Annonce

3. april 2013 - 12:48

Det store reform-svindelnummer

Har dette indlæg i Politiken i dag, men da det ikke er tilgængeligt digitalt - deler jeg det lige her.  /Pelle

Det store reform-svindelnummer

”Hvis vi skal have råd til velfærd i fremtiden, er vi nødt til at gennemføre reformer, der sænker statens udgifter”. Vi har hørt det igen og igen. Først fra Fogh og Løkke og nu fra den siddende regering, når der skal gennemføres såkaldte velfærdsreformer.

Begrundelsen er hver gang den samme: Når der kommer flere ældre i fremtiden, vil det kræve øgede offentlige udgifter, hvis vi skal fastholde samme velfærdsniveau. Det var argumentet forud for de gentagne reformer af efterlønnen. Samme argument blev brugt, da dagpengeperioden skulle forkortes, da pensionsalderen blev hævet og da førtidspensionen og fleksjobordningen skulle beskæres.

Nu er stort set alle de reformforslag, som velfærdskommissionen i sin tid foreslog, blevet gennemført. Det har betydet en markant forringelse af vores velfærd og af lønmodtagernes rettigheder. Det er ikke sket uden sværdslag, men befolkningen er langt hen ad vejen blevet overbevist af argumentet om, at reformerne er ”nødvendige”, hvis der skal være råd til at betale regningen, når de store årgange går på pension i de kommende år.

Nu viser det sig, at det hele var et bluffnummer. For hvad er det, vi oplever lige nu? Jo, i stedet for at lade de offentlige udgifter vokse i takt med den demografiske udvikling, så vil regeringen i de kommende år sænke væksten i de offentlige udgifter markant. Ja, højrefløjen lægger sågar op til reel nulvækst.

Man ved ikke, om man skal grine eller græde. Først bilder politikerne befolkningen ind, at de er nødt til at give afkald på trygheden på arbejdsmarkedet og gå senere på pension, fordi der skal være råd til at sikre velfærden, når der kommer flere ældre. Netop når alle reformerne er gennemført, løber de fra det hele og lægger i stedet op til en historisk lav offentlig vækst, der slet ikke følger med det voksende antal ældre. Det betyder selvfølgelig, at fremtidens ældre og alle os andre, stik imod alle løfterne, vil opleve en stadig ringere velfærd. Og hvad blev der så af pengene fra reformerne? Jo, det var da dem, der skabte råderum til de skattelettelser, som først Fogh og senere Thorning-regeringen har gennemført, og som har det til fælles, at de tilgodeser dem, der har mest. Og dem, som nu soldes væk på selskabsskattelettelser.

Det må kandidere til førstepladsen på listen over de største svindelnumre i dansk politisk historie.

Annonce