og udsat for tortur, og han har nu siddet 29 år i et israelsk fængsel. Efter vores retsopfattelse skulle han for længe siden være blevet sat på fri fod, så hvorfor denne forargelse fra Politikens side?

Det er også arrogant, at Politiken skriver: »Ingen stat kan fungere med to uafhængige hære, Hizbollah og de libanesiske styrker«. Det må det libanesiske parlament vel selv bestemme?

Man kan kun håbe, at Libanon og Israel benytter fangeudvekslingen til at signalisere, at de derefter er rede til fred.

Joseph Stiglitz, som er Nobelpristager i økonomi, stiller i en international kommentar det interessante spørgsmål, om neoliberalismen synger på sidste vers. Han henviser til Margaret Thatchers og Ronald Reagans økonomiske politik om fordelene ved privatisering, liberalisering og uafhængige centralbanker. Vi kender det fra Cepos og vores VK-politikere, som går ind for det, og som fører til økonomiske problemer og truer vores velfærd.

Prof. Stiglitz understreger: »Den neoliberale markedsfundamentalisme har hele tiden været en politisk doktrin, som tjente bestemte interesser. Der er ikke historisk belæg for at tro, at den virker. Denne erfaring kan være et lyspunkt i de mørke skyer, som nu hænger over den globale økonomi«.

Vi må forhindre at den neoliberale markedsfundamentalisme kan bestemme vores finanspolitik.

Annonce