Annonce

1. april 2013 - 0:05

Efter Helle kommer Rædsels-Løkke

Regeringen skal væltes!

Det synspunkt bliver tit fremført af personer, der betragter sig som venstrefløj.

Jeg bliver altid slået med rædsel, når jeg hører den slags.

 Hvis Enhedslisten tilstræbte at vælte regeringen f.eks. ved at stille en mistillidsdagsorden, er jeg ganske sikker på at det hurtigt ville lykkedes at få et flertal for den. Vi ville så få et hurtigt valg og derefter en V, en VK eller en VKO-regering. Og dermed med højrepolitik, der blev ganske anderledes smertefuld end hvad vi ellers har oplevet. For Enhedslisten ville det betyde at en sådan aktion ville blive brugt mod dem, og dette parti ville kunne se frem til mange, mange år i isolation.

 

En ny Lars Løkke-regering kan ventes at blive langt mere aggressiv over for lønmodtagerne end både den nyværende regering er, og den tidligere VK regering var. Det skyldes at Helle Thorning og ikke mindst SF (med skiftende ledelser) har banet vejen for en ny højreorientering. De to partier har accepteret en højrepolitik og ditto tænkning, hvis ende ikke er til at få øje på, og som de nok heller ikke selv har overblik over.

 

Det vil være en katastrofe hvis Enhedsliten satte sig mål at vælte regeringen.

Men bemærk venligst: Det ville også være en ulykke, hvis Enhedslisten sagde ja til uacceptable forslag fra regeringen uden at kunne hente mærkbare gevinster hjem. Fremsætter regeringen forslag uden dækning kan ingen forhindre den i at vælte sig selv. Selvfølgelig skal Enhedslisten vise at den ikke lægger navn til forringelser, der kunne være undgået. Ellers bliver Enhedslisten usynlig – for øvrigt ligesom SF er blevet det.

 

Med en Lars Løkke-regering vil vi få yderligere reduktioner i overførselsindkomsterne, privatiseringer i sundhedsvæsnet, yderligere skæve skattelettelser, farvel til grøn omstilling, svækkelse af mulighederne for faglige aktioner, generel underminerering af fagbevægelse og a-kassers positioner, mere konsekvent tilstræben af reallønnedgang. I EU kunne man forvente at en Lars Løkke-regering ville give et stærkere, proaktivt bidrag til Angela Merkels kvælerpolitik end Helle Thorning har gjort.

 

Jeg har hørt mange sige ”gid Helle Thorning blev væltet, for jeg kan ikke holde den elendige regering ud længere”. Men jeg har ikke hørt nogen sige at venstrefløjen ville have et stærkere udgangspunkt med Lars Løkke som statsminister.

Annonce